Fico by bol najlepší prezident. Danko v Téme dňa rázne kritizoval médiá a Sulíka

7.12.2023 04:50 , Aktualizované: 7.12.2023 06:48

Predseda SNS informoval o svojom postoji k zrušeniu špeciálnej prokuratúry, či o svojej snahe dostať sa do europarlamentu. V Téme dňa s Petrom Bielikom sa venoval aj boju s korupciou a nevynechal ani ostrú kritiku mienkotvorných médií.

Andrej Danko a Peter Bielik
ta3/ Braňo Balogh

Špeciálnu prokuratúru aj súd treba zrušiť

K zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry naznačil, že je často bežná skôr v menej rozvinutých krajinách, ktoré ani nie sú členmi EÚ. „Som aj za to, aby sa zrušil aj Špecializovaný trestný súd,“ dodal. Úlohy ÚŠP si podľa neho v dostatočnej miere rozdelia krajské prokuratúry a dnes je duplicitným orgánom.

Fico by bol najlepším prezidentom

„Myslím si, že je to človek, ktorý by porazil Korčoka,“ skonštatoval Danko na adresu prípadnej kandidatúry Roberta Fica. Súčasného premiéra vyzval ku kandidatúre s dôvetkom, že by „mohol v šľapajách Ivana Gašparoviča reprezentovať štát.“ Dodal, že SNS ponúkla Pellegrinimu už pred časom podporu v prezidentských voľbách. Tú však v minulosti odmietol, no dnes je ochotný rokovať.

Andrej Danko a Peter Bielik ta3/ Braňo Balogh Andrej Danko a Peter Bielik

Podpora od Salviniho aj AfD

Danko informoval o rokovaniach s politickými partnermi v rámci frakcie Identita a demokracia v europarlamente. Súčasťou tejto euroskeptickej frakcie je populistická Liga severu Matea Salviniho alebo krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko.

Obe strany údajne vyjadrili Dankovi podporu pri jeho kandidatúre do europarlamentu. „Sme skúsení, aby sme nevládli štyri roky, ale osem rokov. Moja priorita je ostať na Slovensku, skĺbovať poslanecký klub, posilňovať slovenskú národnú stravu, stranu,“ povedal Danko.

Nulová tolerancia ku korupcii

„Sám udám každého, keď sa dozviem na trhu, že si tu niekto dovolí korupčne sa správať“, uviedol predseda strany, ktorej ministri Marián Janušek a Igor Štefanov boli v roku 2017 odsúdení na dlhší trest odňatia slobody za tzv. nástenkový tender.

„Táto vláda má záujem na transparentnosti a čistote“, zdôraznil následne Danko. Pripomenul pochybenia pri financovaní Expo v Dubaji zo strany Richarda Sulíka a tiež vyslovil podozrenie z nekalého financovania rádia Expres, v ktorom má podľa neho podiel Boris Kollár.

Kritika médií

„Ako je možné, že štátne firmy platili Markíze 32 miliónov za tri roky,“ reagoval na súčasný spor Roberta Fica s niektorými médiami. „Keď si uvedomíte, že do SACR ide 21 miliónov, to som vám uviedol príklad Sorošovej organizácie na migrantov,“ prízvukoval svoju predstavu, že migrácia na Slovensku je riadená zo zahraničia.

Pokračoval v kritike veľkých televízií. „Kultúra nie je len JOJ a Markíza. Nech si chlapci utrú ústa, skončia! A čo sa týka RTVS, zdvihneme rámec za reklamu,“ reagoval nahnevane s myšlienkou presunúť financie do iných sfér. Spomenul folklór, ochotnícke divadlo či regionálne médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok