Kamionistom došla trpezlivosť s Ukrajincami. Vysvetľujeme, čo spustilo blokády na hraniciach

1.12.2023 05:00

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) ohlásila časovo neobmedzenú blokádu hraničného priechodu s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Protest zdôvodnila snahou o zrušenie voľného vstupu ukrajinských kamiónov na prepravný trh Európskej únie. Pri hraničnom priechode sa preto očakávajú niekoľkohodinové kolóny.

Slovenskí autodopravcovia chcú súčasne podporiť svojich poľských kolegov, ktorí ako prví začali blokovať hranicu s Ukrajinou. Upozorňujú tým na problém lacnej ukrajinskej konkurencie.

Koridory solidarity

Spúšťačom problému sú takzvané koridory solidarity, ktoré Európska únia zriadila po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári roku 2022. Ich zámerom bolo uľahčenie prepravy tovaru medzi členskými štátmi Únie a Ukrajinou.

Koridormi sa mala vyriešiť najmä otázka, ako dostať do vojnou zmietanej krajiny humanitárnu i vojenskú pomoc, ale aj ako z Ukrajiny prepraviť obilie. Jeho vývoz sa totiž kvôli ruskej blokáde ukrajinských prístavov prakticky zastavil.

V rámci tohto kroku sa zmiernili aj obmedzenia pre ukrajinských vodičov vstupujúcich do EÚ. Tí, na rozdiel od iných dopravcov, nemusia platiť vstupné za povolenia pri vstupe do Únie.

Poliakom pretiekol pohár trpezlivosti

Trpezlivosť došla ako prvá poľským kamionistom, ktorí tvrdia, že kvôli nespravodlivým konkurenčným výhodám prišli o obchodné príležitosti. Tie prevzali dopravcovia z Ukrajiny. Poliaci na tento problém upozorňujú už od 6. novembra 2023, keď spustili blokádu troch hlavných poľsko-ukrajinských hraničných priechodov.

Protestujúci kamionisti tak už štvrtý týždeň poukazujú na to, že ich vláda nenavrhuje nič, čo by problém vyriešilo.

"Dnes sa dá len ťažko hovoriť o poľskej preprave na Ukrajinu a z nej, pretože sme o ten trh úplne prišli kvôli ukrajinským dopravcom, ktorí od začiatku ruskej invázie niekoľkonásobne zväčšili počet prevozov," povedal predseda Poľského zväzu zamestnávateľov v doprave a logistike Maciej Wroński.

"Protestujeme kvôli narušeniam v cestnej doprave pre poľských dopravcov... spôsobené nekontrolovaným prílivom bieloruských, ruských a ukrajinských spoločností," hovorí Karol Rychlik, ktorý je majiteľom dopravnej spoločnosti a šéfom združenia vodičov kamiónov.

Rana do chrbta Ukrajiny

Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasyl Zvarych označil blokádu hraničných priechodov za "bolestivú ranu do chrbta Ukrajiny", ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. "Vyzývame na ukončenie hraničnej blokády," napísal na sieti X.

Neľudské podmienky

„Proces, ktorý predtým trval 10 až 15 hodín, teraz trvá týždeň,“ povedal Igor, ukrajinský kamionista, ktorý uviazol na poľskej hranici. "Takže to nie je ľahké. Podmienky sú neľudské."

Ukrajinské médiá dokonca informovali o úmrtí dvoch vodičov, ktorí v kolónach zomreli prirodzenou smrťou.

Tie isté zdroje uviedli, že základný tovar, ako je humanitárna pomoc, mešká, a to aj napriek predchádzajúcim prísľubom poľských kamionistov, že sa blokáda bude vzťahovať len na nepodstatný tovar.

Slováci sa pridávajú k blokáde

Svojich kolegov sa rozhodla podporiť aj Únia autodopravcov Slovenska. Na základe rozhodnutia svojho predsedníctva začne 1. decembra od 15:00 až do odvolania blokovať hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod.

Tento hraničný priechod už 21. novembra zablokovala dodávka s prívesom, ktorá bola označená banermi s logom UNAS. Organizácia sa však od tohto protestu dištancovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok