Ambícia zrušiť ÚŠP tu podprahovo vždy bola, priznáva Karas. Jej prehnaná aktivita bola vnímaná kriticky

ta3/Martin Belej
15.12.2023 11:01

Hosťom relácie Téma bol bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas. S moderátorom Martinom Linhartom sa rozprávali na tému rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj pôsobenie úradu v minulosti. Preberali tiež znižovanie trestných sadzieb.

TéMA
ta3

Bývalý minister sa vyjadril, že rušenie úradu špeciálneho prokurátora nebolo isté, no dalo sa to očakávať. „Tá ambícia zrušiť ho tam podprahovo vždy bola. Ja som dúfal, že nájdu iné, jemnejšie riešenie,“ povedal exminister.

Úrad mal chyby

„V prvom rade je treba objektívne povedať, že za posledné roky dochádzalo niekde až k prílišnému aktivizmu. Osobitne pri využívaní a predlžovaní väzby. Bola tam silná aktivita. Keď som bol predsedom Slovenskej advokátskej komory apelovali sme na nadužívanie väzby,“ povedal Karas. Problémy vnímal, zároveň podotkol, že neprimeraný zásah do osobnej slobody by nemal byť súčasťou vyšetrovaní.

„Odborná obec, aj ja osobne, sme kriticky vnímali prehnanú aktivitu v orgánoch činných v trestnom konaní. Aj keď je pravda, že reagovali na zásadné a hrubé zistenia, ktoré sa objavili v posledných rokoch. Nič nie je čiernobiele,“ dodal bývalý minister.

Bude sa tolerovať amnestia korupcie?

V slovenskej spoločnosti sa čoraz viac skloňuje slovo korupcia. „Ja sa tu pýtam, či táto spoločnosť je ochotná amnestovať korupciu. Či sme pripravení zásadným spôsobom prižmurovať oči pri korupčných trestných činoch a jednoducho si povedať, že to je bežná ekonomická a majetková kriminalita. Dobre, niekto zobral 50-tisíc alebo 100-tisíc, tak ich vráti a dostane nejakú podmienku,“ snažil sa vysvetliť situáciu.

Dodal, že to nie je „o jednej osobe a tých 100-tisíc eurách, ktorými sa obohatí“. Podľa neho ide o „rozklad celého spoločenského systému, pretože korupcia je rakovinou spoločnosti“.

Znižovanie trestov schvaľuje

Ako správne vníma „znižovanie a harmonizovanie trestov“. Prízvukuje však, že je potrebné rozlišovať rôzne prípady, a to aký dopad budú mať zmeny na spoločnosť. Hovorí, že prípady, v ktorých treba znižovať tresty, sú najmä ojedinelé pochybenia.

„Je to kriminalita pri prvopáchateľoch, pri mladistvých, keď raz niekto pochybí a pošmykne sa. Netreba ich zatvárať do väzenia. Treba užívať alternatívne tresty. Ale sú veci, kde si táto spoločnosť zaslúži, aby sme ju chránili," povedal Karas.

Celý záznam rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok