Kaliňák: Úspešné projekty často zabíjame byrokraciou. S Ledeckým sa v Téme dňa zhodli, že je nutné zjednodušenie čerpania eurofondov

ta3/Peter Bielik/Braňo Balogh
18.12.2023 20:35

V Téme dňa diskutovali Michal Kaliňák (Hlas-SD), štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a poslanec parlamentu Vladimír Ledecký (SaS).

Bielik 18. 12.
ta3

Poľsko - náš vzor

Za príklad čerpania eurofondov dal Ledecký Poľsko. Pripomenul, že je veľký rozdiel medzi Slovenskom a Poľskom v nastavenej legislatíve. „Nepodsúvajte predstavu, že máme s Poliakmi rovnakú štartovaciu pozíciu,“ vyzval štátny tajomník poslanca Ledeckého.

Kaliňák oponoval, že na Slovensku stále platí zložitá byrokracia. „Poľsko má spolufinancovanie vo výške 40 percent, no ak by šli do spolupráce s našimi samosprávami znížilo by sa to na 20 percent, čím by to bolo pre nich účinné. Náš úspešný projekt zabijete dvoma rokmi byrokracie,“ uviedol Kaliňák. Práve preto sa bude meniť v roku 2024 niekoľko zákonov, aby sa zrýchlilo čerpanie eurofondov.

Viac kontroly než treba

„Nepokladajme každého žiadateľa za zlodeja,“ vyzval bývalý starosta Spišského Hrhova Ledecký. „Dnes máme množstvo kontrolných mechanizmov od Národného kontrolného úradu až po OLAF v Bruseli,“ doplnil Kaliňák. Prízvukoval, že ministerstvo regionálneho rozvoja bude riešiť konkrétne problémy aplikačnej praxe na rôznych miestach Slovenska. Bude na to využívať už existujúce regionálne centrá. 

Nedoriešené projekty

Kaliňák upozornil, že na Slovensku sú desiatky projektov, ktoré sa nepodarilo uzavrieť pre rôzne anonymné udania. Tie často polícia nevedela vyšetriť, presunula ich na prokuratúru a ostali nedoriešené. Takto máme podľa Kaliňáka nedočerpané projekty z rokov 2019 či 2018. Práve podobné problémy sa pokúsia úradníci MIRI odstrániť v tomto volebnom období.

Podstatné je byť efektívny

„Nielen čerpať, ale aj čerpať eurofondy efektívne, podstatný je skutočný efekt,“ zdôraznil Ledecký. Podľa Kaliňáka sa budú v najbližšej dobe stanovovať lehoty pre na pripomienkovanie projektov nie len pre ministerstvo, ale aj pre samosprávu. Tá tak dostane ďalší spôsob zapojiť sa do procesu čerpania eurofondov. Avizoval, že na pripomienkovanie projektov bude mať čas samospráva a aj ministerstvo. Pripomenul, že ministerstvo plánuje v roku 2024 vytvoriť mapu čerpania eurofondov.

„Každý vedel, že je proces taký komplikovaný, že ho nestihne do vyhlásenia výzvy,“ informoval Ledecký. Slovenský pozemkový fond (SPF) nazval strašiakom. Štátne pozemky by mali byť dostupnejšie, uznal aj Kaliňák. Jeho skúsenosť s SPF bola rovnaká. Obce si za 10 percent odhadovanej ceny pozemku skrátka nemohli kúpiť štátny pozemok, aj keď šlo o nevyužívané miesto.

Pokojná diskusia

V závere Ledecký pochválil Kaliňáka za snahu o riešenie konkrétnych problémov. Ten pripomenul, že v blízkej dobe predstavia konkrétne zmeny ako legislatívneho, tak aj metodického charakteru. Tie pomôžu obciam adresnejšie čerpať eurofondy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok