Nemecko nám už dodalo systémy Mantis. Ozbrojené sily ich majú oficiálne prebrať koncom októbra

ta3/TASR
13.10.2023 10:58

Dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis, ktoré Slovensku darovalo Nemecko, by mali oficiálne odovzdať Ozbrojeným silám (OS) SR na konci októbra. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

Ministerstvo obrany diskutuje o možnostiach podpory Ukrajiny ťažkou technikou
TASR - Jaroslav Novák

Protivzdušná obrana

"Oba systémy Mantis boli dodané a aktuálne prebieha ich administratívne prevzatie do výzbroje OS SR. Predpokladané oficiálne odovzdanie je plánované na koniec tohto mesiaca, o čom budeme verejnosť včas informovať," uviedol rezort.

Slovenskí vojaci už úspešne ukončili výcvik na tento systém, vrátane cvičných strelieb. "Po prevzatí systému plnohodnotne zabezpečia jeho obsluhu," dodalo ministerstvo. Systém má posilniť ochranu hranice SR s Ukrajinou.

Zbraňový systém

Systém protivzdušnej obrany Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov.

Nemecko vyvinulo systém primárne na ochranu základní v Afganistane, v ktorom donedávna nemeckí vojaci pôsobili.

Bezodkladný darček od Nemecka

Dva komplety systému v hodnote 225 miliónov eur dostalo Slovensko od Nemecka bezodplatne a natrvalo.

Podľa rezortu obrany ide o výsledok korektných vzťahov, odborných rokovaní a spoločného cieľa NATO posilniť a ochrániť východnú hranicu aliancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok