V zahraničí mi povedali, že som racionálny bastard, hovorí Fico. Európsku úniu vníma ako životný priestor pre Slovensko

ta3/Martin Belej
2.1.2024 13:18 , Aktualizované: 2.1.2024 14:26

Hosťom relácie Téma, ktorú sme nahrávali v historickej budovy Úradu vlády SR, bol predseda vlády Robert Fico. S moderátorom Braňom Králom prebrali viaceré témy v duchu prelomu rokov 2023 a 2024. Prešli od stavu republiky cez plány aktuálnej vlády, až po nastavenie zahraničnej politiky a mnohé ďalšie témy.

Fico-V teme
ta3/Martin Belej

Situácia na Slovensku

Svoj začiatok pri kormidle Slovenska Fico hodnotí pozitívne. „Ako ukazujú prvé týždne tejto vlády, že v tom tempe, ktoré sme nasadili, v tom profesionálnom politickom výkone, sa nám podarilo dosiahnuť toľko, čo by iným vládam trvalo roky,“ vyjadril sa premiér.

V roku 2024, aj napriek deficitu, šéf vládneho kabinetu očakáva hospodársky rast, ktorý pomôže Slovensku napredovať. Zamerať sa chce na prístupnosť potravín. „Rok 2024 je pre mňa bojom za ceny potravín. Tam spustíme obrovskú ofenzívu,“ povedal Fico. Dodal, že komisia im dala zelenú pre povolenú štátnu pomoc. Vďaka tomu budú môcť pokračovať v odpúšťaní odvodov poľnohospodárom a potravinárom.

Ráznosť v zahraničnej politike

Spôsob, akým pristupuje k zahraničnej politike, sa premiérovi osvedčil najmä vďaka výrokom zahraničných politikov, povedal v relácii. „Pre mňa je do určitej miery pochvalou, že sa snažíme robiť politiku na všetky štyri svetové strany, to že niečo povedal ruský prezident a niečo mi povedali v európskej rade,“ povedal premiér.

Doplnil tiež výrok, ktorý mu údajne povedali v europarlamente. „Som racionálny bastard. Takých by Európska únia potrebovala viac. Pretože ja sa pozerám na veci viac racionálne ako politicky,“ priblížil Fico.

V nadväznosti na zahraničnú politiku hovoril tiež o vojne na Ukrajine. „Myslím si, že dochádzame do obdobia, kedy podmienky urovnania konfliktu na Ukrajine nebude v žiadnom prípade klásť Európska únia. Bude ich klásť Ruská federácia,“ hovorí svoje prognózy.

Slovensko v Európskej únii?

Premiér sa vyjadril, že členstvo v únii si váži. Pre Slovensko ide o životný priestor, priblížil. “Nič sa nemení na tom, že Slovensko by malo byť pri tých najsilnejších a najúspešnejších krajinách Európskej únie. To je to jadro, o ktorom často hovorím,“ deklaroval. Na druhej strane vníma viacero negatív, ktoré „život v únii“ sťažujú.

„Ako sa však môžete cítiť dobre v tej Európskej únii, ak nemôže povedať vlastný názor? Všetci vieme, čo sa deje na Ukrajine. No keď to hovoríte otvorene na zasadnutiach EU rady, tak vám povedia ´Máš pravdu Robert, ale nie je to korektné, toto by sme tu nemali rozprávať´,“ hovorí Fico o svojej skúsenosti z europarlamentu.

Celé video z relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok