Predvolebné duely: Vláda by zvládla ustrážiť hranice, myslí si Ďuriš. Koniec mimoriadnej situácie víta, malo k nemu však prísť skôr

ta3
12.9.2023 08:00

V rámci predvolebných duelov na ta3 sa predstavil Marián Ďuriš (Republika).

duris.jpg

Migračná kríza

Migračná vlna podľa Ďuriša doľahla aj na Slovensko. Spôsobené je to podľa kandidáta hnutia Republika tromi faktormi. „Po prvé , sú to zlé rozhodnutia národných vlád; na druhej úrovni je to neschopnosť európskych inštitúcií zaviesť funkčný rámec, ktorý by riešil túto problematiku.“ Za tretí faktor považuje „nadprácu, ktorú robia slovenské vlády“, čím narážal na vydávanie potvrdení pre ľudí migrujúcich cez našu krajinu.

Pripomenul, že poslanci hnutia Republika boli prítomní na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR a chceli ju otvoriť. „Tento zlý zákon sme chceli zmeniť.“

Kontrola hraníc

Zelenú hranicu je podľa Ďuriša možné ustrážiť. Stráženiu podľa neho napomáhajú prírodné bariéry, moderné technológie aj mobilné hliadky. „Keď dokázala vláda ustrážiť hranice počas takzvanej pandemickej situácie, tak si myslím, že by to zvládla aj dnes,“ dodal Ďuriš.

Koniec mimoriadnej situácie

Schválenie zrušenia mimoriadnej situácie bol podľa kandidáta Republiky správny krok. Pripomenul, že za predpokladu, že prezidentka podpíše tento krok vlády, bude mať polícia rozviazanejšie ruky v súvislosti s vyhosťovaním migrantov. K tomuto rozhodnutiu však podľa Ďuriša malo prísť skôr. „Ukazuje to na nekompetentnosť polície, ktorá zle menežuje túto situáciu.“

Ak by bolo hnutie Republika vo vláde, migračnú krízu by riešili na viacerých úrovniach, a to na národnej, európskej, regionálnej. Inšpiráciu vidí Ďuriš aj v Spojenom kráľovstve či Dánsku, ktoré majú dohody s tretími krajinami.

Na margo vystúpenia z Európskej únie alebo NATO dodal, že nič netrvá večne. „My sa môžeme baviť o tom, či by sme chceli vystúpiť alebo zotrvať. Skrátka, tie inštitúcie môžu mať takú budúcnosť, že sa vnútorne rozpadnú na frakcie a ako také nebudú fungovať.“

Posilnenie sociálnej politiky

V programe sa Republika venuje posilnení sociálnej politiky štátu. „Sociálna politika štátu by sa mala zakladať na troch princípoch, a to adresnosť, udržateľnosť a zásluhovosť.“ Navýšiť chcú pomoc pre pracujúce rodiny s deťmi, ale aj ľudí, ktorí pracujú za nízke mzdy alebo na čiastočné úväzky.

Informácie o hosťovi

Marián Ďuriš (34) je expertom na zahraničnú politiku a predsedom Odborného tímu pre zahraničné záležitosti strany Republika. Na kandidátnej listine má číslo 8.

Do relácie bol pozvaný aj bezpečnostný manažér a podpredseda strany SNS Mário Maruška (47), ktorý však pozvanie neprijal. Na kandidátnej listine mu patrí číslo 8.

 

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok