Šimkovičovej sa nepáči obraz bozkávajúcich sa mužov na pôde RTVS. Maliara Dúbravského sa zastali politici aj aktivisti

ta3/Lenka Klobučníková
30.11.2023 19:53 , Aktualizované: 1.12.2023 11:52

Ministerke kultúry Martine Šimkovičovej sa nepozdáva vystavenie obrazu jedného z najznámejších súčasných slovenských maliarov Andreja Dúbravského v Slovenskom rozhlase. Sú na ňom zobrazení dvaja muži.

23november2023_NRSR_25001265.jpg
TASR/Martin Baumann

Chce urobiť „legislatívne zmeny“. Dúbravský pre Nový čas reagoval, že jeho, naopak, znepokojujú ministerkine názory.

Šimkovičovej sa nepáči dielo

Dielo Andreja Dúbravského je súčasťou výstavy v priestoroch Slovenského rozhlasu. "Veľa ľudí to vyrušuje a vyrušuje to aj mňa samotnú," povedala ministerka Šimkovičová v TV Slovan.

V súvislosti s legislatívnymi zmenami zmienila Fond na podporu umenia, verejnoprávnu inštitúciu, ktorá prerozdeľuje dotácie najmä pre nezriaďovanú kultúru.

Dúbravský patrí k etablovaným umelcom, otvorene sa hlási ku queer identite. Pravidelne vystavuje v zahraničí, jeho diela sú aj v zbierke Slovenskej národnej galérie.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že nová ministerka kultúry samu seba nepovažuje za dezinformátorku.

Reakcia Dúbravského

"Obrazy, čo sú vo verejných zbierkach, sú tam už navždy uchované pre budúce generácie, ale na neodborných ľudí ako ona, ktorí svoju „kariéru“ postavili na rozoštvávaní Slovákov a šírení nenávisti, si nikto o pár rokov ani nespomenie," reagoval Dúbravský. 

Reakcia Ďuriš Nicholsonovej

"Po tesných slipoch v reklame vás teraz pobúril obraz teplých mužov v Slovenskom rozhlase od Andreja Dúbravského," zdôraznila pohoršená Ďuriš Nicholsonová s tým, že je udivujúce, ako môže ministerka kultúry odsúdiť kultúru.

"Ste ministerka kultúry. Andrej Dúbravský je kultúra. Jeho obrazy sú kultúra. Bez kultúry nemáte rezort. Bez ľudí ako Andrej ste bez práce. Kultúra nie je definovaná (ne)vkusom jednej ženy, ani keď je ministerkou," povedala kriticky.

Šimkovičová nebude podporovať programy

Ministerstvo kultúry SR pred niekoľkými dňami oznámilo, že nebude v roku 2023 pokračovať v dotačnom programe, ktorý mal rozvíjať a podporovať mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám. Ďuriš Nicholsonová skritizovala aj tento krok.

"Zrušili ste peniaze na boj proti dezinformáciám. Sme krajina štatisticky najviac postihnutá hoaxami s najmenšou mierou mediálnej gramotnosti, v ktorej viac ako tretina učiteľov dôveruje článkom zo Zem a Vek. V Bruseli často hovoríme o hrozbách dezinformačných kampaní. Vy, pani Šimkovičová, ste sa stali tvárou tých hrozieb," napísala na Facebooku.

Riaditeľka Nadácie zastavme korupciu Zuzana Petková ho považuje za jedného z najlepších slovenských majstrov. Pripomenula, že práve Dúbravského obraz dostal od Zuzany Čaputovej do daru holandský kráľovský pár.

Líder opozície Michal Šimečka ho podporil a označil za jedného z najtalentovanejších slovenských umelcov. „Andrej patrí k nim, je špičkový maliar a jeho diela sú zastúpené v prestížnych galériách po celom svete,“ uviedol na Facebooku líder Progresívneho Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok