K erupcii nedošlo, azúrový raj otvorili. Modrá lagúna na Islande opäť láka turistov

16.12.2023 07:00

Geotermálne kúpele Modrá lagúna na Islande, ktoré boli začiatkom novembra uzavreté kvôli hroziacej erupcii sopky, v nedeľu obnovia prevádzku. Návštevníkov bude môcť znovu privítať aj priľahlá reštaurácia a kaviareň, naopak dva hotely v komplexe si na otvorenie počkajú najmenej do budúceho štvrtka.

Modrá Lagúna Reykjavik
Foto: Profimedia

Modrá lagúna, ležiaca juhozápadne od islandskej metropoly Reykjavíku, patrí medzi najväčšie turistické atrakcie krajiny. Kúpele boli uzavreté 9. novembra po sérii stoviek otrasov pôdy, ktoré vyvolali obavy z možného výbuchu sopky.

K erupcii nakoniec nedošlo a znížila sa aj frekvencia a intenzita zemetrasenia, napísala agentúra DPA.

Škody spôsobené sopečnou aktivitou

"Zariadenie je vo výbornom stave, budovy utrpeli len malé škody," uviedli prevádzkovatelia vonkajšieho teplého bazéna v kúpeľoch Modrá lagúna.

Pokojné Vianoce doma ale nestrávia obyvatelia neďalekého prístavného mesta Grindavík, ktoré bolo v novembri evakuované po tom, čo sa v uliciach objavili široké pukliny a popraskali aj niektoré domy.

Pod Grindavíkom sa vtedy podľa seizmológov vytvoril zhruba 15 kilometrov dlhý magmatický tunel. Islandský rozhlas uviedol, že obyvatelia mesta majú v súčasnej dobe dovolené vstupovať počas dňa do svojich domov, minimálne do konca roka v nich ale nebudú môcť prespávať.

Pozrite si archívny rozhovor o tom, ako sa svet obával, že na Islande vybuchne sopka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok