Predvolebné duely: Vládu niekto zostaviť musí, povedal Raši o spolupráci, Krištúfková nechce pohlaviami “blbnúť“ deti. Nečudujú sa, že Poľsko zastavilo zbrane pre Ukrajinu

ta3/Samuel Drozda
21.9.2023 11:00

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Richard Raši (Hlas-SD) a Petra Krištúfková (Sme rodina).

web-obed.png
ta3

Poľsko, Ukrajina a obilie

Petra Krištúfková, podpredsedníčka hnutia Sme rodina, sa nečuduje, že Poľsko zastavilo vývoz zbraní na Ukrajinu. „Čo sa týka Slovenska, tak treba v prvom rade chrániť náš trh a našich poľnohospodárov,“ povedala. Myslí si, že je čas na sebareflexiu zo strany Slovenska.

„Takisto sa nečudujeme Poľsku,“ povedal Richard Raši, podpredseda strany Hlas-SD a poslanec NR SR. Podľa neho vďaka Slovensku prežilo státisíce Ukrajincov, keďže „sme sa o nich doslova a do písmena postarali“. Tvrdí, že zákaz má dôvod aj zo zdravotného hľadiska pre pesticídy, ktoré sa majú nachádzať v obilí. „Toto obilie by nemalo na našich trhoch, v našich kuchyniach a v našich jedálničkoch byť,“ doplnil.

Priority politických subjektov

„Prioritou hnutia Sme rodina bola vždy rodinná politika,“ povedala Krištúfková. Uviedla, že sa od začiatku volebného obdobia sústredila na rodiny, ktoré sú najviac ohrozené chudobou. Ako príklad uviedla ženy, ktoré žijú s deťmi samé, alebo starších ženách, ktoré žijú samé s jedného dôchodku. „Zvýšila som rodičovský príspevok, k daňovému bonusu som do škôl vrátila obedy plus som rozšírila poberateľov v osemročných gymnáziách,“ vysvetlila podpredsedníčka hnutia. Podľa nej Sme rodina viac pomáhala dôchodcom ako minulé vlády.

Raši predstavil prvý bod programu strany Hlas, ktorým je sociálne spravodlivý štát. „My sme podporili všetky zákony, ktoré priniesli pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú,“ povedal. V programe podľa neho dominuje idea “silného štátu“. „Silný štát znamená pomoc vtedy, keď to ľudia, podnikatelia, deti, seniori alebo stredná generácia potrebujú,“ ozrejmil. Ako príklad uviedol obedy zadarmo, ktoré podľa neho nie sú „o peniazoch, ale o tom, aby deti dostali aspoň jedno teplé jedlo denne“.

Zdravotníctvo

„Musíme zastaviť likvidovanie zdravotníctva,“ vyhlásil Raši a následne skritizoval rušenie 21 detských pohotovostí, ktoré malo byť ohlásené v stredu. Tvrdí, že so zmenami zdravotníckych objektov, nazývanou stratifikácia, na Slovensku nesúhlasia samosprávy, ambulantný lekári a ani samotné nemocnice. „Výsledkom bude nedostupná zdravotná starostlivosť,“ povedal o plánovaných zmenách, ktoré chce Hlas zrušiť.

Krištúfková je proti tomu, aby matky museli za pôrodmi cestovať dlhé trasy. Pripomenula, že Sme rodina stratifikáciu nepodporila. „Náš predseda Boris Kollár bol jediný, ktorý prijal dotknutých a obehol všetky regióny, bohužiaľ požiadavky neboli zapracované,“ vysvetlila ako dôvod, prečo sa hnutie postavilo týmto zmenám.

Nálady voličov a politika

Raši odmietol uviesť, s kým by sa strana po voľbách mohla spojiť. Pripomenul, že zo spolupráce vylúčili zatiaľ hnutie OĽANO a priatelia, ĽSNS a Republiku. „Vládu niekto zostaviť musí,“ skonštatoval. „Volíme aj budúceho premiéra, ktorý by mal Slovensko vyviesť z chaosu,“ dodal.

„Nefocusujeme sa na to,“ povedala Krištúfková o padajúcich preferenciách Sme rodina v prieskumoch. Tvrdí, že virálne videá o partnerkách Borisa Kollára sú len „špinavá anti-kampaň“. O spolupráci povedala, že Sme rodina má červené čiary. „Sme proti rušeniu akýchkoľvek sociálnych opatrení, adopcie... viacej pohlaviam ako dvoch, neblbnime tie deti,“ doplnila.

Informácie o hosťoch

Richard Raši (52) je poslanec Národnej rady. S číslom 3 kandiduje za stranu Hlas-SD.

Petra Krištúfková (46) je poslankyňou NR SR. Kandiduje za hnutie Sme rodina. Na kandidátke jej patrí číslo 3.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Richard Raši (69 %) ako Petra Krištúfková (31 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok