Exkluzívny prieskum: Voľby by vyhrala strana Smer-SD, koalícia by získala ústavnú väčšinu, najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini

ta3
23.12.2023 07:00 , Aktualizované: 23.12.2023 07:53

Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici decembra 2023, vyhrala by strana Smer-SD. Nasledovali by strany Progresívne Slovensko a Hlas-SD. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra SANEP.

Agentúra SANEP uskutočnila v dňoch od 13. do 19. decembra 2023 prieskum volebných preferencií, a to na vzorke 1578 respondentov.

Smer opäť víťazne

Najviac hlasov by podľa prieskumu získala strana Smer-SD, ktorá by so ziskom 24,5 percent vyhrala voľby. Druhú priečku by obsadilo Progresívne Slovensko so ziskom 17,9 percent a najlepšiu trojku by uzatvorila strana Hlas-SD so ziskom 16,3 percent. 

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie KDH, ktorú by volilo 7 percent opýtaných. Päťpercentnú hranicu by prekročila aj strana SaS so ziskom 6,1 percenta a SNS s 5,7 percentami. 

Matovič aj Uhrík mimo parlamentu

Za bránami Národnej rady SR by ostalo hnutie Republika, ktorej by svoj hlas odovzdalo 4,6 percent respondentov. Do parlamentu by sa nedostala ani trojkoalícia Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia, ktorá by neprekročili sedempercentnú hranicu potrebnú na postup do Národnej rady SR. 

Päť percent by nedosiahli strany Aliancia-Szövetség, Demokrati a ani hnutie Sme rodina. 

Koalícia s viac ako 90 kreslami

Strana Smer-SD by v parlamente získala 48 kresiel a Progresívne Slovensko 35 kresiel. Za stranu Hlas-SD by v parlamente sedelo 32 poslancov, za stranu SaS 11 poslancov. Hnutie KDH by zastupovalo 13 zákonodarcov, strana SaS a SNS by mali v parlamente 11 poslancov. 

V Národnej rade by tak súčasná koalícia mala zastúpených až 91 poslancov, čím by získala ústavnú väčšinu. 

Najviac dôvery získal Pellegrini

Najdôveryhodnejším politikom sa stal podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Dôveruje mu 40 percent respondentov. Za lídrom strany Hlas-SD nasleduje premiér Robert Fico, ktorý si získal dôveru 37 percent opýtaných. Trojicu najdôveryhodnejších politikov uzatvára prezidentka Zuzana Čaputová. Hlave štátu dôveruje 29 percent opýtaných. 

Pozrite si reportáž o prieskume prezidentských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok