Šimkovičová napísala list českému ministrovi, zniesla sa na ňu kritika. Tú si váži a apeluje na Slovákov

ta3
30.10.2023 11:10

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na sociálnej sieti Facebook napísala status pri príležitosti výročia vzniku prvej Československej republiky. Ľudia však zareagovali na pravopisné a faktické chyby a štylistiku v statuse. Šimkovičová neskôr upravila možnosť komentovania svojich príspevkov pre používateľov a napísala ďalší status.

Šimkovičová Čaputová
TASR/Martin Baumann

Bráni sa

Novozvolená ministerka napísala, že si váži kritiku, ktorou ju ľudia zaplavili. Vraj jej to dodáva veľa energie, aj keď to možno tak nevyzerá. Neskôr dokonca upravila možnosť komentovania jej príspevkov. Komentáre môžu pridávať len tí používatelia, ktorí sú fanúšikmi jej stránky viac ako 24 hodín.

V nedeľu Šimkovičová zverejnila list pre českého ministra kultúry Martina Baxa. Ľudia však začali upozorňovať na chyby v texte. Šimkovičová promtne zareagovala a napísala ďalší status, kde sa obhajovala.

“O výraze Prvá česko-slovenská republika píšete, že je to gramatická chyba, môj text však zodpovedne prešiel odbornou korektúrou,“ napísala Šimkovičová.

Editorka jej vraj napísala, že “to sú presne tie veci, na ktorých sa jazykovedci či korektori úplne nezhodnú, napríklad aj ten spojovník by sa z hľadiska niektorých písať mal (ako Rakúsko-Uhorsko, pretože sú to dva celky)."

Predispozícia kolísky

Šimkovičová v prvom statuse napísala, že Masaryk sa “isto nie náhodou narodil uprostred našich národov v meste Hodonín“ a opísala jeho česko-slovenský pôvod (jeho matka bola Češka, otec Slovák) takto: “S takouto predispozíciou jeho kolísky, vďaka jeho talentu, mysleniu, vzdelaniu, diplomacii, tvorivosti, čestnému charakteru a v neposlednom rade nebojácnosti nie je náhoda, že to bol práve on, ktorý naše bratské národy spojil v jeden samostatný celok."

Jej vyjadrenia a statusy inšpirovali aj satirickú facebookovú stránku ZOMRI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok