Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Progresívne Slovensko, toto by ste mali vedieť

15.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom hnutí Progresívne Slovensko.

ps.jpg
Foto: ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie

Progresívne Slovensko na svojom webe uvádza, že ide o politické hnutie, ktorého cieľom je ponúkať progresívne riešenia spoločenských problémov a spájať ľudí, ktorí chcú takú spoločenskú zmenu presadiť“. Je plným členom európskej liberálnej strany Aliancia Liberálov a Demokratov pre Európu (ALDE).

Kandidátom s číslom jeden je Michal Šimečka, ktorý je podpredsedom Európskeho parlamentu. Na webovej stránke PS sa uvádza, že Šimečka študoval na Karlovej univerzite v Prahe a tiež na Oxfordskej univerzite. Uvádza, že vďaka tomu vidí a vie, aké rezervy má vzdelávací systém na Slovensku.

„Politikom najprv radil ako poradca pre zahraničnú politiku – v Európskom parlamente, neskôr priamo ministrovi zahraničných vecí ČR a na záver aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Potom do politiky vstúpil aj sám,“ píše sa.

Pred štyrmi rokmi viedol ako líder koalíciu PS/Spolu. Tá na Slovensku vyhrala voľby do Európskeho parlamentu so ziskom vyše 20 % hlasov. 

Program hnutia

Progresívne Slovensko na svojom webe uvádza, že v rámci Plánu pre budúcnosť si stanovilo tri jasné priority, na ktoré sa chce sústrediť:

- naštartovanie ekonomiky,

- dať do poriadku slovenské zdravotníctvo,

- zmeniť celkovú spoločenskú atmosféru na Slovensku.

Na svojej stránke spomína opatrenia, ktoré navrhuje. Konkrétne:

- postaviť tri nové veľké nemocnice,

- menšie zdanenie práce,

- mikropodnikanie (začiatok podnikania bez byrokracie a účtovníctva),

- príspevok na bývanie pre všetky domácnosti, ktoré na bývanie a energie dávajú viac ako 30 % svojho mesačného príjmu,

- zavedenie lístka „CeloSlovák“ – ročný lístok za zvýhodnenú cenu na verejnú dopravu,

- navýšenie učiteľských platov,

- predvyplnené daňové priznanie,

- životné partnerstvá pre všetkých bez ohľadu na pohlavie,

- fotovoltiku na každú strechu,

- garanciu výživného pre deti načas a v plnej výške.

 

Financovanie a reklama

V rámci kalendárneho roku 2023 hnutie na svojej webovej stránke disponuje dokumentom o pôžičkách. Ten obsahuje mená 15 ľudí, pričom celková hodnota pôžičky je 1 810 000 eur.

Hnutie má tiež zverejnený transparentný účet, na ktorom ku dňu 12.9.2023 disponuje čiastkou necelých 84-tisíc eur. Peniaze dostáva vo forme daru od svojich sympatizantov. Jej najčastejšie výdavky sú na prenájom billboardov, tlač vizitiek či letákov, zabezpečenie si podujatí v rámci kampane, marketing a na prenájom kancelárskych priestorov.

Progresívne Slovensko podľa knižnice reklám Meta za posledných 90 dní investovalo do reklám na sociálnej sieti Facebook 24 102 eur. Predseda strany Michal Šimečka na svojej fanpage na Facebooku podľa knižnice investoval do reklám bezmála 41 500 eur. 

Kandidátka hnutia

Kandidátka hnutia disponuje 150 menami. Na čele je Michal Šimečka, druhá pozícia patrí Lucii Plavákovej. Z tretieho miesta kandiduje Michal Truban.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie.

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok