Predvolebné duely: Hamran sa nikdy nemal stať šéfom policajného zboru. Je neschopný, hovorí Taraba

ta3
18.9.2023 08:00

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Attila Pál (Aliancia) a Tomáš Taraba (SNS).

web-ráno (1).png
ta3

Cirkev nabáda, koho nevoliť

Posledné prieskumy ukazujú, že SNS dosahujú nad 6 percent hlasov. Spájanie, zdá sa, sa oplatilo. „Začalo zhruba v novembri minulého roku. S Andrejom Dankom sme sa zhodli, že historicky najstaršia národná strana, ktorá má 150 ročnú tradíciu, si zaslúži byť v parlamente. Ponúkol som pánovi predsedovi víziu, že SNS by mala zohrať historickú úlohu práve v týchto voľbách, že by otvorila kandidátku aj pre nečlenov. To sa napokon aj stalo, čo chcem vyzdvihnúť a oceniť. Zafungovalo to a SNS je momentálne jediná národná strana, ktorá má široký koaličný potenciál,“ vyslovil Tomáš Taraba z SNS.

Naopak, ostatné prieskumy merajú Aliancii 3 percentá, čo na vstup do parlamentu nestačí. Nebola by cesta spojiť malé maďarské strany? „Pokiaľ ide o jednotu Maďarov, bolo to našou snahou. Odzrkadľuje to už samotný názov našej strany. Niektorí naši bývalí kolegovia majú ale iné záujmy a namiesto spolupráce si zvolili odchod. To ovplyvniť nevieme. Prieskumy však ukazujú, že nám to prospelo. Sme jednotnejší, odhodlanejší. Som presvedčený, že budeme v parlamente,“ nechal sa počuť Attila Pál.

Posledné dni sa čoraz väčšmi vyjadruje k tomu, ako sa majú voliči postaviť k voľbám, aj cirkev. Hovorí ako si správne vybrať a nevoliť strany, ktoré presadzujú gender ideológiu či registrované partnerstvá. Nepriamo tak menuje, koho nevoliť. „Je to pre mňa zvláštne, lebo toto sa ešte nerobilo. Ale s niektorými vecami súhlasím. Ale, samozrejme, nebudem hovoriť koho voliť a koho nevoliť,“ reagoval Pál.

Hamran sa nikdy nemal stať predsedom policajného zboru

Priestor si vyžiadala i téma migrácie, resp. nelegálnych migrantov, ktorých počet na Slovensku neustále rastie. Ako sa bude po voľbách riešiť migračná vlna? „V súčasnosti to vnímam ako problém číslo jeden. Vidíme, ako súčasná vláda nevie čeliť skutočným hrozbám. Dlhé mesiace sme poukazovali na tento problém. Pramení ešte z roku 2019, keď predchádzajúca vláda prijala, že migranti budú mať voľný pohyb v krajinách Európskej únie. Sme za odobratie vydávaných dokumentov pre migrantov a tiež za posilnenie ochrany hraníc. Nielen slovenských, ale aj schengenských,“ povedal Pál.

„Keby to bolo nutné, bol by som za zatvorenie hraníc. Ale treba myslieť najmä na tých, ktorí pracujú v prihraničných oblastiach. Oni nemôže doplatiť na neschopnosť Slovenska, ktoré nevie zabezpečiť pokoj,“ pokračoval.

„Jediné riešenie je vydať nariadenie vlády o formálnom zatvorení hraníc. To znamená, že každý, kto v danom režime ilegálne prekročí hranicu, musí byť podľa zákona zaistený a nemôže mu byť vydané potvrdenie o tom, že môže zostať na území nášho Slovenska. Je to efektívne. Robia to Rakúšania a obávam sa, že ak s migráciou nebudeme nič robiť, tak o chvíľu zatvoria hranice Česi,“ povedal Taraba.

Policajný prezident Štefan Hamran v ostatných dňoch uviedol , že nemáme dostatočné kapacity a financie na to, aby sme postavili vojakov a policajtov na hranice.

„Je to dôkaz jeho neschopnosti a faktu, že nerozumie danej problematike. Keď počas covidu zatvárali dokonca celé okresy, tak tých policajtov mali. Keď počas covidu tiež zatvorili hranice s Poľskom, Maďarskom, Českom, nepúšťali sem dokonca vlastných obyvateľov, tak vtedy 140-tisíc policajtov nechýbalo. Nevie, čo má robiť a nikdy sa nemal stať predsedom policajného zboru. Nemá na to kvalifikáciu ani predpoklady. A toto je výsledok,“ otvorene vyslovil Tomáš Taraba.

A čo po voľbách?

Ak sa SNS dostane do parlamentu, prípad. do vlády, aké budú jej prvé kroky?

„Do jedného mesiaca musí byť zložená vláda aj s programovým vyhlásením, pretože je tu hneď niekoľko časovaných bômb. Od 1.1. musíme okamžite nastaviť novú cenovú politiku pri cenách energií, pretože tento rok je vykrytý len vďaka subvencii, ktorú máme z nevyčerpaných eurofondov. No plyn a energia majú ísť vyššie až o 80 až 110 percent,“ začal Taraba, „a tiež sú zákony, ktoré musíme presadiť v rámci programového vyhlásenia. Ide o okamžité riešenie problémov v zdravotníctve a tiež sa chceme postarať o výstavbu v rámci infraštruktúry. Minulý rok sme postavili smiešnych 10 kilometrov diaľnic. Sme na smiech celej Európe. No a vrchol je, že sme mali na stole jednu miliardu eur na výstavbu nových nemocníc a tieto peniaze nevedia byť vyčerpané.“

Ako je to v prípade Aliancie? „Problémy Slovákov a Maďarov sú rovnaké. Čiže ekonomické, infraštrukturálne či zdravotnícke. Sú pre nás ale dôležité aj národnosti a dodržiavanie a garantovanie ich práv. Či už ide o posilnenie úradného jazyka v krajoch, kde žijeme alebo o zmenu preambuly v Ústave. Namiesto „my národ slovenský“ by sme chceli „my občania Slovenskej republiky,“ uviedol na záver Attila Pál. 

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Tomáš Taraba (63 %) ako Attila Pál (37 %).

Informácie o hosťoch

Attila Pál (54) je manažérom. Kandiduje za Alianciu. Do volieb ide s číslom 5.

Tomáš Taraba (43) pracuje ako poslanec Národnej rady. S číslom 5 kandiduje za Slovenskú národnú stranu.

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok