Predvolebné duely: SASKA chce nárast priemernej mzdy o 500 eur, povedal Droba. Družkovská si myslí, že OĽANO hospodárilo dobre

ta3/Samuel Drozda
12.9.2023 11:00

V rámci predvolebných duelov na ta3 sa predstavil Juraj Droba (SASKA) a Lenka Družkovská (OĽANO a priatelia).

web-obed.png
ta3

Reforma, zdravotníctvo a volebné tímy

„Ako v každom správnom manželstve máme so SASKOU náš vzťah vyjasnený,“ povedal Juraj Droba, kandidát na poslanca NR SR za stranu SASKA a bratislavský župan. Pripomenul, že je zakladajúci člen strany. Droba tvrdí, že tvárou kampane SASKY nie je preto, lebo je bratislavský župan, ktorý pred rokom dostal vysokú podporu. „Som dokonca členom republikovej rady,“ objasnil. Ak by SASKA bola úspešná, tak sa rozhodne, či bude pokračovať ako župan alebo sa vzdá mandátu až po voľbách. „Šanca, že by som nastúpil do národnej rady, však nie je veľká,“ dodal.

Lenka Dunajová Družkovská, kandidátka na poslanca NR SR za hnutie OĽANO a priatelia tvrdí, že jej pôsobenie na ministerstve zdravotníctva bolo úspešné. „Veľmi zásadným spôsobom som sa zaslúžila o navýšenie platov zdravotníckych pracovníkov v 25 profesiách,“ upozornila. OĽANO a priatelia podľa nej majú za prioritu, aby boli v zdravotníctve jasne uvedené čakacie doby. „Táto reforma je veľká a treba v nej pokračovať,“ doplnila.

Droba vyzdvihol tzv. “zdravotnícke kilečko“ od strany SASKA. Strana má aj tieňového ministra, ktorým je Tomáš Szalay, ktorý je podľa neho „stúpajúca hviezda slovenského zdravotníctva“. Tím pre zdravotníctvo obsahuje aj Janku Bittó Cigánikovú. „Neštíti sa, chodí do nemocníc, brigáduje a študuje za zdravotnú sestru,“ pochválil bratislavský župan stranícku kolegyňu. Ako jeden z hlavných problémov, ktoré chce SASKA riešiť, je korupcia v zdravotníctve. „Bude sa merať aj efektivita doktorov ale aj práca s pacientami,“ uviedol.

„Za posledných dvanásť rokov bolo zdravotníctvo naozaj drancované,“ povedala Družkovská. Upozornila, že slovenské zdravotníctvo si za posledné tri roky prešlo niekoľkými krízami. „Ja som tri roky pôsobila v nemocnici na riadiacej pozícii a boli to pre nás naozaj ťažké časy,“ uviedla. Za úspech považuje aj to, že vybavili 1,1 miliárd eur na výstavbu nemocnice v Martine.

Informácie o hosťoch

Juraj Droba (52) vyštudoval učiteľstvo na Univerzite Komenského v Bratislave. Momentálne je predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Na kandidátnej listine má číslo 8 za stranu SASKA.

Lenka Družkovská (37) je námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Kandiduje za stranu OĽANO a priatelia, na kandidátnej listine jej patrí číslo 8.

„Nie som tu na to, aby som kritizoval výkony ministrov zdravotníctva,“ uviedol Droba, avšak pokračoval, že nie je odborník na túto tému. „Minimálne tá snaha za tri posledné roky bola úprimná, čo sa o tých ministroch predtým možno ani nedá povedať,“ skonštatoval župan. Potvrdil, že odborníci v strane SASKA sú pripravený spolupracovať s odborníkmi iných strán.

Ekonomika je priorita

„Myslím si, že ak niečomu SASKA rozumie, tak to sú financie, čísla a ekonomika,“ povedal Droba. Pripomenul, že program strany je postavný okolo ekonomického rastu. „Tento ekonomický rast ako sme ho prerátali, tak by mal zabezpečiť nárasť priemernej mzdy z 1400 na 1900 eur,“ uviedol. To si podľa neho každý občan všimne, keď „bude mať o 500 eur mesačne viac.“

Družkovská si myslí, že vláda OĽANO hospodarila veľmi dobre. „Dlh sa zvýšil iba o 4 percentuálne body a to aj napriek krízam, ktoré sme zažili,“ povedala. Tvrdí, že podpísanie memoranda so slovenskými elektrárňami pomohlo občanom SR za 5,5 miliárd eur. „Presunuli sme aj jeden a pol miliardy z eurofondov na elektrokompenzácie a jednu miliardu sme zabezpečili z bankového odvodu,“ pripomenula. OĽANO chce aj eliminovať daňové úniky, podporiť hospodársky rast a zdaniť oligopoli a veľkopodnikateľov.

LGBTI+ komunita

„Pre nás je dôležité nazerať na tieto témy odborne,“ povedala Družkovská o LGBTI+ komunite. Tvrdí, že strana je pripravená diskutovať. „Pred dvanástimi rokmi sme boli takí tí cooloví a chrumkaví, teraz to zobralo PSko,“ myslí si Droba. Tému však považuje za neodeliteľnú časť strany SASKA. Pripomenul, že ako prvý politik mal na sebe dúhovú vlajku na sebe v parlamente. „Neexistuje u nás ani interná debata, tu sme všetci za jedno,“ pokračoval. To, že sa táto téma stále rieši považuje Droba za hanbu. „Budeme ten boj bojovať až dovtedy, pokiaľ nezískajú tieto komunity aspoň základné ľudské práva,“ dodal.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčila viac divákov Lenka Družkovská (81 %) ako Juraj Droba (19 %).

 Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok