Palestínski teroristi z Pásma Gazy zaútočili na Izrael. Túto vojnu vyhráme, ale cena bude vysoká, vyhlásil Netanjahu

ta3/ČTK/TASR
7.10.2023 07:16 , Aktualizované: 7.10.2023 16:09

Palestínski ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu ráno zahájili rozsiahly a prekvapivý útok na Izrael. Vypálili 2500 rakiet a zároveň do Izraela vyslali komandá, ktoré berú Izraelčanov ako rukojemníkov. K útokom sa prihlásilo radikálne hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Izraelská armáda uviedla, že je vo vojnovom stave a začala letecké údery v Pásme Gazy. Situáciu sme sledovali online.

Israel_Palestinians728849.jpg
TASR/AP

Téme sa venujeme aj v nedeľu TU.

23:30 Dnešný online článok sme ukončili, ďakujeme za priazeň. Téme sa budeme venovať aj počas nedele, a to vo vysielaní i na webe ta3.

23:18 Berlínska Brandenburská brána svieti modrou a bielou farbou na znak solidarity s Izraelom.

Brandenburská brána TASR/AP Brandenburská brána

21:51 V niektorých častiach severného Izraela, kde etnickí Arabi blokujú cesty na znak podpory Hamasu, vypukli nepokoje. V izraelských oblastiach, kde je etnicky zmiešaná demografia, sa tak zvyšuje napätie.

22:17 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odkazuje obyvateľom Pásma Gazy, aby "hneď odišli", a sľubuje, že využije všetky kapacity Izraelských obranných síl na zničenie Hamasu. "Túto vojnu vyhráme, ale cena bude neúnosne vysoká. Hamas nás chce všetkých vyvraždiť," povedal.

"Všetky miesta, kde má Hamas sídlo, v tomto centre zla, všetky miesta, kde sa Hamas ukrýva, kde pôsobí - premeníme ich na trosky," zdôraznil Netanjahu v krátkom televíznom vyhlásení.

21:51 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás povedal americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, že "nespravodlivosť" voči Palestínčanom vedie konflikt s Izraelom k "výbuchu", informovala palestínska tlačová agentúra WAFA.

Podľa agentúry WAFA Abbás v telefonickom rozhovore tiež uviedol, že za pokračujúcu eskaláciu môžu "praktiky kolonialistov a izraelských okupačných síl a agresia proti islamským a kresťanským svätostiam".

21:29 Izraelský premiér vo svojom vyhlásení uviedol, že to, čo sa dnes stalo, Izrael ešte nezažil a že sa za tento čierny deň "mocne pomstí", informovala tlačová agentúra Reuters.

21:07 Mierové sily OSN v južnom Libanone sa približujú k hranici s Izraelom, ale zastavujú ich miestni prívrženci Hizballáhu, ktorí blokujú cesty.

21:01 "Izrael má právo brániť seba a svoj ľud," povedal Biden. Opätovne potvrdil plnú podporu USA Izraelu a povedal, že USA "stoja na strane štátu Izrael".

"Toto nie je chvíľa pre žiadnu stranu nepriateľskú voči Izraelu, aby využila tieto útoky a snažila sa získať výhodu," povedal. "Svet sa na to pozerá," dodal Biden.

Prezident Joe Biden TASR/AP Prezident Joe Biden

20:50 Letecké spoločnosti z celého sveta zrušili na sobotu a nedeľu desiatky letov, ktoré mali pristáť v Izraeli. Napísala agentúra AFP. Aerolinky sa obávajú o bezpečnosť kvôli útoku radikálov z hnutia Hamas na Izrael. Svoje pravidelné linky zrušili napríklad aerolinky Lufthansa, United Airlines alebo Delta Air Lines.

20:35 Predstaviteľ palestínskeho ministerstva zdravotníctva pre BBC povedal, že od začiatku izraelských útokov v sobotu ráno zahynulo v Gaze najmenej 232 ľudí. Zranenia utrpelo podľa ministerstva najmenej 1790 ľudí.

20:18 Izraelský premiér Netanjahu vyzval opozičných lídrov - Yaira Lapida a Bennyho Gantza - na vytvorenie mimoriadnej národnej vlády, uvádza sa vo vyhlásení jeho strany Likud.

Lapid predtým izraelským médiám povedal, že je ochotný s Netanjahuom vytvoriť núdzovú vládu. Verejnoprávny vysielateľ Kan tvrdí, že lídri Lapid a Gantz sa momentálne stretávajú, aby prediskutovali podmienky vstupu do vlády.

19:49 Pozrite si zábery, ktoré ukazujú stovky rakiet vypálených Hamasom v Pásme Gazy smerom na Tel Aviv.

19:40 Podľa miestnych médií, ktoré sa odvolávajú na izraelských predstaviteľov, je v súčasnosti v Izraeli najmenej 150 mŕtvych a aspoň tisíc zranených.

19:26 Izrael v sobotu prikázal štátnej elektrárenskej spoločnosti, aby zastavila dodávky do pásma Gazy. "Podpísal som príkaz, ktorý nariaďuje (izraelskej) elektrárenskej spoločnosti zastaviť dodávky do Gazy," uviedol vo vyhlásení minister energetiky Israel Katz.

19:13 Izrael zverejnil zábery, ktoré ukazujú, ako izraelská armáda v sobotu ráno zničila lode s teroristami z Hamasu, ktorí sa pokúšali napadnúť krajinu z mora.

18:58 Hovorca izraelskej armády už skôr potvrdil, že palestínski militanti uniesli vojakov a civilistov. Teraz Hamas uviedol, že "izraelskí zajatci boli umiestnení na zabezpečených miestach a v tuneloch". Neuviedlo žiadne podrobnosti o tom, kde sa tieto "bezpečné miesta" alebo tunely nachádzajú a či sú späť v Gaze alebo v Izraeli.

18:43 Spojené štáty plne stoja za Izraelom a podporujú jeho právo na sebaobranu po útoku palestínskych ozbrojencov. V telefonickom rozhovore to izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal americký prezident Joe Biden.

Rovnako šéf americkej diplomacie Antony Blinken uviedol, že izraelská vláda má podporu USA a doplnil, že "pre terorizmus neexistuje žiadne ospravedlnenie".

18:29 Izraelské bojové lietadlá zasiahli v sobotu v Gaze tri viacpodlažné budovy, informovali novinári agentúry AFP. "Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do srdca civilného obyvateľstva v pásme Gazy," uviedla armáda vo vyhlásení potvrdzujúcom útok.

18:20 Pozrite si, kde sa nachádza Pásmo Gazy.

18:08 Izraelská armáda v sobotu oznámila, že na 22 miestach južného Izraela pokračujú boje aj po 12 hodinách od spustenia útokov militantov z palestínskeho hnutia Hamas, ktorým sa prekvapujúco podarilo preniknúť do tejto oblasti. Informuje agentúra AP.

Hlavný hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari vo vyhlásení uviedol, že "v južnom Izraeli nie je komunita, kde by sme nemali vojakov". Dodal, že Izrael znovu získal kontrolu v niektorých komunitách, ale armáda tam chodí preverovať situáciu, aby sa uistila, že sú v bezpečí.

17:49 V nedeľu sa má stretnúť Bezpečnostná rada OSN sa má stretnúť v nedeľu, píše Guardian. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres odsúdil útok Hamasu a vyzval na spoločné diplomatické úsilie, aby sa konflikt ešte viac nevyhrotil.

17:30 Medzi obeťami či zranenými v dôsledku teroristických útokov v Izraeli neevidujú občanov SR. Uviedlo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí s odvolaním sa na informácie Zastupiteľského úradu SR v Tel Avive.

17:21 Hovorca izraelských obranných síl potvrdil, že militanti uniesli vojakov aj civilistov. Armáda ich počet nepotvrdila.

17:10 Radikáli chcú vymazať Izrael z mapy sveta, povedal pre ta3 izraelský veľvyslanec. Súvislosti tejto dramatickej situácie rozobrala redaktorka Andrea Simančíková s veľvyslancom Izraela v Slovenskej republike Eitanom Levonom.

17:04 Brazílske ministerstvo zahraničia oznámilo, že po útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael za posledné roky zvolá mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Brazília, ktorá tento mesiac prevzala rotujúce predsedníctvo BR OSN, vo verejnom vyhlásení útoky odsúdila a vyjadrila solidaritu s izraelským ľudom, uviedla agentúra Reuters.

16:55 Odhaduje sa, že do Izraela vstúpilo 200 až 300 teroristov a desiatky z nich sa stále ukrývajú, uviedol policajný zdroj pre Haaretz. Píše o tom Guardian.

16:48 Nepotvrdené správy hovoria o tom, že libanonská šiitská politická a vojenská organizácia Hizballáh hrozí napadnutím Izraela z Libanonu, ak Izrael začne pozemnú ofenzívu proti Pásmu Gazy. Egyptská vláda údajne odovzdala informácie od Hizballáhu Izraelu.

16:43 Izraelská armáda podľa agentúry Reuters tvrdí, že jej námorné sily zabili desiatky palestínskych militantov, ktorí sa cez vodu snažili dostať do krajiny. Izraelskí predstavitelia predtým uviedli, že došlo k "infiltrácii paraglajdistov z mora a zo zeme".

16:30 Izrael je vo vojne a má plné právo tvrdo zakročiť proti teroristom z Hamasu. Uviedol v reakcii na teroristické útoky proti Izraelu predseda Národnej rady SR Boris Kollár. "Je mi ľúto všetkých ľudských životov, bezbranných žien, detí, otcov, ktorých títo teroristi zavraždili," podotkol. 

16:19 Pri útoku radikálnych ozbrojencov z palestínskeho Pásma Gazy zahynulo najmenej 100 Izraelčanov, vyše 900 ďalších utrpelo zranenie. Informoval o tom denník The Times of Israel s odvolaním sa na izraelské ministerstvo zdravotníctva. Predchádzajúca bilancia hovorila o štyroch desiatkach obetí na životoch na izraelskej strane.

16:08 Predseda vlády SR Ľudovít Ódor je šokovaný a zdesený masívnymi útokmi Hamasu na Izrael. Uviedol to na sociálnej sieti X. "Agresia a násilie na nevinných ľuďoch nikdy nezabezpečia mier a stabilitu na Blízkom východe," zdôraznil.

16:05 Z najnovších informácií vyplýva, že palestínske hnutie Hamas vypálilo na Izrael najmenej 2700 rakiet.

16:02 Pozrite si zábery buldozéra, ktorý strhol časť plota na hranici medzi Izraelom a Pásmom Gazy. Zverejnil ho The Guardian.

15:59 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa obmedzila svoje lety do Izraela kvôli prekvapivému útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu aeroliniek.

15:45 Podľa stanice Channel 12 je v Izraeli viac ako 800 zranených.

15:30 Pri izraelských náletoch zahynulo 198 Palestínčanov, informovali zdravotníci z Gazy, píše agentúra Reuters.

15:23 “Máme veľký počet izraelských zajatcov,“ vyhlásilo radikálne hnutie Hamas podľa Guardianu.

Zástupca šéfa Hamasu Saleh Al-Arouri pre Al-Džazíru povedal, že “máme veľký počet izraelských zajatcov, medzi nimi vyšších dôstojníkov“. Izraelské úrady zatiaľ nekomentovali správy, že nezvestní Izraelčania sú zadržiavaní v Gaze ako rukojemníci.

15:10 Hamas považujú za teroristickú organizáciu Izrael, USA, EÚ, Kanada, Japonsko, Austrália či Británia, opačný pohľad má napríklad Rusko, Čína, Brazília, Irán, Katar či Turecko. V decembri 2018 neprešla vo Valnom zhromaždení OSN rezolúcia odsudzujúca Hamas ako teroristickú organizáciu, nepodporila ju totiž potrebná dvojtretinová väčšina.

14:57 Vyhlásenie vydala aj slovenská polícia. "Polícia v súvislosti s dianím v Izraeli situáciu podrobne monitoruje, v prípade potreby je pripravená prijať adekvátne opatrenia. Situáciu nepodceňujeme, z taktických dôvodov však nebudeme konkretizovať jednotlivé kroky polície. Verejnosť ubezpečujeme, že aktuálne je situácia na Slovensku pokojná a nie je dôvod na znepokojenie," ubezpečila Slovákov.

14:55 K situácii sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Hrozné správy z Izraela. Vyjadrujem sústrasť všetkým, ktorí pri teroristickom útoku stratili príbuzných alebo blízkych. Veríme, že poriadok bude obnovený a teroristi budú porazení," napísal na sociálnej sieti.

14:28 K situácii v Izraeli sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Dôrazne odsudzujem všetky útoky proti Izraelu. Naša solidarita je so všetkými obeťami tejto agresie," napísala na sociálnej sieti.

14:52 Izraelské útoky na Gazu si podľa miestnych palestínskych predstaviteľov vyžiadali 161 mŕtvych a takmer 1000 zranených. Informuje o tom BBC.

14:23 Izraelský kanál 12 uvádza, že počet obetí stúpol na najmenej 40 a 740 ľudí je zranených. Píše o tom Guardian.

14:22 Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, zverejnilo v sobotu video zachytávajúce, ako jeho bojovníci zajali troch mužov v civilnom oblečení.

"Zábery na Brigády Izzedína al-Kassáma, ako berú do zajatia skupinu nepriateľských vojakov v bitke počas operácie al-Aksá Flood," uvádzalo sa na čiernom pozadí na začiatku videa. Spomínané brigády sú ozbrojeným krídlom hnutia Hamas.

14:19 Naše veľvyslanectvo v Tel Avive situáciu sleduje a podľa potreby poskytne ďalšie informácie. Pozrite si reportáž, aby ste vedeli, čo robiť, ak sa nachádzate v Izraeli.

14:17 Spojené štáty jednohlasne odsúdili útok hnutia Hamas na Izrael. "Spojené štáty jednohlasne odsudzujú nevyprovokované útoky teroristov Hamasu proti izraelským civilistom," uviedol Biely dom. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan komunikuje s izraelskou stranou v spojitosti s vojenskou operáciou.

14:13 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na začiatku zasadnutia vlády povedal, že krajina sa teraz zameriava na tri ciele: vyčistiť zasiahnuté oblasti od militantov a obnoviť bezpečnosť; uvaliť obrovské sankcie na nepriateľa Izraela a podporiť ďalšie oblasti, aby nikto neurobil tú chybu, že by sa zapojil do vojny.

"Vyzývam všetkých občanov Izraela, aby sa zjednotili," povedal, aby krajina dosiahla svoj cieľ, a tým je, aby vyhrala túto vojnu.

14:11 Hamas a Islamský džihád tvrdili, že zadržiavajú izraelských vojakov ako rukojemníkov, píše The Guardian.

Na sociálnych sieťach kolujú zábery údajného izraelského vojaka zadržiavaného ako rukojemníka, no tieto zábery nie sú overené a izraelské úrady nepotvrdili, že militantné skupiny zadržali vojenský personál.

14:10 Aktuálne dianie v Izraeli sledujeme aj vo vysielaní ta3.

13:55 Visegrád 24 píše, že Hamas zajal vysokého izraelského dôstojníka Nimroda Aloniho, bývalého veliteľa divízie Gazy.

13:42 Rusko reagovalo výzvou na zdržanlivosť. "Sme teraz v kontakte s každým. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi," povedal námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov pre ruskú súkromnú tlačovú agentúru Interfax. Dodal: "Samozrejme, vždy vyzývame na zdržanlivosť."

13:32 Holandský premiér Mark Rutte na internete uviedol, že si telefonoval s izraelským šéfom vlády Benjaminom Netanjahuom. "Povedal som mu, že Holandsko jednoznačne odsudzuje teroristické násilie a plne podporuje právo Izraela na sebaobranu," doplnil Rutte.

13:31 K odsudzujúcim reakciám na útoky z Gazy sa pridalo tiež Francúzsko. Paríž vyjadruje "plnú solidaritu s Izraelom a obeťami" a zdôrazňuje, že "absolútne odmieta terorizmus a je oddaný myšlienke bezpečnosti Izraela". Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že útoky "dôrazne odsudzuje".

13:28 Ukrajina, ktorá sa sama bráni ruskej agresii a opakovane zaznamenáva dopady ruských striel na svoje civilné ciele, plne podporuje právo Izraela na obranu vlastnej existencie a obyvateľstva. Podľa agentúry AFP ministerstvo zahraničia v Kyjeve dôrazne odsúdilo pokračujúce teroristické útoky voči Izraelu a odpaľovanie rakiet na civilné ciele.

13:05 Taliansko vyhlásilo, že podporuje "právo Izraela na sebaobranu" proti prebiehajúcemu "brutálnemu útoku", keď na územie Izraela dopadli z pásma Gazy už stovky rakiet. Vláda v Ríme "čo najdôraznejšie odsudzuje teror a práve prebiehajúce násilie proti nevinným civilistom".

13:04 Izrael zaviedol blokádu pásma Gazy v roku 2007 po tom, čo sa radikálny Hamas chopil moci v tejto enkláve, a odvtedy už došlo k mnohým cezhraničným vojnám medzi oboma stranami.

12:56 Izrael pokračuje v odvete proti radikálnemu hnutiu v Pásme Gazy. Izraelské obranné sily tvrdia, že stíhačky zasiahli 17 vojenských objektov a 4 operačné veliteľské strediská patriace Hamasu. Píše o tom The Guardian.

12:55 Nemecká ministerka Baerbocková na sociálnych sieťach napísala, že palestínska militantná skupina Hamas "prispieva k stupňovaniu násilia" a apelovala, že "násilie a rakety zacielené na nevinných ľudí treba okamžite zastaviť".

12:51 Pozrite si, kde ráno prekvapili útoky hnutia Hamas Izraelčanov.

12:50 Slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dôrazne odsudzuje pokračujúce teroristické útoky proti Izraelskému štátu a jeho obyvateľom. Vyjadruje solidaritu a plnú podporu Izraelu v jeho práve na sebaobranu. 

Rezort diplomacie v tejto súvislosti na svojom webe upozorňuje cestujúcu verejnosť na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli. 

12:48 BBC dostalo správy, že poradca iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího podporuje palestínsky útok na Izrael. "Blahoželáme palestínskym bojovníkom," povedal Rahim Safavi, ktorého cituje tlačová agentúra ISNA.

"Budeme stáť pri palestínskych bojovníkoch až do oslobodenia Palestíny a Jeruzalema," hovorí.

12:41 Nakoľko vážna je situáciu v krajine po Palestínskych útokoch? Vo vysielaní sme sa opäť spojili s Petrou Vörösovou, absolventkou izraelských štúdií na Univerzite Bena Guriona v Tel Avive. 

12:36 Česká vláda v sobotu slovne odsúdila palestínske hnutie Hamas, ktoré spustilo útoky na Izrael. Prezident Petr Pavel útoky označil za odsúdeniahodný teroristický čin voči štátu Izrael a civilnému obyvateľstvu.

"Raketové útoky a prenikanie kománd Hamasu do Izraela zablokuje akékoľvek snahy o mierové riešenie palestínsko-izraelského konfliktu na dlhú dobu," napísal Pavel na sociálnej sieti. 

12:25 Palestínsky ľud má právo brániť sa "teroru osadníkov a okupačných vojakov", vyhlásil prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbás. Podľa agentúry Reuters to povedal na mimoriadnom stretnutí s množstvom kľúčových predstaviteľov palestínskej autonómie v Ramalláhu.

12:15 Armáda uviedla, že oblasť na juhovýchode Izraela "zaplavuje" jednotkami. V izraelských médiách sa predtým objavili výpovede obyvateľov pohraničných oblastí, ktorí prosili vládu o pomoc zabarikádovaní vo svojich domoch. "Masakrujú nás. Nie je tu žiadna armáda, už je to šesť hodín. Ľudia prosia o život," citoval denník Haarec nemenovaného Izraelčana.

12:14 Boje s ozbrojencami, ktorí prenikli do pohraničných komunít, pokračujú a množia sa informácie o tom, že útočníci berú Izraelčanov ako rukojemníkov a unášajú ich do Pásma Gazy.

12:10 Pozrite si, ako sa komandá Hamasu dostali cez bariéru okolo Gazy.

12:06 Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva prišlo do izraelských nemocníc 545 ľudí.

12:04 Pozrite si mapy. Izrael je vyznačený modrou farbou, pásmo Gazy, ktoré ovláda Hamas, má zelenú farbu.

12:03 “Čakajú nás ťažké hodiny,“ hovorí izraelská armáda

Daniel Hagari, hovorca izraelských obranných síl, pripustil, že je možné, že izraelské sily ešte musia prevziať kontrolu nad každou komunitou, na ktorú zaútočil Hamas, píše The Guardian.

11:47 Celý rozhovor so Slovákom, ktorý žije v Izraeli už 60 rokov, si môžete vypočuť nižšie.

11:44 The Guardian informuje, že konflikt si doteraz vyžiadal 22 obetí.

11:41 Izraelskí reportéri sú priamo v uliciach a prinášajú informácie o aktuálnych udalostiach. "Nikto sa neschováva pod stolom," vyhlásil vo vysielaní ta3 Dor.

11:40 Vo vysielaní ta3 sme sa spojili s Michom Dorom, Slovákom žijúcim v Izraeli. Informoval, že na Izrael bolo vypálených asi 2500 rakiet. "Samotné rakety boli určitá kamufláž. Pod rúškom týchto rakiet stovky Palestíncov, ozbrojených teroristov, vstúpili do Izraelu. Unášajú do Gazy civilistov aj vojakov, to je ich cieľ, uniesť alebo zabiť čo najviac ľudí," uviedol.

11:33 "Som šokovaný dnešnými rannými útokmi teroristov Hamasu proti izraelským občanom," napísal na sociálnej sieti X britský premiér Rishi Sunak. "Izrael má absolútne právo brániť sa," dodal.

11:30 Čo doteraz vieme?

● Zdá sa, že desiatky ozbrojencov z islamistickej militantnej skupiny Hamas prenikli do južného Izraela počas prekvapivého útoku z pásma Gazy.

● Podľa vodcu Hamasu Mohammeda Dífa boli na Izrael vypálené tisíce rakiet z Gazy. “Rozhodli sme sa povedať, že už stačilo,“ povedal.

● Izraelské obranné sily uviedli, že „množstvo teroristov“ preniklo na izraelské územie z Gazy.

● Izraelský bezpečnostný kabinet sa stretol o 13:00 miestneho času (11:00 BST) a Izrael spustil útok na ciele Hamasu.

● Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zverejnil video s vyhlásením, že Izrael je vo vojne.

● Izraelský minister obrany Yoav Gallant povedal, že Hamas „spravil vážnu chybu“ a vyhlásil, že „štát Izrael vyhrá túto vojnu“.

● Podľa izraelských médií stále prebiehajú na rôznych miestach južného Izraela prestrelky medzi izraelskými a palestínskymi silami.

● Nemocnice v Izraeli tvrdia, že liečia ľudí zranených pri prekvapivých útokoch - najmenej jedna osoba zomrela.

11:07 O aktuálnej situácii v Izraeli sme sa porozprávali s Břetislavom Turečkom, vedúcim Centra pre štúdium Blízkeho východu na Metropolitnej univerzite v Prahe.

11:04 Izraelský kanál 12 uvádza, že v Izraeli je zranených 280 ľudí, z toho 30 vážne. Píše o tom The Guardian.

11:01 "Sme vo vojne a vyhráme ju," vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Nepriateľ zaplatí cenu ako ešte nikdy," povedal a potvrdil, že do boja povolal aj záložníkov. Izraelský líder tiež požiadal občanov, aby dodržiavali bezpečnostné pokyny.

10:56 Nočný raketový útok na Izrael, i preniknutie teroristov na jeho územie z pásma Gazy ostro odsúdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. "Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii," napísal na sociálnej sieti X.

Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol.

10:55 "Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom," uviedol Charles Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich.

10:53 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. "Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas," napísal. "Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia," dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom.

10:50 V reakcii na aktuálne dianie v Izraeli spúšťame ONLINE. Nižšie nájdete všetky informácie, aby ste sa mohli zorientovať.

Agentúra Reuters napísala, že jej svedok hlásil výbuchy v centrálnej časti pásma a v meste Gaza. Izraelská armáda podľa denníka Haarec uviedla, že sa bráni a nasadila desiatky lietadiel.

Zneli sirény

Ranný raketový úder teroristov si vyžiadal najmenej jeden život. Postaršia žena zomrela pri priamom zásahu raketou v oblasti neďaleko Pásma Gazy. Izraelské nemocnice podľa webu denníka The Times of Israel hlásia, že prijali vyše 100 zranených, z ktorých niektorí sú v kritickom stave.

Sirény varujúce pred raketovými útokmi znie od rána južným a stredným Izraelom, vrátane regiónu Tel Avivu. Podľa The Times of Israel trvá salva mieriaca na izraelské mestá vyše tri hodiny, armáda hovorí o viac ako 2000 vypálených raketách. Dopady rakiet sú hlásené z miest neďaleko Tel Avivu, sirény sa rozozneli aj v Jeruzaleme, kde sa ozývali výbuchy.

Na sociálnych sieťach sa šíria videá ukazujúce odpaľované rakety a tiež zábery napríklad z izraelského Aškelonu, kde sú vidieť autá v plameňoch, zrejme po zásahu jednou z rakiet.

Berú rukojemníkov

Palestínski ozbrojenci medzitým podnikli výpady do miest a obcí pri hraniciach Pásma Gazy, kde zrejme prebiehali pouličné boje. "Počujem streľbu," uviedla jedna miestna žena, ktorá sa vraj zabarikádovala vo svojom dome. Denník Haaretz uvádza, že útočníci berú civilistov ako rukojemníkov.

Koľko ľudí pri týchto bojoch zomrelo a bolo zranených, nebolo ráno jasné, rovnako ako počet ozbrojencov, ktorí na izraelské územie prenikli. Palestínčania sa podľa izraelských médií a záberov na sociálnych sieťach dostali do mesta Sderot, kde sa stretávajú s izraelskými silami.

Videá, ktorých autenticitu nebolo možné ihneď overiť, tiež ukazovali dav ľudí šliapajúcich po bezvládnom tele vo vojenskej uniforme či skupinu Palestínčanov oslavujúcich pri horiacom izraelskom tanku, píše agentúra AP.

Izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že armáda "bojuje s nepriateľom na všetkých miestach infiltrácie". Šéf polície Kobi Šabtaj podľa denníka The New York Times dopoludnia hovoril o "21 aktívnych ohniskách". Galant povedal, že "Hamás urobil dnes ráno veľkú chybu a začal vojnu proti izraelskému štátu".

Vojenská operácia

Vodca ozbrojeného krídla palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Muhammad Díf oznámil, že skupina začala vojenskú operáciu proti Izraelu. Vyzval všetkých Palestínčanov, ako aj ozbrojencov v susednom Libanone, aby sa do bojov zapojili, informovali agentúry Reuters a AP.

"Toto je deň najväčšej bitky, ktorá ukončí poslednú okupáciu na zemi," uviedol Díf, ktorý verejne vystupuje len zriedka. Na Izrael podľa neho ráno mierilo 5000 rakiet.

Díf podľa AP o udalostiach hovoril ako o "operácii búrky al-Aksá", čo je odkaz na názov mešity na chrámovej hore v Jeruzaleme. "Rozhodli sme sa, že čo je veľa, to je príliš," uviedol muž, ktorý prežil niekoľko izraelských pokusov o atentát.

Vyzval na chopenie sa zbrane

Podľa denníka The Times of Israel vyzval izraelských Arabov, aby sa chopili zbraní, a vyzval k bojom aj Arabov na izraelských hraniciach. V Libanone, ktorý leží severne od Izraela, operuje šíitska militantná skupina Hizballáh, ktorá s Izraelom v roku 2006 zviedla vojnu.

Izraelský minister obrany Joav Galant nedávno uviedol, že Irán v Libanone buduje letisko, z ktorého chce útočiť na Izraelčanov.

Hizballáh sa bezprostredne k dianiu nevyjadril, zatiaľ čo radikálna skupina Islamský džihád prišla s vyhlásením, že jej bojovníci sa na ofenzíve zúčastňujú. Skupina pôsobí na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izraelčania okupujú a ktorý je často dejiskom ozbrojených stretov.

Použili padáky

Denník Haaretz na svojom webe uvádza, že podľa prvotných informácií Palestínski radikáli pri útoku použili padáky a prebojovali sa cez brány z Pásma Gazy strážené izraelskou armádou. Izraelské tajné služby zrejme ofenzíva zaskočila.

Podľa Haaretzu sa palestínski ozbrojenci dostali aj do miest Netivot a Ofakim, kde podľa policajného zdroja držia rukojemníkov. Podľa hovorcu izraelskej armády Daniela Hagariho, izraelskí vojaci bojujú s ozbrojencami z Hamasu najmenej na siedmich miestach v južnom Izraeli.

Zasadnutie najvyšších činiteľov

Radikálne hnutie Hamas ráno oznámilo začiatok vojenskej operácie, potom izraelská armáda uviedla, že začala nálety na Pásmo Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil núdzový stav v oblastiach do 80 kilometrov od hranice Pásma Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvoláva najvyššie postavené bezpečnostné činitele, zatiaľ čo jeho kritici podľa médií zrušili nové kolo protestov proti justičnej reforme plánovanej na dnešný večer.

Nová eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu prichádza po týždňoch zvýšeného napätia na hranici pásma Gazy a bojov na Západnom brehu Jordánu okupovanom Izraelčanmi.

Médiá si tiež všímajú, že útok nastal v deň posledného zo série židovských sviatkov a takmer presne 50 rokov po tom, čo Izrael zaskočila ofenzíva egyptských a sýrskych jednotiek pri takzvanej Jomkipurskej vojne trvajúcej od 6. do 25. októbra 1973.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok