Predvolebné duely: Všetci sme tolerovali Matovičovu agresivitu, myslí si Kaliňák. Štefunko označil incident za varovný prst

ta3
13.9.2023 18:00 , Aktualizované: 13.9.2023 21:14

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Robert Kaliňák (Smer-SSD) a Ivan Štefunko (PS).

Kaliňák a Štefunko
ta3

Kaliňák odmietol míňať svoj čas v relácii na Igora Matoviča. „My sme bránili v porušovaní zákona, ktorých urobil niekoľko,“ uviedol v stručnosti kandidát za Smer-SSD. Na margo policajného zásahu dodal, že „polícia tam bola, ale nezasahovala“.

„Myslím si, že to bol varovný prst pre občanov, že sa trojnásobný minister vnútra bije s bývalým predsedom vlády. My sme to videli v iných krajinách a mysleli, že sa nič také na Slovensku nemôže stať,“ uviedol Štefunko. Podľa neho mal Kaliňák počkať na políciu, ktorá mala incident vyriešiť.

Všetci dlhodobo tolerovali drzosť a agresivitu Matoviča, myslí si Kaliňák, pričom dodal, že jeho úlohou je chrániť Smer a jeho kampaň. „Ja som s ním išiel debatovať, on zaútočil, sami ste to videli.“


Migrácia

Bývalý šéf rezortu vnútra odmietol tvrdenie, že Smer-SSD vydal potvrdenie pre zotrvanie na území Slovenska. "Ustanovenie, ktoré vydáva potvrdenie o určitej možnosti zotrvania pre utečencov, ktorým bráni vydanie ich situácia v domovskej krajine, je tu od vzniku tohto zákona, len sa to inak volalo,“ pripomenul Kaliňák.

Mimoriadnu schôdzu poslanci Smeru-SSD nepodporovali preto, že by nový návrh zákona so sebou priniesol tranzitnú migráciu, teda stav, ktorý tu máme teraz. „Vyzývame vládu, ak je schopná zavrieť hranice pre Globsec, musí byť schopná zavrieť hranice aj pre bezpečnosť občanov,“ dodal Kaliňák.

Migrácia je podľa Štefunka vážny problém. „My sme za dodržiavanie všetkých medzinárodných dohôd." Ak sa už na Slovensku migranti dostanú, musíme podľa kandidáta PS aplikovať "naše zákony, ktoré máme platné.“ Dodal, že ak zákony chceme zmeniť, tak sa treba zúčastňovať schôdze NR SR. 

Žaloba na Roberta Fica

Prezidentka Zuzana Čaputová podala žalobu na lídra Smeru-SSD Roberta Fica. Štefunko tvrdí, že na podanie žaloby má právo. „Prezidentka chce ukázať, že tu funguje právny štát a ide sa brániť právnou cestou.“

Z pohľadu Kaliňáka sú kroky prezidentky pokrytecké. "Háji len seba," tvrdí. Podľa neho "sa chráni len keď ide o ňu, ale keď má chrániť občanov pred útokmi médií a politikov, tak to nikdy neurobí“. Spomenul napríklad situáciu, keď televízia nazvala protestujúcich dezolátmi.


Podoba budúcej vlády a priority

Líder PS Michal Šimečka je podľa Štefunka pripravený byť premiérom. Medzi priority strany zaradil zdravotníctvo a školstvo, zároveň pripomenul, že potrebuje byť v bezpečnom priestore, ktorým je Európska únia a NATO. O prípadnom rozdelení rezortov ešte nepremýšľali, no dodal, že na každú oblasť majú človeka, ktorý by uspel.

Kaliňák nešiel do kandidatúry s ambíciou byť opäť ministrom vnútra. Na margo ukotvenia Slovenska v medzinárodných štruktúrach pripomenul, že „musíme mať odvahu kritizovať a postaviť svoj hlas proti, ak s niečím nesúhlasíme.“

Za zásadné v rámci programu PS považuje Štefunko to, aby „ľudia pocítili zelenú transformáciu ako príležitosť pre nich“. Strana napríklad chce, aby si hocikto mohol dať na strechu fotovoltické panely a aby ich prenosová sústava zapojovala efektívne. K rodovým otázkam dodal, že nerozumie, prečo by mala byť jedna skupina ľudí diskriminovaná voči druhej. „Keď platia tie isté dane a plnia si tie isté povinnosti, tak môžu mať rovnaké práva.“

Ako má vyzerať programové vyhlásenie vlády?

„Netreba snežiť papierom,“ povedal Kaliňák. Vyhlásenie podľa neho nemusí byť dlhé, ale konkrétne. Štefunko by tiež uvítal, keby je programové vyhlásenie čo najkonkrétnejšie a aby bolo kontrolovateľné.

 

Informácie o hosťoch

Robert Kaliňák (52) pracuje ako advokát a je šéfom volebného štábu strany Smer-SSD. Na kandidátnej listine má číslo 7.

Ivan Štefunko (46) je podnikateľ a spoluzakladateľ viacerých spoločností, ktorý kandiduje za stranu Progresívne Slovensko. Do volieb ide s číslom 7.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Robert Kaliňák (72 %) ako Ivan Štefunko (28 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok