Predvolebné duely: Aliancia chce zaviesť menšinový zákon. Podľa Kramplovej predchádzajúce vlády urobili zo Slovenska morálne zdecimovanú krajinu

ta3/Patrik Mindžák
22.9.2023 08:00 , Aktualizované: 22.9.2023 10:51

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Szabolcs Mózes (Aliancia) a Dagmar Kramplová (SNS).

web-ráno (1).png
ta3

Vzťahy s Maďarskom

„Našou prioritou je, aby sme mali strategické partnerstvo s maďarskou vládou,“ priblížil Mózes. Chce, aby maďarsko-slovenské vzťahy boli na „vysokej kvalitatívnej úrovni“.

Vyzval strany, ktoré majú v prieskumoch len okolo jedného percenta alebo aj menej, aby „zvážili svoje odstúpenie“ a „netrieštili hlasy maďarských voličov“

Kramplová si nemyslí, že je zásah z maďarskej strany do slovenských volieb. Povedala, že keď boli vo vláde so Smerom, tak vzťahy vo Vyšehradskej štvorke boli „veľmi dobré“.

Pandémia a preambula

Členka SNS kritizovala strany, ktoré sa označujú za demokratické (pozn. red: uviedla SASKU a OĽANO), že zatvárali občanov počas pandémie a neumožnili im cestovať do iných okresov, a ako sa občania „museli ísť testovať“. „Zároveň bolo zákerným spôsobom prikázané zamestnávateľom, že nesmú ľudí naspäť pustiť do práce, ak nedonesú papierik o tom, že boli testovaní.“

Mózes vysvetlil, že by chceli zmeniť časť v preambule, ktorá hovorí o tom, že na Slovensku je jeden národ a potom sú tu „tí ostatní“.

Zmena by bola na „občiansky princíp“, keďže aj Maďari žijúci na Slovensku sú súčasťou našej krajiny a podieľajú sa na „vytváraní tohto štátu“. „Prečo to nezmeniť, ak by to nebol problém pre ostatné strany?“ pýta sa.

Programy strán

„Slovensko je nesmierne zadlžené, chudobné a morálne absolútne zdecimované,“ myslí si Kramplová. Ozrejmila, že SNS má „silný sociálny a investičný program, ktoré musia ísť ruka v ruke“.

Vlády Matoviča, Hegera a Ódora „hodili problémy na občanov“, a tak „mimoriadne dobre zarobili až vyše dvoch miliárd eur na daniach“. V riešeniach týchto situácií by SNS dokázala nájsť spoločnú reč s Alianciou.

V SNS by radi zvýšili dôchodky o 100 eur. Seniorom nad 70 rokov by chceli navýšiť „najmenej na 600 eur“.

Mózes priblížil, že Aliancia má silný prorodinný a sociálny program. Chcú pomôcť rodinám, vybudovať škôlky či jasle.

Dôležité bude hneď na začiatku pripraviť nový rozpočet a pracovať na cenách energií na budúci rok. Dodal, že zaviesť menšinový zákon je tiež v ich programe. Tiež aj budovanie rýchlostných ciest a železníc nielen na juhu Slovenska, ale aj na východe.

Nelegálna migrácia

Migrantom treba zrušiť „pozývacie listy", myslí si Mózes. Na zelenej hranici by mali byť policajti a vojaci. Riešiť sa to má aj na „európskej úrovni“.

Hraničné priechody sa nesmú zatvoriť, lebo to sťaží situáciu tým, ktorí „dochádzajú dennodenne do práce z jednej do druhej krajiny“.

Kramplová súhlasila so zvýšením kontrol na hraniciach. „Ak sa sem migranti dostanú, treba ich okamžite zaistiť a treba začať vydávacie konanie.“

Nelegálni migranti nemajú právo na „tieto papieriky“, a tí, ktorí ich už majú, tak sa im majú zrušiť.

Informácie o hosťoch

Szabolcs Mózes (43) je riaditeľom kolégia a historik. V parlamentných voľbách bude bojovať so stranou Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny. Patrí mu číslo 3.

Dagmar Kramplová (65) je ekonómka. Do nadchádzajúcich volieb ide so Slovenskou národnou stranou, kde pôsobí aj ako podpredsedníčka, s číslom 3.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčila viac divákov Dagmar Kramplová (70 %) ako Szabolcs Mózes (30 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok