Nové trendy vo výstavbe. Aké nároky na projekty majú mladí ľudia?

ta3
20.10.2023 15:35

Aké sú nové trendy vo výstavbe a ako to ovplyvňuje ďalší rozvoj Slovenska? A aké sú nové moderné technológie pre developerské projekty budúcnosti? Odborníci diskutovali na konferencii ta3 Developeri.

20230610_vydrica4990250.jpg
TASR/Pavel Neubauer

Jednou z tém konferencie boli aj aktuálne trendy v oblasti bezpečnostných systémov. Ladislav Juran, generálny riaditeľ spoločnosti Invizo, ktorá je lídrom na trhu v oblasti bezpečnostných systémov pre bankový sektor, priemyselné objekty aj pre developerov. konštatoval, že mnohé objekty sú už dnes vybavené rôznymi technológiami na dobrej technickej úrovni, chýba akurát ich prepojenie. Mnohí svetoví výrobcovia už tento trend pochopili a ponúkajú technológie, ktoré sú jednoducho zlučiteľné.

Podľa Petra Cupera, obchodného riaditeľa Towercom sa developer okrem iného pasuje aj s otázkou poskytovania multimediálnych služieb pre domácnosti a pre svojich budúcich klientov a vlastníkov nehnuteľností.

„Častokrát dochádza či už k výberu operátora, ktorý tam vybuduje optickú sieť a neskôr zdieľa ostatným operátorom. Tam môže dochádzať k rôznym či už komerčným alebo technickým bariéram, pretože tak či tak sú konkurenti,“ upozornil s tým, že ich spoločnosť buduje siete na inom princípe.

„My postavíme sieť za naše vlastné prostriedky. Zároveň sme neskôr jediným prevádzkovateľom tej siete, jediným inštalačným partnerom, bez ohľadu na to, koľko operátorov na danej infraštruktúre poskytuje svoje služby a sme jedinou servisnou organizáciou, ktorá sa stará o túto sieť v rámci daného projektu,“ uviedol.

Snahou ich spoločnosti je to, aby ľudia mali čo najväčší výber z operátorov. „Aby služby neboli viazané na konkrétneho operátora, ale radi poskytujeme priestor aj lokálnymi internetovým servis providerom, tak aby ľudia mali na výber,“ dodal šéf Towercomu.

Zelené = drahé?

Už aj na Slovensku sa nájdu developeri, ktorí sa snažia robiť svoje projekty viac zelenšie. Do akej mieri to ale stavbu predraží? „Keď zlepšíme kvalitu života, ako vyčíslime ten náklad?“ pýta sa Branislav Siklienka, prezident Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru. Zelená strecha, ktorú umiestnime na klasickú hydroizoláciu, tak jej životnosť podľa neho predĺžime až dvojnásobne a to vďaka tomu, že nepreniká UVB žiarenie.

Ako ďalší príklad uviedol zlepšenie energetickej efektivity budovy, kedy hlavne pri starších nehnuteľnostiach zelená strecha ochladí priestor o niekoľko stupňov. Dôležité je však pripomenúť, že na to, aby zelená strecha chladila, musí byť živá, takže dôležitá je pravidelná údržba.

Menej náročné sú extenzívne strechy, ktoré si vyžadujú minimálnu údržbu a sú aj menej náročné na statiku. „Extenzívna zelená strecha sa dá spraviť niekde od 35 možno 40 eur meter štvorcový bez DPH, čiže nie je to až taká investícia. Trendom, ktorý prichádza skôr z Európy z tých suchších krajín je ale ísť do takých polo intenzívnych striech, či už trávy, okrasné trvalky a tam je aj tá biodiverzita, ktorá je tiež problém. Napríklad v Londýne, keď chcete vysadiť buď zelenú strechu alebo okolo budovy zeleň, tak musíte použiť minimálne myslím, že nejakých 40 druhov rôznych bylín,“ dodal.

Udržateľnosť je dôležitá, ale...

Pre interiérové štúdio a stolársku dielňu Verdo Studio podľa jej riaditeľa Luboša Kolesára udržateľnosť je síce dôležitá, nie je ale primárne hlavnou podmienkou. „Musíme pozerať samozrejme aj na dizajn, estetičnosť a funkčnosť interiéru a priestoru. Ale je trend, že klienti chcú nejaké prvky udržateľnosti - prírodné prvky ako drevo, kameň, recyklované materiály,“ pripustil.

Akú radu by dal investorom, ktorí sa zaujímajú o zvýšenie hodnoty svojich nehnuteľností v rámci dizajnu? Podľa neho je dôležité prispôsobiť interiérový dizajn konečnému užívateľovi, pretože ten na rozdiel od investora a developera ho bude užívať.

„Je samozrejme rozdiel, keď vidím niečo pekné zariadené na mieru a funkčné. Veľa klientov si nevie predstaviť interiér, potom samozrejme pomáha, keď developeri majú minimálne vizualizáciu alebo nejaké vzorové byty alebo apartmány zariadené. A je to predajný argument pre developer smerom ku klientovi, takže vieme zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti,“ tvrdí. Developer, ktorý vsadí na kvalitný interiérový dizajn, si podľa neho buduje meno aj pre svoje ďalšie projekty.

Inteligentné domácnosti

Developerské projekty budúcnosti sú podľa Jurana o mladých ľuďoch, ktorí dnes chcú mať všetko v telefóne. „Chcú byť úplne voľní, všetko mať poschovávané, mať pekný dizajn, no nechcú mať žiadne vypínače, nechcú nič ovládať, keď prídu domov,“ konštatoval. 

Podstatná vec je preto podľa neho pri realizáciách urobiť univerzálnu kabeláž. „Zákazníci, keď sa rozhodnú, že chcú nejakú zmenu urobiť alebo chcú urobiť nejaké iné zapojenie, tak jednoducho ten systém sa dá veľmi ľahko urobiť a prispôsobiť zákazníkovi s tým, že niektorí developeri si do budúcnosti takéto kabeláže už dávajú automaticky vo svojich projektoch robiť,“ dodal.

Vo videu sa dozviete ako finančne náročné sú moderné technológie a aké má výhody integrácia všetkých technológií do jedného celku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok