Fico prezradil, či má záujem o post hlavy štátu. Chcem byť racionálny bastard, povedal na margo svojej snahy prinášať výsledky

ta3/Richard Dírer/Soňa Búranová
17.12.2023 11:10 , Aktualizované: 17.12.2023 12:45

Hosťom Richarda Dírera v relácii V politike bol premiér a predseda strany strany Smer-SD Robert Fico. Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Chce zostať premiérom

Fico si nevie predstaviť, že by uvažoval o odchode z pozície premiéra. Pripomenul, že len nedávno vyhral voľby. "Neviem si predstaviť, že by som po piatich-šiestich mesiacoch uvažoval o odchode z tejto pozície," uviedol v ta3.

Má pred sebou ciele, ktoré chce splniť a sú zapísané v programovom vyhlásení vlády. "Chcem robiť politiku suverénne a dosahovať profesionálny politický výkon," uviedol.

Vláda podľa neho ukazuje neuveriteľnú dynamiku. "Vládna koalícia funguje, je dobre nastavená," podotkol. Bude trvať na tom, aby peniaze smerujúce z rezortu zahraničia na konferenciu Globsec boli presmerované na podporu Matice slovenskej.

Jeho mandátom je vyhrať aj nasledujúce parlamentné voľby, a to bez ohľadu na to, či budú skôr alebo v riadnom termíne.

Prezidentské kreslo ho nezaujíma

Taktiež sa neplánuje uchádzať o prezidentské kreslo ani sa stať sudcom Ústavného súdu SR. "Kandidovať za prezidenta nepôjdem," vyhlásil Fico.

Petrovi Pellegrinimu povedal, že ak sa rozhodne kandidovať na hlavu štátu, Smer ho podporí v kampani a úsilí. "Bol by to dobrý prezident pre Slovensko," myslí si premiér. SNS oznámila, že Pellegriniho v prvom kole volieb nepodporí. Fico to chápe. Hovorí, že aj v koalícii majú rozdielne názory.

Zastal sa Danka

Zastal sa Danka, že aj keď má iný názor napríklad na Globsec či Ukrajinu, ide o jeho legitímny názor a rešpektuje ho. Líder národniarov prednedávnom vyjadril obavy v súvislosti s možnou Pellegriniho kandidatúrou na hlavu štátu. Obáva sa, že koalícia by sa mohla rozpadnúť.

Opakovane Danka pochválil. Reagoval tak na otázky, či náhodou SNS nie je v koalícii nespokojná. "Klobúk dole pred tým Andrejom Dankom, veď si to vybudoval sám, bol mimo parlamentu, dostal sa do Národnej rady," povedal premiér.

Fico o šéfovi SNS povedal, že si prirodzene hľadá originálnu tvár. V politike sa podľa neho vyzná a vie ju robiť. "Skončil by v politike, ak by hovoril len to, čo Fico alebo Pellegrini," priznal. Jeho odlišné názory by Fica znepokojovali len vtedy, ak by narážali na spomínané programového vyhlásenie vlády.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok