PRIESKUM: Kto bude naším novým prezidentom? Z vlády má šancu len jeden, veľkú časť hlasov ukradol kandidát z vonku

ta3/Martin Belej
2.1.2024 12:34 , Aktualizované: 2.1.2024 12:35

Exkluzívny prieskum vypracovaný agentúrou Sanep pre ta3 zistil, akú podporu by mali potenciálni kandidáti na prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. Z vyjadrení vzorky - vyše tisíc dospelých Slovákov - je zrejmé, že najsilnejšími kandidátmi sú Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Ivan Korčok.

Horúci kandidáti na prezidenta

Na konci decembra 2023 by sa volieb zúčastnilo len 50 % respondentov. Druhá, už rozhodnutá, polovica, určila, že v prvom kole prezidentských volieb by potenciálne zvíťazil Pellegrini so ziskom takmer 44 %. Druhým postupujúcim kandidátom do druhého kola by bol Korčok, ktorý by získal 32 % hlasov.

Ako by skončil predseda SNS?

Mená, ktorých kandidatúra by skončila po prvom kole, sú Ján Kubiš, ktorý by ostal na treťom mieste s 9,9 %. Štvrté miesto by patrilo Štefanovi Harabinovi s minimálnym rozdielom od Kubiša, teda 9,8 %. Andrej Danko (SNS) potenciálne obsadil piate miesto s 3,5 % hlasov.

Podľa prieskumu by sa v druhom kole prezidentských volieb proti sebe postavili Pellegrini a Korčok. Volebná účasť podľa prieskumu značne klesla. Len 42 % voličov by sa rozhodla hlasovať opäť.

Rozhodujúce kolo

Novým prezidentom by sa stal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý zinkasoval 58 % voličských hlasov. Zvyšných 42 % by patrilo protikandidátovi na druhom mieste, Korčokovi.

Politické tábory

Viac ako polovica opýtaných (53 %) uviedla, že pri voľbe prezidenta u nich zloženie vlády nehrá rolu. Takmer štvrtina (22 %) opýtaných by volila tak, aby bola vláda a prezident z opačných politických táborov. V kontraste tejto skupiny bolo len 12 % voličov, ktorí by boli radi, ak by bol prezident a vláda z jedného politického spektra. Ďalších takmer 12 % respondentov v tejto otázke nemá jasno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok