Zmena v encyklopédiách. Vtáky, ktorých názvy odkazujú na rasizmus, dostanú nové mená

ta3/Martin Belej
5.11.2023 07:00

Jedna z popredných amerických organizácií pre vedu a ochranu vtákov, Americká ornitologická spoločnosť (AOS), zruší mená vtákov súvisiace s ľuďmi. Rozhodnutiu predchádzali roky sporov o pomenovanie vtákov po jedincoch, ktorí sú spájaní rasizmom a otroctvom, informuje o tom americký spravodajský kanál Fox News.

V kontaktnej ZOO môžu deti vtáky kŕmiť vo voliérach.
Facebook.com/Eko Park Piešťany (Ilu)

Zmena názvov je záväzná

Americký kanál Fox News uverejnil vyjadrenie: „AOS sa zaväzuje zmeniť v rámci svojej geografickej jurisdikcie všetky názvy vtákov v anglickom jazyku, ktoré sú pomenované priamo po ľuďoch spájaných s vylučovaním a urážkami. Predovšetkým sa budú zameriavať na tie druhy, ktoré sa vyskytujú v USA alebo Kanade,“ oznámila spločnosť o svojom projekte.

Spoločnosť aj veda sa vyvíja

"Ako vedci pracujeme na odstránení zaujatosti vo vede. Ale v tom, ako sú vtáky pomenované a kto môže mať vtáka pomenovaného na ich počesť, existovala historická zaujatosť," hovorí výkonná riaditeľka a generálna riaditeľka AOS Judith Scarl.

Dodáva aj fakt, že história niektorých vtáčích mien siaha do roku 1800, teda do času, kedy bola mizogýnia a rasizmus prirodzenou súčasťou spoločnosti. Situácia v spoločnosti sa však sa posunula, preto by bola rada, ak by došlo aj k posunu vo vede.

Takmer sto nových mien

Počas nasledujúceho roka má vzniknúť komisia, ktorá bude skúmať možnosti nových mien až pre 80 druhov vtákov.

Uprednostnené budú mená, ktoré majú blízko k zotročovateľom, stúpencom rasizmu alebo vykrádačom domorodých hrobov. "Medzi nimi je jeden z najslávnejších vtákov v histórii USA, Audubonova žluva pomenovaná po Johnovi Jamesovi Audubonovi, ktorý šíril rasovú nadradenosť," píše denník The Washington Post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok