Poslanci vyčerpali program ustanovujúcej schôdze. Pellegrini ju ukončil

ta3/ČTK/TASR
25.10.2023 08:30 , Aktualizované: 25.10.2023 20:20

Necelý mesiac od predčasných parlamentných volieb bude mať Slovensko novú vládu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vládu SR, ktorú povedie Robert Fico (Smer-SD). Predsedom je už po štvrtý raz. Dopoludnia začala ustanovujúca schôdza parlamentu s novozvolenými poslancami. Udalosti dňa sledujeme online.

unnamed (34).jpg
ta3/Diana Štrusová

19:40 Online sme ukončili.

Informácie o vláde a hlasovaní NR SR budeme prinášať v nových článkoch na našom webe.

19:30 Vláda Roberta Fica vymenovala na svojom prvom zasadnutí nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Zároveň odvolala doterajších.

Igor Choma a Denisa Žiláková budú štátnymi tajomníkmi na Ministerstve dopravy SR.

Na post generálneho tajomníka služobného úradu rezortu dopravy nastúpi Juraj Lovásik.

Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva financií SR vymenovali Radovana Majerského.

Štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bude Branislav Ondruš.

Generálnym tajomníkom služobného úradu bude Peter Kostolný.

Na ministerstvo investícií a informatizácie vláda menovala ako štátneho tajomníka Michala Kaliňáka a generálneho tajomníka služobného úradu Jána Hrubého.

Štátnymi tajomníkmi Ministerstva hospodárstva SR budú Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák. Zároveň vymenovala generálneho tajomníka služobného úradu na tomto ministerstve, a to Ondreja Varačku.

Ministerstva vnútra (MV) SR bude mať dvoch štátnych tajomníkov, a to Luciu Kurilovskú a Patrika Krauspeho.

Igor Tkačivský bude zastávať post generálneho tajomníka služobného úradu MV.

Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR vláda vymenovala Igora Melichera.

Generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu obrany sa stane Peter Krajčírovič.

Do funkcie štátnych tajomníkov Ministerstva spravodlivosti (MS) SR vláda vymenovala Milana Hodása a Pavla Gašpara. Generálnym tajomníkom služobného úradu MS bude Andrej Holák.

Vláda tiež vymenovala Mareka Eštoka za štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Róbert Zsembera bude štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Štátnym tajomník pre oblasť športu sa stane Ján Krišanda. Vládny kabinet zároveň vymenoval generálneho tajomníka služobného úradu Miroslava Kočana.

Na Ministerstve kultúry (MK) SR bude ako štátny tajomník pôsobiť Štefan Kuffa.

Generálnym tajomníkom služobného úradu MK bude Tibor Bernaťák.

Na Ministerstve životného prostredia SR budú ako štátni tajomníci pôsobiť Filip Kuffa a Jozef Smatana.

Na envirorezorte bude generálnym tajomníkom služobného úradu Marek Chovan.

Na agrorezorte bude štátnym tajomníkom Vladimír Vnuk. Generálnou tajomníčkou služobného úradu na tomto ministerstve sa stane Kristína Vavríková.

19:22 Vláda v stredu odvolala splnomocnenca pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého. Vo funkcii končí aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Ich nástupcov zatiaľ vláda nevymenovala.

19:20 "Progresívne Slovensko bude aktívnou opozíciou. Nebudeme sedieť v kúte a nečinne zalamovať rukami, že ako opozícia nič nezmôžeme. Tieto štyri roky nechceme premrhať. Naopak, chceme dôsledne kontrolovať vládnu koalíciu, dôrazne upozorňovať na jej prešľapy a navrhovať lepšie riešenia. Tam, kde vláda príde s rozumnými riešeniami, budeme konštruktívni a vecní," uviedol Šimečka.

19:15 Pozrite si, ako prebieha ustanovujúca schôdza

18:44 Vláda prijala na svojom prvom rokovaní niekoľko personálnych zmien. Z funkcie vedúceho Úradu vlády (ÚV) SR odvolala Michala Luciaka na základe jeho vzájomnej dohody s premiérom. Zároveň do tejto funkcie vymenovala Juraja Gedru. Vyplýva to z predložených materiálov.

Ministri ďalej rozhodli o vymenovaní Marcely Virágovej do funkcie generálnej tajomníčky služobného úradu ÚV SR. Od štvrtka (26. 10.) nahradí v tejto funkcii Mareka Vandráka.

Vládny kabinet vymenoval aj novú štátnu tajomníčku podpredsedu vlády SR, stala sa ňou Alena Sabelová. Zároveň z pozície odvolal Editu Pfundtner.

18:43 Hodinový sklz údajne zapríčinil Igor Matovič v parlamente. Prezidentka odovzdala poverovacie dekréty. Viac sa dozviete v reportáži nižšie:

18:24 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR bude riadiť Erik Tomáš (Hlas-SD). "Je to ťažký rezort, ktorý má veľmi širokú problematiku," povedal nový minister. "Mám pocit, že nie je oblasť života, ktorá by sa nedotýkala tohto rezortu. Ideme tvrdou prácou. Niečo sme ľuďom pred voľbami hovorili a budeme sa snažiť čo najviac toho splniť," vyjadril sa Tomáš.

17:56 V tajnom hlasovaní boli za podpredsedov zvolení: Luboš Blaha, Andrej Danko, Michal Šimečka aj Peter Žiga.

17:55 Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hovoril o viacerých výzvach, ktorým čelí rezort. "Týkajú sa právneho štátu, trestného systému, možno aj rekodifikácie občianskeho práva, väzenstva, probačnej a mediačnej služby," priblížil. Priority si chce nastaviť aj po konzultácii s odbornou verejnosťou.

17:50 Nová ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) priznala, že sa musí zorientovať na novej pozícii. "Vzhľadom na to, že mám víziu, ktorú chcem pretaviť do praxe, potrebujeme mať čo najpodrobnejší prehľad o tom, v akom stave je rezort v súčasnosti. Urobím teda dôkladnú analýzu," uviedla o jednom zo svojich prvých krokov.

Plánuje ostať pri dvoch štátnych tajomníkoch, s návrhmi personálnych zmien na týchto postoch prišla na rokovanie vlády.

17:44 Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa po prevzatí agendy vyjadril, že má pomerne jasnú predstavu o tom, ako by mal rezort vyzerať. Za jednu z priorít označil ochranu obyvateľov Slovenska, migrácia je podľa neho nezvládnutá. K personálnym otázkam sa zatiaľ nechcel vyjadrovať.

"Prichádzam nastavený pracovne, už týždne mám hlavu plne nastavenú na oblasť vzdelávania a výskumu a vedy. S ministrom sme komunikovali priebežne, kultivovane preberiem úrad," povedal nový šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

17:33 Ministri novovymenovanej vlády SR si v stredu popoludní prevzali agendu na svojich úradoch. Z ministerstiev zamierili rovno na Úrad vlády SR, kde sa zišli na prvom rokovaní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

16:58 Poslancov ešte čaká na ustanovujúcej schôdzi voľba podpredsedov parlamentu. Kandidujú Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD), Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS). Zvoliť by mali tiež predsedov a členov jednotlivých výborov.

16:57 Za členov vlády zo Smeru-SD nastúpili do parlamentu Andrej Sitkár (za Roberta Fica), Ivan Hazucha (za Roberta Kaliňáka), Michal Lukša (za Ladislava Kamenického), Igor Válek (za Richarda Takáča), Boleslav Lešo (za Juraja Blanára), Zuzana Plevíková (za Borisa Suska).

Nominantov Hlasu-SD nahradili Štefan Gašparovič (za Erika Tomáša), Miroslav Čellár za (za Zuzanu Dolinkovú), Jozef Cech (za Richarda Rašiho), Peter Slyško (za Petra Kmeca), Samuel Migaľ (za Denisu Sakovú), Ján Hrubý (za Tomáša Druckera) a Alena Nováková za (Matúša Šutaja Eštoka).

Ministrov zo SNS vystriedali v pléne Milan Garaj (za Tomáša Tarabu) a Adam Lučanský (za Martinu Šimkovičovú).

16:51 Určenie počtu podpredsedov Národnej rady. Navrhuje sa, aby NR SR mala 4 podpredsedov. Prítomných 140 poslancov, za všetci. Jednomyseľne sa poslanci zhodli, že budú mať 4 podpredsedov. 

16:39 Návrh schválený, prítomných bolo 119 poslancov, za návrh boli všetci. Uznesenie na nastúpenie náhradníkov sa schválilo. 

16:15 Rokovanie NR SR sa prerušuje. Schôdza bude pokračovať o 16:25.

16:07 Nová vláda by mala ukázať, že má záujem zastupovať a reprezentovať všetkých občanov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní kabinetu premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Za dôležité považuje jasné uistenie, že v dôstojnosti a právach sú silní aj príslušníci menšín a že výkon spravodlivosti má mať plynulý priechod.

Ako zdôvodnila, ochrana demokracie a spoločenský zmier výrazne presahujú horizonty volieb aj volebných cyklov a prevyšujú rozdielnosť. Víta postoj vlády k členstvu v Európskej únii a NATO.

16:05 Rokovanie NR SR bude pokračovať o 16:15

16:00 Ministri sa stretli po vymenovaní prezidentky pred budovou kvôli spoločnej fotografii.

15:55 Novovymenovaná vláda bude konštruktívna, nebude sa vyhýbať žiadnym výzvam a bude vykonávať suverénnu zahraničnú politiku. Z vlády a ministerstiev bude počuť suverénny slovenský hlas. Uviedol to Robert Fico (Smer-SD) vo svojom príhovore po vymenovaní za premiéra.

"Želám si, aby sme všetci spoločne mohli po skončení mandátu tejto vlády konštatovať nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie a že Slovensko bude aj pokojnejšie. Tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou," povedal Fico.

15:49 Pozrite si celé menovanie novej vlády. Ministri si z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej prevzali poverovacie dekréty. 

15:39 Za Smer budú vo vláde:

- Robert Kaliňák (podpredseda vlády, ministerstvo obrany),

- Ladislav Kamenický (ministerstvo financií),

- Richard Takáč (ministerstvo pôdohospodárstva),

- Juraj Blanár (ministerstvo zahraničných vecí),

- Boris Susko (ministerstvo spravodlivosti),

- Jozef Ráž mladší (ministerstvo dopravy).

Za Hlas-SD bude vo vláde sedieť:

- Erik Tomáš (ministerstvo práce),

- Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva),

- Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie),

- Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy),

- Denisa Saková (podpredsedníčka vlády, ministerstvo hospodárstva),

- Tomáš Drucker (ministerstvo školstva),

- Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra).

Do ministerských kresiel za SNS zasadne:

- Tomáš Taraba (podpredseda vlády, ministerstvo životného prostredia),

- Martina Šimkovičová (ministerstvo kultúry). Obsadí aj nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ktoré má vzniknúť od januára 2024.

15:36 Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Posty vo vláde si rozdelili v pomere 7 : 7 : 3.

15:22 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala Roberta Fica (Smer-SD) za predsedu vlády SR.

15:15 Prezidentka vymenováva novú vládu v paláci

14:45 Peter Pellegrini prerušil rokovanie parlamentu na jednu hodinu a 30 minút. Dal tým priestor pre vymenovanie novej vlády.

14:40 Zvolenie nového predsedu NR SR zároveň znamená aj to, že Boris Kollár odovzdal vedenie ustanovujúcej schôdze svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu.

14:27 Predsedom parlamentu sa stal Peter Pellegrini. V tajnom hlasovaní ho zvolilo 131 poslancov, proti bolo 11 zákonodarcov, zdržali sa štyria. Dva hlasy boli neplatné.

14:11 Hlasovanie sa skončilo, v parlamente nasleduje približne 10-minutová prestávka, počas ktorej sa spočítajú hlasy.

13:56 Poslanci si v tajnom hlasovaní volia predsedu Národnej rady SR. Na zvolenie potrebuje nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. 

13:47 "Prestaňte skuvíňať a choďte sa hanbiť po kanáloch, lebo tam patríte," reagoval na slová Igora Matoviča Ľuboš Blaha. 

13:43 Vymenovanie novej vlády sa posúva na 15.00 h, keďže v parlamente ešte prebieha ustanovujúca schôdza. V Prezidentskom paláci sa nachádza redaktorka Diana Štrusová.

13:35 Hnutie OĽANO mení svoj názov. Po novom sa volá Slovensko. Vyplýva to z registra politických strán, ktorý je zverejnený na stránke Ministerstva vnútra (MV) SR.

Hnutie už tento rok menilo názov, zakomponovalo doň platformy, s ktorými kandidovalo vo voľbách do NR SR. Počas roka zmenilo aj svoju oficiálnu skratku na OĽANO a priatelia.

OĽANO mení názov. ta3 OĽANO mení názov.

13:25 Poslanci schválili predsedov novovytvorených poslaneckých klubov parlamentných strán. Klub Smeru-SD povedie Ján Richter, klub Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Predsedom klubu Hlas-SD bude Róbert Puci, poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia povedie Michal Šipoš, KDH Martina Holečková, SaS Branislav Gröhling a SNS Andrej Danko.

Následne sa ako prvý poslanec zapojil do rozpravy Igor Matovič. Urobil tak pred voľbou predsedu Národnej rady SR. V prejave kritizoval Petra Pellegriniho za to, že sa pridal k vláde Roberta Fica. Dodal, že líder Hlasu-SD zradil ľudí aj tým, že im sľúbili celý 13. dôchodok. 

13:00 Poslanci NR SR a členovia vlády si mesačne prilepšia o niekoľko tisíc eur. Presnú sumu nájdete v článku nižšie.

12:50 V parlamente sa nachádza redaktorka Diana Štrusová, ktorá nám poskytla najnovšie informácie. 

12:41 Zákonodarcovia v tajnom hlasovaní zvolili predsedu mandátového a imunitného výboru, ktorým sa stal Marián Saloň (Smer-SD). Predsedníčkou výboru pre nezlučiteľnosť funkcií sa stala Veronika Remišová (OĽANO a priatelia).

12:15 V Národnej rade SR sa nachádza aj redaktorka Diana Štrusová, ktorá zhrnula najnovšie informácie v živom vstupe.

11:57 Poslanci schválili zriadenie Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky a zriadenie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií. Oba výbory budú mať 14 členov vrátane ich predsedu.

11:53 Poslanci zvolili overovateľov NR SR. Sú nimi Marcela Čavojová (Smer-SD) a Jozef Viskupič (OĽANO a priatelia).

11:52 Po krátkej prestávke poslanci pokračujú v programe schôdze. Schválili volebný poriadok o podrobnostiach o hlasovaní a o voľbách na ustanovujúcej schôdzi NR SR.

10:30 „Pevne verím, že budete v tomto volebnom období k sebe tolerantnejší a slušnejší,“ odkázal novozvoleným poslancom Boris Kollár.

Apeloval tiež, aby nešírili nenávisť. "Pristupujte k svojej práci s pokorou, s rozvahou, keďže sa krajina nachádza nie v najľahších časoch. Buďte pre občanov SR oporou. Nešírte zlobu ani nenávisť, naopak, hľadajte dobro, porozumenie a konsenzus," povedal Kollár v príhovore počas ustanovujúcej schôdze NR SR.

Boris Kollár reční pred poslancami. ta3/Monika Podstavková Boris Kollár reční pred poslancami.

11:25 Sľub zložili aj náhradníci. Ich mená, rovnako tak aj mená zvyšných poslancov, si môžete prečítať v článku nižšie.

11:20 Všetci prítomní poslanci zložili sľub. Nasleduje skladanie sľubu náhradníkov na zaniknuté mandáty poslancov NR SR.

11:16 Mandátu sa po zložení sľubu ujal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

11:13 Sľub zložil aj líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

11:06 Líder víťaznej strany Smer-SD a budúci predseda vlády Robert Fico zložil sľub.

10:59 Zákonodarný zbor má zriadiť na prvom stretnutí aj parlamentné výbory. Zároveň rozhodne o počte a poslaní ďalších výborov, ktoré nemá v zákone striktne určené, a dohodne sa na ich zložení.

10:52 Skladanie sľubu má za sebou aj líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

10:46 Predseda strany SNS Andrej Danko zložil sľub. Po ňom nasledovali Rudolf Huliak a Tomáš Taraba.

Líder SNS Andrej Danko pri skladaní sľubu. ta3/Monika Podstavková Líder SNS Andrej Danko pri skladaní sľubu.

10:38 Sľub zložila Martina Šimkovičová (SNS), ktorá je nominovaná na post ministerky rezortu kultúry.

Martina Šimkovičová pri zložení sľubu. ta3/Monika Podstavková Martina Šimkovičová pri zložení sľubu.

10:33 Zákonodarcovia by mali dnes zvoliť aj nového predsedu parlamentu, ktorému Boris Kollár odovzdá vedenie schôdze. Na prvej schôdzi sa parlament dohodne aj na počte podpredsedov snemovne, mali by byť štyria. V tajnej voľbe budú o nich poslanci hlasovať.

Ustanovujúca schôdza NR SR ta3/Monika Podstavková Ustanovujúca schôdza NR SR

10:26 Sľub zložil aj volebný líder hnutia KDH Milan Majerský.

10:21 Po skladaní sľubu poslancov parlamentu je na programe skladanie sľubu náhradníkov na zaniknuté mandáty poslancov NR SR.

10:09 Ako prvý zložil svoj sľub poslanec Juraj Blanár (Smer-SD).

10:06 Z účasti na schôdzi sa ospravedlnili poslankyne Anna Záborská (OĽANO a priatelia) Jana Vaľová (Smer-SD). Sľub zložia pri najbližšom rokovaní parlamentu, na ktorom sa zúčastnia.

10:00 Začala sa ustanovujúca schôdza novozloženého parlamentu. Otvoril ju dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Priamy prenos z NR SR môžete sledovať na našom webe aj vo vysielaní ta3. 

9:49 Program dnešnej schôdze si môžete pozrieť aj na oficiálnom portáli Národnej rady SR.

9:40 Dnešným dňom končí pôsobenie úradníckej vlády, na čele ktorej stál premiér Ľudovít Ódor. Prečítajte si najvýznamnejšie kroky, ktoré úradnícky kabinet stihol spraviť.

9:21 Pre novozvolených poslancov nebude streda prvým dňom v parlamente. Do Národnej rady SR zavítali už deň pred zložením sľubu. Vyskúšali si novú techniku.

9:08 K aktuálnej politickej situácii sa v ta3 vyjadril aj politológ Trenčianskej univerzity Miroslav Řádek. 

8:55 Na programe dňa je aj vymenovanie novej vlády. V Prezidentskom paláci sa tak stane o 14.00 h. Nová vláda bude musieť do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a požiadať poslancov o vyslovenie dôvery. 

8:45 Prezidentka Zuzana Čaputová zvolala prvú schôdzu parlamentu od septembrových predčasných volieb. Novozvolení zákonodarcovia zložia sľub aj zvolia nového predsedu a podpredsedov NR SR. Schôdza sa začne o 10.00 h.

8:35 V predchádzajúcom volebnom období malo Slovensko hneď niekoľko vlád a do predčasných parlamentných volieb krajinu nakoniec doviedol úradnícky kabinet Ľudovíta Ódora.

O vypísaní predčasných volieb rozhodli poslanci po tom, čo po rozpade vtedajšej štvorčlennej vládnej koalície Národná rada SR vyslovila nedôveru už menšinovej vláde Eduarda Hegera.

8:30 Vitajte pri dnešnom ONLINE článku. Venovať sa budeme ustanovujúcej schôdzi parlamentu aj vymenovaniu novej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok