Predvolebné duely: Bol som na Pride, dodnes sa za to hanbím, povedal Blaha. Truban nechcel prísť do diskusie, odrádzali ho dezinformácie a klamstvá

ta3/Lenka Klobučníková
21.9.2023 18:00

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Luboš Blaha (Smer-SSD) a Michal Truban (PS).

asdasd.jpg
ta3

Na začiatku relácie Truban podotkol, že do volebného duelu s Blahom nechcel prísť, „pretože to bude plné klamstiev a dezinformácií.“ Rozhodnutie zúčastniť sa tejto diskusie pokladá za dobré, pretože podľa neho ľudia uvidia „taký symbol Smeru, toho, a to podľa mňa pán Blaha je, toho, ako by to tu aj možno vyzeralo“. Nato sa v krátkosti vyjadril aj Blaha, ktorý povedal, že diskusiu nevníma osobne, ale vecne.

Treba či netreba konsolidovať?

Vláda predstavila prepočty, koľko budeme musieť ušetriť, aby sme dostali naše verejné financie do udržateľných medzí. Konsolidácia verejných financií sa predpokladá na úrovni až tri miliardy eur ročne. Na to, či je to realistické, odpovedali kandidáti nasledovne. „Konsolidovať treba, nedá sa to na takej úrovni, ako si to navrhuje naša vláda. Treba konsolidovať dlhodobo, pomaly a postupne, s dlhodobým výhľadom na naše financie. Opatrenia majú byť adresnejšie, treba sa viac pozerať na odporúčania odborníkov a analytických jednotiek v ÚHP,“ podotkol Truban s tým, že dôležitý je aj ekonomický rast. Tým pádom by sa podľa neho ekonomika pozdvihla, mali by sme viac práce a vyššie dôchodky.

Podľa Blahu je konsolidácia absurdná. „Štát by mal investovať do infraštruktúry, aby rozhýbal ekonomiku a aby sa naozaj rástlo ekonomicky.“ To je cesta, ktorou by chcel Smer-SSD konsolidovať verejné financovanie. Ďalej pokračoval, že „my nikdy nebudeme prijímať tú neoliberálnu filozofiu, že by sme šetrili na senioroch, robotníkoch na pracujúcich ľuďoch.“

OĽANO a SASKA to “domrvili“

Blaha pripisuje “rumpľovanie“ krajiny nielen OĽANU a SASKE, ale aj Progresívnemu Slovensku. Tvrdí, že sú to práve oni, kto dopomohol bývalej vláde. „Slovensko je kvôli Matovičovi a Sulíkovi druhá najchudobnejšia krajina EÚ. Ako môžeme šetriť na ľuďoch? Môžeme šetriť na bankách, monopoloch a obrovských firmách,“ povedal. Kandidát za Smer vysvetlil, že by sme mohli šetriť aj na zbrojení, pretože záväzok, ktorý podpísala prezidentka Čaputová, je nezmyselný. Ľudí však ubezpečil, že by nemali panikáriť.

Informácie o hosťoch

Luboš Blaha (43) je poslanec Národnej rady. S číslom 3 kandiduje za stranu Smer-SSD.

Michal Truban (39) je podnikateľ a športovec. Kandiduje za Progresívne Slovensko. Patrí mu číslo 3.

LGBTI komunita

Progresívne Slovensko, ale aj sám Blaha sa v minulosti zúčastnili pochodu Pride, ktorý podporuje LGBTI+ komunitu. Sú kandidáti sú za to, aby sa Ústava SR zmenila tak, aby sa rešpektovali a rozoznávali práva LGBTI+ komunity? „Pred desiatimi rokmi som bol naozaj na Pride, dodnes sa za to hanbím. Medzitým som dospel, odporúčam aj kolegom z Progresívneho Slovenska, aby dospeli,“ povedal Blaha a ďalej podotkol, že strana Smer chce v ústave zakotvenú tradičnú rodinu, ktorú tvorí mama, otec a deti. Ďalej podotkol, že nie sú proti homosexuálom, no nechcú ideologické nezmysly, ktoré prichádzajú zo západu či záchody pre transexuálov.

Truban sa takisto vyjadril k nenávisti a podpore LGBTI+ komunity. Okomentoval to výrokom, ktorým sa Blaha kedysi prezentoval na sociálnych sieťach: „Rodinná tolerancia, neverte homofóbom. Jasné, že to ide dokopy. To najlepšie, čo pre rodinu môžete urobiť, je vychovávať naše deti k tolerancii a k láske. Priatelia, nebláznite. Ľudia, ktorí nikomu neubližujú, si zaslúžia úctu a uznanie, o nič iné nejde. Takže na ďalšom dúhovom pochode nech vidím komplet celú slovenskú lavicu.“ Podľa Trubana napísal Blaha krásny výrok, ktorý bol ľudský a úprimný. Ale pre zopár eur poslaneckého platu podľa neho zapredáva svoje vlástné hodnoty.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Luboš Blaha (68 %) ako Michal Truban (32 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok