Predvolebné duely: Kandidáti riešili Benešove dekréty, cesty na juhu Slovenska aj zákaz dovozu obilia

ta3/Denis Dufala
20.9.2023 18:20 , Aktualizované: 20.9.2023 21:24

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Mária Kolíková (SASKA) a Zoltán Cziprusz (Szövetség-Aliancia).

web-večer.png
ta3

Informácie o hosťoch

Mária Kolíková (49) je poslankyňou parlamentu a bývalou ministerkou spravodlivosti. S číslom 4 kandiduje za stranu SASKA.

Zoltán Cziprusz (34) pracuje ako stavebný inžinier a kandiduje za stranu Szövetség-Aliancia. Na kandidátke mu patrí číslo 4.

Mária Kolíková nepovažuje Smer-SSD za demokratickú stranu. "Šíria strach aj nenávisť. Ich voliči šíria vyhrážky voči predstaviteľom štátu. Odcudzujem násilie vo všetkých stranách," tvrdí.

Prozápadná orientácia

SASKA sa orientuje na podporu európskych štruktúr: "...chceme aby Ukrajina zvíťazila nad Ruskom, to je jednoznačné. Cítime rozčarovanie krokom Ukrajiny (pozn. red. nad avizovanou žalobou voči Slovensku). Podporujeme tranzit cez európske krajiny obiliu z Ukrajinu. Aby Ukrajina mala odbyt ale nemali problém slovenský poľnohospodári," dodáva Kolíková.

Južné a východné Slovensko

Cziprusz poukázal aj na zahraničný prieskum, ktorý im prisudzuje volebné preferencie zhruba 6,1 percent. "Potrebujeme podporiť hlavne slovenských farmárov. Zatiaľ zákaz musíme preskúmať, či je dobrý pre slovenských poľnohospodárov alebo nie. Aliancia chce podporiť južné a východné Slovensko. Dostavať rýchlostné cesty. Máme málo ciest na južnom Slovensku. Chceme zastupovať 18 okresov a spraviť všetko preto, aby sme naštartovali ekonomický rast aj na juhu a východe Slovenska," tvrdí Cziprusz.

K debate ohľadom národnostných menšín, o ktoré sa opiera hlavne Aliancia dodáva Kolíková, že SASKA chce "aby sa národnostné menšiny cítili na Slovensku dobre." 

Benešove dekréty

Tému Benešových dekrétov otvoril Cziprusz, kde zohľadnil, že ich treba riešiť aby sa mala aj maďarská menšina na Slovensku lepšie. Pre ilustráciu, dekréty sa týkali konfiškácie a rozdelenia poľnohospodárskeho majetku Nemcov, Maďarov a "zradcov a nepriateľov českého a slovenského národa". Skonfiškovaná pôda bola osídlená českými, slovenskými a inými slovanskými poľnohospodármi. Hlbšie sa do tejto témy kandidáti pustiť po bodke Kolíkovej nechceli.

K téme generálneho prokurátora sa Kolíková vyjadrila, že nevidí problém, aby sa prezidentka dopytovala na pôsobenie Maroša Žilinku, pretože vidí určitý prienik medzi súdnou a výkonnou mocou.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Zoltán Cziprusz (77 %) ako Mária Kolíková (23 %).

Celú diskusiu v relácii si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok