Kaliňákovi sa spí naozaj dobre, hovorí o svojej nevine. Truban prirovnal Ficovu vládu k Matovičovej

ta3/Martin Belej
11.12.2023 15:20

Hosťami relácie Téma boli minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a podpredseda strany PS Michal Truban. Hlavnou témou diskusie bolo rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Prečítajte si to najdôležitejšie.

kali
ta3

Rušenie špeciálnej prokuratúry sa stretlo s kritikou viacerých strán. Postup skráteného legislatívneho konania bez širšej analýzy a verejnej debaty kritizujú aj Európska komisia, európska prokuratúra a tiež Rada prokurátorov.

K hlasom kritikov sa pridala aj slovenská opozícia, ktorá to vníma ako marenie vyšetrovania, ktoré by mohlo viesť k menám aktuálnej vlády. „Oni sa snažia zrušiť špeciálnu prokuratúru práve preto, že ona vyšetrovala ich kauzy, či už členov Smeru alebo Hlasu,“ vyjadril sa Truban.

Ich analýza je neuchopiteľný dokument

Na otázku moderátora, prečo sa napriek všetkej kritike vláda rozhodla konať v skrátenom procese, Kaliňák odpovedal, že o tomto stave rozprávali už roky.

„Analýzu sme spracovávali tri a pol roka, tri a pol roka sme o nej priebežne informovali. Nie je to nejaký uchopiteľný dokument,“ povedal Kaliňák.

Pripomína, že vláda bola podľa neho svedkom zneužívania trestného práva, neľudského zaobchádzania s ľuďmi, ktorým nehrozili vysoké tresty, a dokonca podľa neho dochádzalo k pravidelným úmrtiam vo väzbách.

„To všetko je absolútne v rozpore s tým, čo slovenská Ústava hovorí. Práve to má byť chránené. Špeciálna prokuratúra nie je v Ústave, nie je tu žiadne ústavné právo, pre ktoré by mala existovať. Mala byť podriadenou organizáciou,“ dodal minister obrany.

Rušenie špeciálnej prokuratúry avizuje vláda najmä pre osobu Daniela Lipšica, s ktorým sa vo funkcii nestotožňuje. „Voľbou Daniela Lipšica proste absolútne zničili špeciálnu prokuratúru," kritizuje rozhodnutie predošlej vlády Kaliňák.

Nevinu členov Smeru deklaroval na príklade toho, že Lipšic mal päť a pol roka na to, aby vyšetril všetky podozrenia, ktoré v relácii spomenul Truban. "Mne sa už aj ministerstvo spravodlivosti ospravedlnilo ešte za predchádzajúcej vlády. Ja spím naozaj dobre," dodal Kaliňák.

Odpoveď opozície

Truban argumentoval, že vláda Smeru robí to isté, čo tá predošlá. Prízvukoval „jedno skrátené legislatívne konanie za druhým“.

Podľa neho ide o kroky, ktoré tvoria v spoločnosti chaos, zároveň prirovnal vládu Smeru k obdobiu, keď vládol Igora Matovič.

Ako argument pridal to, že už po 40 dňoch Ficovho vládnutia sa občania stretli na prvej demonštrácii, ktorú organizovala opozícia. Tá už oznámila, že plánuje ďalšie.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok