Počet detských obetí v Pásme Gazy pribúda. Ide o najvyššie číslo za posledné štyri roky v krajinách, ktoré sú vo vojne

ta3
29.10.2023 20:03

Podľa organizácie Save the Children počet detí zabitých v Gaze len za tri týždne prekročil ročný počet takýchto obetí detí v konfliktných zónach sveta od roku 2019.

Pakistan_Israel_Palestinians786500.jpg
TASR/AP

Vážne ohrozenie pretrváva

Od 7. októbra sa podľa ministerstiev zdravotníctva v Gaze a Izraeli nahlásilo viac ako 3 257 zabitých detí, z toho najmenej 3 195 v Gaze, 33 na Západnom brehu a 29 v Izraeli.

Počet detí, ktoré zomreli v Gaze len za tri týždne, je vyšší ako počet detí zabitých v ozbrojených konfliktoch na celom svete - vo viac ako 20 krajinách - za posledné tri roky.

Deti tvoria viac ako 40 % zo všetkých ľudí zabitých v Gaze a viac ako tretinu všetkých obetí na okupovanom palestínskom území a v Izraeli. Keďže ďalších tisíc detí je v Gaze nezvestných a predpokladá sa, že sú pochované pod troskami, počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší, píše organizácia na svojom webe.

Jej riaditeľ na okupovanom palestínskom území Jason Lee povedal: „Tri týždne násilia vytrhli deti z rodín a rozvrátili ich životy nepredstaviteľnou rýchlosťou. Čísla sú hrozivé a vzhľadom na to, že násilie v Gaze nielen pokračuje, ale v súčasnosti sa ešte rozširuje, mnoho ďalších detí zostáva vo vážnom ohrození.“

Nemocnice nefungujú

Uvádza sa, že najmenej 6 360 detí sa zranilo aj v Gaze, ako aj najmenej 180 detí na Západnom brehu a najmenej 74 detí v Izraeli. Viac ako 200 osôb vrátane detí zostáva rukojemníkmi vo vnútri Gazy.

Riziko úmrtia detí na následky zranení nebolo nikdy vyššie, pričom OSN uvádza, že tretina nemocníc v celom pásme Gazy už nefunguje v dôsledku výpadkov elektrickej energie a „úplného obliehania“ zo strany izraelskej vlády, ktorá blokuje prísun tovaru, ako sú palivá a lieky.

Podľa organizácie Lekári bez hraníc nedostatok anestézia znamená, že deťom amputujú končatiny bez dostatočnej úľavy od bolesti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok