Islamisti nevedia, čo je to islam. Kupujú Korán pre nováčikov

TA3 ČTK
17.8.2016 09:38

Za vieru sú ochotní položiť životy, ale kupujú knižky ako "Islam pre začiatočníkov" (Islam for Dummies). Niektorí regrúti takzvaného Islamského štátu na súde priznali, že si pred cestou do Sýrie chceli vylepšiť znalosti pomocou príručiek kúpených na internete.

Islam pre začiatočníkov

Prieskum agentúry Associated Press vychádzajúci z viac ako 3000 interných dokumentov teroristickej organizácie odhalil len "elementárnu" znalosť islamského právneho systému u približne 70 percent nových členov. Informáciu priniesol denník New York Post.

Dvadsaťdvaroční regrúti zo Spojeného kráľovstva Mohammed Ahmed a Yusuf Sarwar si pred narukovaním zakúpili "Korán pre začiatočníkov" a "Islam pre začiatočníkov". Pri pokuse o návrat v roku 2014 boli zatknutí a následne odsúdení za terorizmus.

islam_0a000002-1434-b55a.jpg

Nie sú to mučeníci, ale zločinci

Poprední islamskí akademici ako napríklad Muhammad Abdal Fadil, ktorý sleduje propagandu IS na univerzite Al-Azhar v Káhire, tvrdí, že samotný Islamský štát porušuje zákony islamu nielen zabíjaním nevinných civilistov a prevádzkovaním teroristických aktivít.

"Títo ľudia nie sú mučeníci, sú to zločinci," hovorí Tariq Ramadan, profesor islamských štúdií na univerzite v Oxforde. "Zabíjajú nevinných ľudí. Islam, ani nič iné, nemôže nikdy ospravedlniť smrť nevinných ľudí".

Podľa štúdie Centra pre boj proti terorizmu americkej vojenskej akadémie vo West Pointe sú členovia IS "s najvyššou znalosťou viery najmenej pravdepodobnými dobrovoľníkmi pre samovražedné atentáty".

Nevedeli vraj do čoho idú

Mnoho regrútov zase priznalo, že pri narukovaní netušili, do čoho idú. "Stačila jedna modlitba. Žiadnu znalosť islamu sme nepotrebovali," povedal jeden z európskych nováčikov. "Boli sme oklamaní a zatiahnutí do niečoho, čomu sme nerozumeli. Nikdy som nechcel skončiť v Islamskom štáte".

Iný tridsaťdvaročný európsky regrút bol presvedčený, že sa hlási k skupine, ktorá pomáha Sýrčanom v boji proti prezidentovi (Bašárovi) Asadovi. "Že je niečo zle, to som si uvedomil, keď som mal odpovedať na otázky ako Komu máme zavolať, keď zomrieš?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok