Juh USA zasiahla najväčšia živelná pohroma od hurikánu Katrina

TA3 ČTK
19.8.2016 00:15

Rozsiahle záplavy na juhu americkej Louisiany sú najväčšou živelnou katastrofou od ničivého hurikánu Katrina z roku 2005. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na správy záchranárov.

Zatiaľ 13 obetí

Voda už zaplavila 40.000 domov, ľudia sa uchyľujú do provizórnych ubytovní alebo prespávajú v obytných prívesoch. Záplavy majú zatiaľ 13 obetí. Povodne podľa amerických médií dostali mnoho rodín do kritickej situácie, pretože ich obydlia neboli poistené a na opravu nemajú dosť peňazí. Koľko ľudí bude potrebovať provizórne prístrešie, nie je zatiaľ zrejmé.

Úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa poobzerali po akomkoľvek suchom mieste na prežitie, ktoré je voľne k dispozícii. Situáciu komplikuje dusivé horúco.

Finančné problémy hrozia pre záplavy aj Louisiane. Štát už podľa odhadov zaplatil za riešenie následkov pohromy 13 miliónov dolárov, čo je podľa odborníkov minimalistický odhad, ktorý ešte určite porastie. Predstavitelia štátu už upozornili, že Louisiana bude pravdepodobne potrebovať krátkodobé bankové pôžičky, aby nedostatok peňazí úplne neochromilo fungovanie štátnych inštitúcií.

Dobrovoľné zierky pre obete pohromy

Okolo 30.000 ľudí bolo zo zaplavených oblastí evakuovaných. V provizórnych prístreškoch stále zostáva 4000 osôb, v čase vrcholiacich záplav ich bolo až 11.000. Úradom sa už prihlásilo zhruba 85.000 osôb ako obete živelnej pohromy. Tento krok im otvára možnosť čerpať prostriedky z federálneho pomocného fondu. Koľko peňazí federálna vláda na riešenie následkov povodní uvoľní, zatiaľ nie je známe.

Podľa poisťovacieho agenta Jima Donelona bolo v zaplavenej zóne poistených len 12 percent nehnuteľností. Domáci tvrdia, že potreba poistiť sa pred živelnou pohromou nebola zrejmá, pretože záplavy podobného rozsahu región nikdy nepostihli. Na internete sa organizujú dobrovoľné zbierky pre postihnutých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok