Kaliňák pre ta3: Globsec začal výrazne zasahovať do politiky. Jeho podpora bude otázkou najbližších dní

ta3/Martin Belej/TASR
13.12.2023 17:09

Predseda SNS Andrej sa v stredu vyjadril ku krokom štátu smerom k mimovládnej organizácii Globsec. Odmieta, aby ju štát finančne podporoval. K veci sa pre ta3 vyjadril aj minister obrany Robert Kaliňák. Hovoril o chýbajúcej nezávislosti organizácie a aj o tom, že ďalšia podpora od štátu bude témou ďalších dní.

Robert Kaliňák
ta3

Stopka podpore GLOBSECU

Globsec je mimovládna organizácia, ktorá každoročne v Bratislave organizuje medzinárodnú konferenciu Globsec Bratislava Global Security Forum.

SNS požiadala na koaličnej rade partnerov, aby sa zastavila akúkoľvek podpora organizácie Globsec zo strany štátu. Za drzosť Danko (SNS) označil to, že počas konferencie Globsec poskytuje ochranu štát. Poukázal na využitie policajtov či štátnych vozidiel.

Slová ministra obrany

"Globsec v poslednom období porušil svoje pôvodné postavenie. Bol platformou pre nezávislé stretávanie sa politikov a robenie diskusií o bezpečnosti v strednej a východnej Európy. Prostredníctvom ľudí ako pán Káčer alebo pán Korčok začal výrazne začal zasahovať do politiky," vyjadril sa k mimovládnej organizácii minister obrany.

Rezort, ktorý momentálne prislúcha Kaliňákovi, v minulosti organizáciu financoval sumou približne 390-tisíc eur. Na mieste je teda otázka, či od tejto podpory upustí.

"Myslím, že práve toto bude otázka na najbližšie dni. Videl som vyhlásenia koaličných partnerov. Predpokladám, že v tejto veci bude urobených niekoľko krokov," spresnil Kaliňák.

Dodal tiež, že dôvod, prečo vláda v minulosti podporovala Globsec, bola najmä nezávislosť organizácie. V posledných troch rokoch podľa neho došlo k odklonu.

Pozrite si celý rozhovor s Robertom Kaliňákom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok