Predvolebné duely: Kamenický sa Slovákov pýta, či chcú progresívny experiment alebo národne orientovanú vládu. Smer straší, PS problémy rieši, oponuje Valášek

ta3/Patrik Mindžák
15.9.2023 18:00 , Aktualizované: 15.9.2023 21:03

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Tomáš Valášek (PS) a Ladislav Kamenický (Smer-SSD).

web-večer_20230914_163040_0000.png
ta3

Ukrajinské komodity

Kamenický ozrejmil, že Smer si praje naďalej pokračovať v zákaze dovozu ukrajinského obilia.

Valášek povedal, že je dôležité poznať rozdiel medzi dovozom a tranzitom.

Pokiaľ komodity iba prechádzajú cez Slovensko ďalej, máme to umožniť. Čo sa týka dovozu, máme sa riadiť aj nariadeniami Európskej únie a komisie.

Vojna na Ukrajine

Valášek si myslí, že vojna na Ukrajine bude dovtedy, dokým to Putin neukončí. Pomoc Kyjevu chce zasielať aj naďalej, čo považuje za hlavný rozdiel medzi nimi a Smerom v týchto voľbách.

Ak im pomoc prestaneme dodávať, tak sa vojna rozšíri aj do častí krajiny, kde doteraz nebola, vysvetlil. "V slovenskom záujme je udržať ruské vojská čo najďalej od našich hraníc."

Kamenciký sa bránil, že aj v záujme strany je ukončenie konfliktu. Potvrdil, že ak budú vo vláde, tak humanitárna pomoc bude aj naďalej, avšak nepoputuje tam "ani jediný náboj". Nebudú ani podporovať vstup Ukrajiny do NATO, keďže by sa mohol aktivovať článok 5 a bola by tu "tretia svetová vojna".

"Je to proxy vojna, Spojené štáty americké ju podporujú. Mier sa nedosiahne, kým si za jeden stôl nesadnú USA s Ruskom," avizoval Kamenický s tým, že na vojne najviac zarábajú zbrojárske koncerny, ktoré podporuje PS tým, že tam chce aj naďalej posielať zbrane.

Ekonomika

Slovensko sa prepadlo vo všetkých parametroch a zapríčinili to posledné vlády, povedal kamenický. Deficit chcú postupne znižovať o 0,5 % HDP. Ďalej budú využívať PPP projeky, eurofondy a znižovať neefiktivitu.

Progresívne Slovensko chce zlepšiť využívanie eurofondov, nechce, aby prepadávali. Rovnako podporia podnikanie aj pre mladých ľudí od 16 rokov. Treba v niektorých rezortoch šetriť, do iných aj investovať – napríklad do školstva.

Slováci si majú vo voľbách vybrať

"Tie riešenia tu sú, len ich nechcú vidieť (pozn red. Smer)," oponoval Valášek a doplnil, že Smer zastrašuje, zatiaľ čo PS problémy rieši.

Kamenický k tomu dodal, že Slováci si musia vybrať, či chcú "progresívny experiment" alebo "stabilnú, národne orientovanú a sociálnu vládu". Svojho openenta nazval "pritakávačom Bruselu".

Informácie o hosťoch

Tomáš Valášek (51) je poslancom parlamentu a podpredsedom strany Progresívne Slovensko. Práve s nimi ide aj do blížiacich sa volieb. Zaoberá sa najmä otázkami zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany. Na kandidátnej listine má číslo 5.

Ladislav Kamenický (52) je poslancom NR SR. V minulosti bol ministrom financií. Do nadchádzajúcich volieb ide so stranou Smer-SSD, kde pôsobí ako podpredseda, s číslom 5.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Ladislav Kamenický (59 %) ako Tomáš Valášek (41 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok