Stojí si za svojím. Fico na výbore pre európske záležitosti zopakoval svoj postoj voči Ukrajine a Rusku

ta3/Veronika Pancuráková/tasr/ČTK
26.10.2023 09:58 , Aktualizované: 26.10.2023 11:42

Robert Fico na výbore pre európske záležitosti zopakoval, že nebude na Ukrajinu posielať zbrane, chce ale zachovať humanitárnu pomoc vrátane odmínovania ukrajinského územia.

V Bruseli bude proti akýmkoľvek sankciám voči Rusku, pokiaľ nebudú vyčíslené finančné dopady týchto sankcii.

"Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine," uviedol Fico. Jeho postoj znamená, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou Vyšehradskej štvorky, ktorá odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu.

"Postoj mojej vlády je, že okamžité zastavenie vojenských operácií je to najlepšie riešenie, ktoré pre Ukrajinu máme. Európska únia by sa mala premeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcov," dodáva premiér. Podľa neho by bolo lepšie, aby Ukrajina a Rusko ďalších desať rokov vyjednávali, ako by sa mali zabíjať. Zopakoval svoje stanovisko, že za terajším konfliktom na Ukrajine stáli predtým útoky ukrajinských fašistov na civilné obyvateľstvo ruskej národnosti.

"Naivné" očakávania Európskej únie

Za nerealistickú predseda vlády označil možnosť, že sa Rusko stiahne z anektovaného polostrova Krym alebo z okupovaných oblastí východoukrajinských regiónov. Naivná je podľa neho predstava, že sa niekomu podarí konvenčnými zbraňami zatlačiť do kúta Rusko ako nukleárnu veľmoc.

Podľa Fica Ukrajina do Európy nepatrí

Ukrajina podľa Fica nie je pripravená na vstup do EÚ, ale z jeho vyjadrenia tiež vyplynulo, že Bratislava nemieni blokovať začatie prístupových rozhovorov o vstupe Kyjeva do únie. Premiér tiež zopakoval svoj odmietavý postoj voči členstvu Ukrajiny v NATO.

Nemal dôvod pochybovať

Premiér Robert Fico nemal dôvod spochybňovať nominácie ministrov na posty jednotlivých štátnych tajomníkov. Po rokovaní európskeho Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti tak reagoval na otázky o ich odbornosti a trestných stíhaniach.

"Ministri sa rozhodli navrhnúť ľudí, s ktorými chcú spolupracovať. Je tu koaličná zmluva, kde boli stanovené podmienky. Nemal som dôvod nominácie spochybňovať," uviedol premiér. Pripomenul koaličnú dohodu, podľa ktorej si strany nebudú medzi sebou kádrovať a vetovať personálne návrhy.

Robert Fico odletel do Bruselu na samit lídrov:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok