Predvolebné duely: Efektívnosť obranného priemyslu nemôžeme merať dodávkami na Ukrajinu, myslí si Viktorín. Goga vyžaduje ekonomickú diplomaciu

ta3
18.9.2023 18:00 , Aktualizované: 18.9.2023 21:40

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Jozef Viktorín (Republika) a Ľudovít Goga (Sme rodina).

web-večer.jpg

Pomoc Ukrajine

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen pripustil, že niektoré krajiny by mohli samostatne konať tak, že na Ukrajinu pošlú svojich vojakov. Goga reagoval, že NATO má prioritne chrániť svojich členov. Názor, že by členské štáty mali poslať svojich vojakov na pomoc Ukrajine, považuje za “deštruktívny”. Dodal, že by v tom prípade “dochádzalo k porušeniu zákona, ktorý platí”, čím narážal na článok 5 Severoatlantickej zmluvy.

Viktorín pripomenul, že zachytil rozhovor bývalého premiéra Dzurindu, v ktorom hovoril o tom, že sa pohybuje v kruhoch, kde sa hovorí o vytvorení štátov ochotných ísť pomôcť Ukrajine. Takýto názor považuje za hazardovanie. “Sedíme na sude s pušným prachom,” myslí si Viktorín.

“Zatiahnutie Ukrajiny a poskytnutie takejto vojenskej pomoci je svojím spôsobom hazardovanie s veľkým konfliktom, ktorý nám môže prerásť cez hlavu,” dodal kandidát za hnutie Republika.

Postoj Slovenska k takejto aktivite by mal byť podľa Gogu “absolútne negatívny”. “Táto aktivita by bola veľmi nebezpečná, dovolím si tvrdiť, že by mohla vyvolať tretiu svetovú vojnu,” dodal.

Právo veta v EÚ

Ak by o jednotlivých otázkach EÚ nemusel rozhodovať každý štát jednotlivo, ale rozhodovalo by sa kvalifikovanou väčšinou, mohlo by to viesť k pružnejšiemu rozhodovaniu v zahraničných a obranných otázkach Únie. Goga s týmto názor nesúhlasí, nakoľko by to bolo pre menšie krajiny diskriminujúce. “Ja by som bol skôr za to, aby Európska komisia a rada hľadali konsenzus a riešenia, aby poznali problémy jednotlivých krajín a s tými komunikovala jednotlivé problematiky,” dodal kandidát hnutia Sme Rodina.

Podľa Viktorína by strata práva veta znamenala pre Slovensko stratu v priestore. “Zo Slovenska by sa stala provincia, kde by sme si nevedeli rozhodnúť o ničom,” tvrdí. Zdôraznil, že hnutie Republika je zásadne proti tomu, aby Slovensko stratilo právo veta.

Náš obranný priemysel

Obranný priemysel na Slovensku má podľa Viktorína obrovské možnosti. Dodal však, že jeho efektívnosť nemôžeme merať dodávkami na Ukrajinu. Tým kritériom musia byť naše ozbrojené sily. “Naše ozbrojené sily musia byť v prvom rade a prioritne zásobované tým, čo sa na Slovensku vyrobí,” dodal Viktorín s tým, že sa tak otvárajú dvere na predaj našich výrobkov do zahraničia.

“Predpolie pre zbrojársky priemysel a predaje by mali robiť politici,” myslí si Goga. Trvá tiež na tom, že ekonomická diplomacia by mala prezentovať naše výrobky, čo sa však podľa neho v dnešnej dobe nedeje.

Protivzdušná obrana

Slovenská vláda chce ešte do predčasných volieb obstarať nový systém protivzdušnej obrany. Podľa Gogu sa to však nedá stihnúť. “Myslím si, že sú tu podstatne dôležitejšie problémy, minimálne ako napríklad migrácia a ostatné veci,” povedal.

Viktorín dodal, že sme tri a pol roka nemali systém protivzdušnej obrany. “Keď si nekontrolujete vzdušný priestor, strácate územnú celistvosť,” pripomenul general vo výslužbe.

Informácie o hosťoch

Jozef Viktorín (62) je generálom vo výslužbe a expertom na vojenskú diplomaciu a legislatívu, ktorý kandiduje za hnutie Republika. Do volieb ide s číslom 5.

Ľudovít Goga (54) pracuje ako poslanec Národnej rady SR a je vedúcim pracovnej skupiny hnutia Sme rodina pre medzinárodné vzťahy. Na kandidátke mu patrí číslo 5.

 

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Jozef Viktorín (72 %) ako Ľudovít Goga (28 %).

Celý predvolebný duel si môžete pozrieť nižšie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok