FOTO/VIDEO: Pri obci Dargov sa prevrátil autobus s 54 ľuďmi. Leží na boku, hasiči riešia, ako ho vytiahnuť z priekopy

ta3/Denis Dufala/Katarína Cimborová/TASR
17.12.2023 07:49 , Aktualizované: 17.12.2023 17:41

Hasiči i záchranári aktuálne zasahujú pri obci Dargov. Podľa informácií ta3 sa ukrajinský autobus prevrátil na bok na palube s 54 cestujúcimi a dvoma vodičmi. Cestu sa podarilo sprejazdniť približne o 15.00 hodine.

Ľudia vychádzali po vlastných

Viacerí ľudia na sociálnych sieťach opísali situáciu na vozovke, bola tam podľa nich silná hmla. Podľa informácií ta3 a tiež podľa skupiny dopravný servis, kde prispievajú ľudia z ciest, malo ísť o autobus spoločnosti Flixbus.

S veľkou pravdepodobnosťou išlo o autobus s odchodom z Košíc o 5:45 smer Užhorod, Mukačevo, Ľvov a Kyjev.

Jedna zo svedkýň nehody povedala, že keď išla okolo, ľudia z autobusu už vychádzali. Potvrdila, že autobus smeroval na Ukrajinu.

"Nehoda si nevyžiadala obete na životoch. Desať pacientov záchranári po ošetrení previezli do nemocníc v Košiciach a v Trebišove. Boli medzi nimi aj tri deti vo veku od jedného do 15 rokov. Išlo predovšetkým o úrazy hlavy, brucha a končatín," vyhlásila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešovás s tým, že 28 pacientov bolo prevezených hasičským autobusom na centrálne príjmy rôznych nemocníc. Ďalší 16 cestujúcich odmietlo ošetrenie.

"Na mieste zasahujú ôsmi hasiči so štyrmi kusmi techniky," povedal operačný dôstojník.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky na sociálnej sieti priblížilo, že zranení cestujúci boli pri vedomí, prevažne so zraneniami hlavy a končatín.

Polícia SR - Košický kraj informuje, že cesta medzi horským priechodom Dargov a mestom Sečovce bola neprejazdná kvôli dokumentovaniu dopravnej nehody až do 15.00. Rovnako potvrdili naše prvotné zistenia, že autobus smeroval k ukrajinským hraniciam.

Traumatologický plán pre cestujúcich

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach aktivovala v súvislosti s nehodou autobusu traumatologický plán. Uviedla to vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

"Na Oddelení urgentného príjmu na Triede SNP sme ošetrili šesť zranených, z nich tri deti. Väčšinou išlo o ľahšie otrasy mozgu a povrchové poranenia," uviedla Šustová.

Ako pokračovala, zároveň na Klinike úrazovej chirurgie v areáli na Rastislavovej ulici aktivovali traumatologický plán.

"Teda v pohotovosti sú všetky zložky vrátane anestéziológov a intenzivistov. Ide o postup ošetrenia zranených v prípade hromadného nešťastia. Naši zdravotníci ošetrujú 46 zranených ľudí, ktorých k nám priviezli hasiči z miesta nehody evakuačným autobusom," dodala Šustová s tým, že niekoľko pacientov je ťažšie zranených, no väčšina ľudí je zranených ľahko.

Ošetrili vyše pätdesiat zranených

Celkovo 51 zranených ošetrili v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach po dopravnej nehode autobusu pri Dargove. Uviedla to vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

„V dôsledku mimoriadnej udalosti súvisiacej s dopravnou nehodou autobusu bol v UNLP aktivovaný traumatologický plán.

Do akcie bolo zapojených spolu 105 zamestnancov našej nemocnice z Oddelenia urgentného príjmu, Kliniky úrazovej chirurgie, Centrálneho operačného traktu vrátane anestéziológov a intenzivistov," povedala Šustová s tým, že zranených na ošetrenie priviezli hasiči z miesta nehody evakuačným autobusom.

„Naši zdravotníci ošetrili spolu 51 zranených. Väčšina z nich si vyžadovala ambulantné ošetrenie. Dominovali ľahšie otrasy mozgu a povrchové poranenia hlavy a končatín.

Zo stredne závažných úrazov utrpeli cestujúci zlomeniny rebra a stavcov, vyskytli sa aj pomliaždenia vnútorných orgánov. Hospitalizovať bolo potrebné spolu šesť pacientov," uviedla hovorkyňa nemocnice.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok