Predvolebné duely: Menyhárt chce zmeniť začiatok ústavy, SASKA do nej vôbec nechce zasahovať

ta3
13.9.2023 14:01 , Aktualizované: 13.9.2023 14:03

V rámci predvolebných duelov na ta3 sa predstavili József Menyhárt (Aliancia) a Juraj Krúpa (SASKA).

web-obed.png

Reakcia na Fica a Matoviča

Pre Józsefa Menyhárta bol prítomný tlmočník. Chcel sa prihovárať divákom v maďarčine. Moderátor sa ho spýtal na dnešnú situáciu pred úradom vlády, kde Igor Matovič prerušil tlačovú konferenciu Smeru. "Toto je najnižší bod, odtiaľto môžeme ísť len hore," povedal Menyhárt.

Rovnakú otázku sa spýtal moderátor aj Krúpu. "Považujem to za úbohý predvolebný cirkus," vyjadril sa Krúpa. Myslí si, že Matovič do žiadneho úradu patriť nemôže ani nebude. Proti mafii mohol bojovať zmenou 363 alebo vydaním Fica pred sudcu. Reakcia Smeru podľa neho tiež v poriadku nebola.

Práva maďarskej menšiny

Moderátor sa pýtal, prečo nedošlo k spájaniu maďarských strán pod Mostom-Híd Menyhárt si myslí, že túto roztrieštenosť spôsobujú často personálne otázky, niekto s niekým nevie spolupracovať. "Toto musíme odložiť bokom a keď chceme niečo spraviť pre maďarské spoločenstvo, aby sme boli v parlamente, nemôžeme dávať do popredia individuálne záujmy," uviedol Menyhárt.

V SASKE zastupuje maďarskú menšinu Ábel Ravasz. Moderátor sa Krúpu opýtal, čo chce SAS robiť pre podporu menšín SASKA je podľa Krúpu známa tým, že podporuje všetky menšiny, to je aj jeden z dôvodov, prečo prijali Ravasza, aby vedel lepšie identifikovať potreby menšiny.

Situácia na Slovensku

Pre SASKU je ale dôležitá situácia na Slovensku. Ich záujmom je, aby sa ekonomická situácia na Slovensku zlepšila, aby ten ekonomický rast sa naštartoval, a tým pádom sa zlepší aj ekonomická situácia maďarských spoluobčanov.

Uvedomujú si, že investície na juhu neboli dostatočné, pomaličky sa k nim postupne vraciame, ale je potrebné, aby sme sa túto sféru zamerali. SASKE ide aj o to zastaviť únik mozgov, a teda mladých ľudí. A to sa týka nielen slovenských, ale aj maďarských občanov. Ide im o to, aby tu zostávali.

Bude sa meniť ústava?

Moderátor pripomenul Menyhártovi, že politológovia považujú program Aliancie v mnohom za radikálny. Týka sa snahy o zmenu ústavy či školského systému.

Ústava začína slovami, „my národ slovenský“ a chceli by to pozmeniť na „my občania slovenskej republiky“. Maďar žijúci na Slovensku by sa tak necítil druhoradý. Čo sa týka školstva, deti ti mohli chodiť do školy, kde sa vyučuje viac jazykov. Chcú hlavne zamedziť znižovaniu maďarskej menšiny.

SASKA do ústavy zasahovať nechce. Riešiť problémy na národnostnom princípe je podľa neho v dnešnej dobe už prekonané.

Je SASKA za zatváranie hraníc?

Podľa Krúpu Maďarsko nedodržiava Schengenské dohody, nezvláda situáciu a týmto spôsobom vydiera Európsku úniu vzhľadom na to, že im boli zastavené čerpanie eurofondov. Treba zabezpečiť hranicu, ale nie ju hermeticky uzavrieť.

Menyhárt si myslí, že Maďarsko spravilo všetko pre to, aby zastavili migračnú krízu. Myslí si, že treba viac policajtov na hliadkach v pohraničných obciach.

Informácie o hosťoch

József Menyhárt (47) je vysokoškolský pedagóg a poslanec samosprávneho kraja. Pochádza z obce Vrakúň. Kandiduje za Alianciu s číslom 7.

Juraj Krúpa (46) je poslancom parlamentu, býva v Bratislave. Kandiduje za SASKU s číslom 7.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli divákov nastala remíza. József Menyhárt aj Juraj Krúpa dostali rovnaký počet hlasov.

Nižšie nájdete celú časť relácie Predvolebné duely:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok