Tragédia v Šali zrkadlí systémovú chybu. Psychiatria v rámci medicíny nesmie byť Popoluškou, hovorí odborníčka

ta3
28.11.2023 07:18 , Aktualizované: 28.11.2023 09:47

Duševné zdravie a vzájomná empatia nie sú témami, ktoré by politikom prinášali volebné víťazstvá. Psychológovia a psychiatri chýbajú. Podľa prieskumov môže byť na Slovensku aj desaťtisíc ľudí, ktorí by potrebovali odbornú pomoc. Rodinná tragédia v Šali teda zrejme nebude posledná.

Malá pozornosť tragédiám

Psychologička Eva Klimová hovorí o tom, že násilné trestné prípady na Slovensku nie sú výnimočné. „Tie tragédie tu boli vždy. Teraz si ich možno všímame viac," povedala pre ta3.

Dodala tiež, že sa na to prihliada málo. „Buď sa to ignoruje, alebo jednoducho nie je dosť odborníkov, ktorí by vám vedeli pomôcť,“ dodáva Klimová.

Na tému sa vyjadrila aj sociologička Silvia Porubänová, ktorá prízvukuje, že duševné zdravie je na Slovensku podceňované. „Psychiatria v rámci medicíny nesmie byť Popoluškou, ale musí byť výrazne kapacitne, finančne a personálne posilnená," vyjadrila sa odborníčka.

Vyjadril sa aj člen tímu krízovej intervencie. „Pokiaľ je rodina funkčná a poskytuje dostatočnú mieru bezpečia a istoty deťom, ovplyvní to v dobrom zmysle problémy," hovorí Radoslav Bránik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok