Naši susedia spustili náhodné kontroly na hraniciach. Toto zistila ta3, ktorá situáciu monitoruje v teréne

ta3
4.10.2023 10:54

Česko, Poľsko a Rakúsko od 4. októbra zaviedli kontroly na hraniciach so Slovenskom. Redakcia ta3 situáciu od rána sleduje. Naši redaktori sú na hraničných priechodoch a prezradili, ako to vyzerá priamo na mieste.

Česká hranica

Situáciu na českej hranici sleduje redaktorka Anna Mazreku, ktorá vyspovedala starostu obce Drietoma Jaroslava Megu. Podľa starostu by problémy mohli mať najmä obyvatelia žijúci na hranici. Obyvatelia budú mať problém dostať sa z práce domov, obmedzenia sa môžu dotknúť aj školákov, ktorí za z hraníc nedostanú do Drietomy, pretože „ak sa autobus nedostane na štátnu hranicu, bude veľký problém s dopravou“.

„Mňa osobne tento krok českej strany neprekvapil," hovorí Mego. Migranti sa v jeho obci pohybujú, no nie v takej intenzite, ako to bolo v minulosti, pretože mali voľný priechod na českú stranu. Ak by hrozilo, že by nám migrantov Česi vracali, starosta by musel pristúpiť ku krízovému riešeniu, aby cudzinci neostali na lúke či na ulici.

Konflikty v súvislosti s migrantmi neeviduje. „Tento rok to je úplne bez konfliktov.“ Dodal, že informácie o krokoch polície mali už od začiatku situácie.

Poľská hranica

Na hranici s Poľskom vyzerajú kontroly inak ako na českej hranici. „Nie je to len o náhodných kontrolách. Tie náhodné kontroly zo strany Poľskej republiky sa sústreďujú na väčšie hraničné priechody,“ priblížil redaktor Peter Revús. Štáb ta3 mapoval situáciu pri priechode Skalité-Zwardoň, pri ktorom sa kontrola sústreďuje v jednom jazdnom pruhu, kde náhodne odchytávajú vozidlá.

Na starom hraničnom priechode sa však nachádza pevná zábrana s ozbrojenými policajtmi a vojakmi. Všetky menšie hraničné priechody s Poľskom sú obdobne uzavreté. Na hranici Suchá Hora-Chocholów dokonca došlo ku škodovej udalosti, keďže vodič si nevšimol zábrany. Uzavretie spôsobuje komplikácie najmä pre občanov Skalitého, ktorí prišli o priame prepojenie na diaľnicu.

Prekvapená obec

Vedenie obce Skalité o uzavretí hraníc nevedelo. Očakávalo len náhodné kontroly. Strážené sú turistické priechody aj všetky priechody v katastri obce. „Nedá sa žiadnym autom dostať cez tieto priechody, iba cez D3,“ hovorí zástupca starostu obce Skalité. Peších občanov cez priechody však pustia.

Poľskí vojaci a policajti podľa zástupcu obce denne dovezú dva, tri autobusy migrantov a vpúšťajú ich do obce. „My už niekoľko týždňov apelujeme, aby s tým vláda niečo spravila,“ dodáva. Obcou migranti prechádzajú a pokračujú smerom do Čadce. Občas však vbehnú do záhrad obyvateľov alebo zanechávajú odpadky na uliciach.

Primátor Čadce Matej Šimášek vidí zásadný problém v zložitej komunikácii so štátom. Upozornil aj na možné obchodovanie s ľuďmi. „Títo ľudia, ktorých sem privezú, sú v žalostných podmienkach a naši obyčajní ľudia im pomáhajú, tak títo istí ľudia čakajú na to, kým prídu prevádzači, ktorí sa správajú veľmi koordinovane,“ hovorí Šimášek.

Rakúska hranica

Na rakúskych hraniciach kontrolujú policajti iba vytypované vozidlá. Premávka je plynulá. Väčšina áut okolo policajtov iba prejde. „Výnimkou sú však dodávky, autobusy, kamióny a iná nákladná doprava, ktorú rakúska strana kontroluje veľmi precízne,“ približuje redaktorka Veronika Pancuráková.

Zásadný problém v príleve migrantov je na vonkajšej Schengenskej hranici medzi Srbskom a Maďarskom, ktorú tvorí vysoký plot obohnaný ostnatým drôtom, dodáva redaktorka ta3.


Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok