Predvolebné duely: Svrček považuje za hanbu, že neexistuje diaľnica z Bratislavy do Košíc. Chýbajúce cesty brzdia rozvoj Slovenska, tvrdí Viskupič

ta3/Patrik Mindžák
15.9.2023 11:00 , Aktualizované: 15.9.2023 13:46

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Marián Viskupič (SASKA) a Miloš Svrček (Sme rodina).

378058202_1973824042973003_9124700430344572576_n.png
ta3

Nájomné byty a ekonomický rast Slovenska

"Koalícia nie je manželstvo z lásky, ale z rozumu," ozrejmil Svrček s tým, že legislatívne opatrenia ohľadom nájomných bytov aktuálne vyhodnocuje Európska komisia.

"Proces je veľmi dobre nastavený a je to vizitkou našej práce." O investorov nie je núdza, každým rokom sa bude počet bytov zvyšovať, tvrdil. Ak by nepadla vláda a mali ešte zvyšný rok, tak by to "určite dotiahli" a prišli by s "pozitívnym výsledkom".

SASKA chcela priniesť investorov aj do menej rozvinutých oblastí, čo sa im aj podarilo, povedal Viskupič.

"Realitou budú aj rovnaké ceny elektriny pre domácnosti na nasledujúci rok." Oznámil, že Slovensko "potrebuje znova naštartovať ekonomický rast, znovu sa potrebuje stať ekonomickým tigrom a potrebujeme produkovať novú pridanú hodnotu". "Tu je tá cesta z aktuálnych problémov."

Chýbajúca infraštruktúra

Svrček považuje za hanbu to, že za 30 rokov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky stále nemáme diaľnicou prepojené dve najväčšie mestá na Slovensku.

Treba aj čerpať európske financie mimo eurofondov napríklad na výstavbu mostov či diaľnice od Bidoviec do štátnej hranice. "Kroky a možnosti sú."

Neexistujúca diaľnica je jeden z nesplnených sľubov Roberta Fica, priblížil Viskupič.

"Chýbajúce cesty brzdia rozvoj Slovenska." Obaja členovia diskusie sa zhodli, že si môžeme v tomto ohľade brať príklad od Poľska.

Viskupič si je vedomý, že prípravné procesy trvajú veľmi dlho a treba ich urýchliť.

Deficit a sociálne dávky

Aj napriek deficitu SASKA nebude znižovať dosiahnutý sociálny štandard.

"Nebudú sa škrtať žiadne dávky." Podporou podnikania sa zvýši zamestnanosť a to je "cesta von". Financie sa rozdávali plošne, treba ich však dať tým, ktorí to potrebujú, povedal Viskupič.

Hnutie Sme rodina nebude rovnako nebude súhlasiť so škrtaním sociálnych dávok. Deficit sa podľa Svrčeka zníži.

Ako s paragrafom 363?

"Používanie paragrafu 363 je zametanie vecí pod koberec bez dohľadu verejnosti. Chceme jeho zúženie, nie zrušenie," dodal Viskupič.

"Paragraf 363 je poistka pred zneužitím moci zo strany štátu." Sme rodina "určite" nebude za jeho zúženie alebo riešenie zmeny, ale malo by postupovať podľa súčasného trestného poriadku.

Odkaz politikov

"O pár dní čakajú Slovensko jedny z najdôležitejších parlamentných volieb. Ak nám dáte (pozn. red. voliči) dôveru, zabezpečíme absolútnu bezpečnosť a uzatvorenie štátnych hraníc," avizoval Svrček s tým, že chcú pomôcť aj mladým rodinám mladomanželskými pôžičkami, aby sa "vedeli postaviť na nohy".

"Štát by mal byť zodpovedný hospodár a pozerať sa štyri kroky dopredu," dodal.

SASKA je podľa Viskupiča najlepšie pripravená strana riadiť krajinu. "Prinesieme nižšie dane, Slovensko bude bohatšie a bude prosperovať. Bohatší budú aj ľudia, priemerná mzda sa zvýši z 1 400 na 1 900 eur," dodal Viskupič.

Informácie o hosťoch

Marián Viskupič (45) je poslancom parlamentu i župy, ktorý kandiduje za stranu SASKA. Pracoval v súkromnej aj verejnéj sfére. Na kandidátnej listine má číslo 6.

Miloš Svrček (40) je právnik, politológ, no v neposlednom rade poslanec slovenského parlamentu. Do nadchádzajúcich volieb ide s hnutím Sme rodina s číslom 6.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Miloš Svrček (59 %) ako Marián Viskupič (41 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok