Pellegrini vyhlásil termín prezidentských volieb. Prezradil, kedy oficiálne oznámi svoju kandidatúru

8.1.2024 13:03 , Aktualizované: 8.1.2024 13:55

Predseda parlamentu Peter Pellegrini oznámil, že prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla 2024. Oficiálnu kandidatúru na post hlavy štátu oznámi 19. januára. Informoval o tom tlačovej konferencii.

"Oficiálne svoju kandidatúru chcem oznámiť 19. januára v Banskej Bystrici," uviedol Pellegrini s tým, že je už oficiálne rozhodnutý, no oznámiť to chce až po tom, čo predsedníctvo strany Hlas jeho rozhodnutie schváli. Hovoriť musia podľa jeho slov aj o tom, či po jeho definitívnom oznámení bude strana a jej orgány fungovať ako majú, či nebude ohrozená jednotnosť koalície a podobne.

Boj pozícií?

Potvrdil, že oficiálnym ohlásením prezidentskej kandidatúry sa nevzdá postu lídra strany či funkcie predsedu NR SR. Tieto záležitosti by riešil až potom. "Pokiaľ sa stanem prezidentom, urobím všetko pre to, aby som dodržal literu zákona, že prezident má byť nestranícky," reagoval na otázku, či sa vzdá postu predsedu strany, ak vo voľbách uspeje.

Detailnejšie podľa vlastných slov odpovie, keď bude oficiálne oznamovať kandidatúru. Čo sa týka spolupráce na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, tá je podľa Pellegriniho potrebná. Nemyslí si však, že by mal prezident sedávať na koaličných rokovaniach.

Pozrite si tlačovú konferenciu k termínu prezidentských volieb.

V súvislosti s vyjadreniami lídra SNS Andreja Danka skonštatoval, že hodnotiť to budú jeho voliči. Prerozdelenie pozícií v koalícii po prípadnom úspechu vo voľbách Pellegrini nechce meniť.

Podčiarkol, že rozdelenie vyplýva z platnej koaličnej zmluvy a na základe výsledkov parlamentných volieb. Ocenil, že premiér a líder Smeru-SD Robert Fico mu už avizoval podporu. Bude rád, ak by ho napokon v prezidentskej kandidatúre podporila aj SNS.

Čaputová končí v júni

Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Kto môže kandidovať?

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15 000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Druhé kolo volieb sa koná do 14 dní od prvého kola, ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov. Do druhého kola volieb postupujú tí dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov.

Pozrite si archívnu reportáž o poslednom prieskume k prezidentským voľbám, ktorý vytvorila agentúry SANEP pre ta3.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok