Košický U. S. Steel mení vlastníka. Podľa analytika Kovandu sú ohrozené pracovné miesta

ta3/čtk
18.12.2023 16:04

Amerického výrobcu ocele U.S. Steel kupuje za zhruba 14,9 miliardy dolárov (13,6 miliárd eur) japonská spoločnosť Nippon Steel.

U. S. Steel železiarne
TASR/František Iván

Od Američanov k Japoncom

Majiteľa tak zmenia aj Košické železiarne U.S. Steel Košice, predtým Východoslovenské železiarne, ktoré sú jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Informuje o tom japonský list Nikkei, U.S. Steel cenu podľa agentúry AP potvrdila.

Predaj za miliardy dolárov

Hodnota transakcie predstavuje približne 14,1 miliardy dolárov, vrátane prevzatia dlhu je to potom 14,9 miliardy dolárov. Cena za U.S. Steel, ktorú zaplatí Nippon Steel, je takmer dvojnásobná oproti cene, ktorú pred iba štyrmi mesiacmi ponúkla konkurenčná spoločnosť Cleveland Cliffs.

Možné zníženie rozsahu výroby

Podľa analytika Trinity Bank Lukáša Kovandu predaj košických oceliarní potenciálne ohrozuje pracovné miesta tisícok ich zamestnancov. „Nový majiteľ totiž môže znížiť rozsah výroby v nich, aby tak čelil napríklad duplicitám vo výrobe alebo inak zefektívňoval výrobnú činnosť celého zlúčeného kolosu," napísal Kovanda ČTK.

Pripomenul, že o kúpu košických oceliarní sa v poslednom čase zaujímal napríklad český miliardár Pavel Tykač alebo maďarský petrochemický podnik MOL. Upozornil tiež na to, že U.S. Steel, ktorý vlastní košický závod od sklonku roka 2000, sa svojich ďalších železiarní v Európe, konkrétne v Srbsku, už zbavil.

História U. S. Steel

Americký výrobca ocele z Pittsburghu hral kľúčovú úlohu v industrializácii krajiny. Spoločnosť U.S. Steel si ponechá svoje meno a sídlo v tomto meste, kde ju v roku 1901 založili J.P. Morgan a Andrew Carnegie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok