Predvolebné duely: Vláda mala situáciu s migrantmi riešiť oveľa skôr, zhodli sa Baška a Želinský. Povedali, čo trápi regióny

ta3
11.9.2023 18:00 , Aktualizované: 11.9.2023 21:32

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Jaroslav Baška (Smer-SSD) a Jozef Želinský (Aliancia).

duel 11.9.
ta3

Migračná kríza

Vláda by mala už v stredu zrušiť mimoriadnu situáciu súvisiacu s ochorením covid-19. Baška si myslí, že trvala dosť dlho, no nevie, či jej zrušenie bude mať niečo spoločné so snížením počtu nelegálnych migrantov na Slovensku.

"Vláda si neplní ochranu svojej hranice, svojich obyvateľov. Máme možnosť vidieť veľké skupiny migrantov, ako sa špacírujú po Slovensku," uviedol. Argumentuje tým, že ak vláda dokázala vyčleniť 8-tisíc vojakov na to, aby počas zákazu vychádzania v čase covidu kontrolovali ľudí, vie ich poskytnúť aj v tejto situácii.

Zrušenie mimoriadneho stavu súvisí s tým, že Slovensko bude môcť vydávať migrantov, ktorí sú u nás nelegálne.

"Myslím si, že to prispeje k zníženiu počtu migrantov. Na južných hraniciach Slovenska už niekoľko mesiacov stúpa ich počet. Obyvatelia majú strach, nedostávajú informácie od príslušných orgánov," hovorí Želinský. Tvrdí, že Aliancia na túto situáciu upozorňovala už pred troma mesiacmi. Strana chcela, aby vláda začala konať, no reakcia vraj neprišla. Podľa neho to dokazuje, že že vláda nemyslí na regióny. "Cítime sa byť diskriminovaní," dodal.

Baška doplnil, že vláda by mala strážiť hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom, zaisťovať migrantov a posielať ich tam, odkiaľ prišli.

Baška a Želinský sa zhodli, že problém s migrantmi mala vláda riešiť oveľa skôr. Myslia si, že vyslať na pomoc 500 vojakov, nestačí.

Problém s detskými pohotovosťami

Na detských pohotovostiach pracuje veľa lekárov v dôchodkovom veku. Upozorňujú na to, že by mohlo prísť k podávaniu hromadných vypovedí. "Je to určite veľký problém," povedal Želinský. V Kráľovskom Chlmci, kde pracuje ako zástupca primátora, chcú zrušiť pôrodnicu, no Želinský informoval, že Košická župa vyvíjala veľký nátlak, aby sa tak nestalo.

Vraví, že treba urobiť všetko pre to, aby bola vo všetkých regiónoch dostupná potrebná zdravotná starostlivosť.

Čo sa týka Trenčianskej župy, Baška si myslí, že sa niekedy nevieme postariť o deti, ale o domácich maznáčikov áno. Naráža tým na fungovanie veterinárnych ambulancií. Informoval, že detské pohotovosti chce štát zachovať len v Považskej Bystrici, Trenčíne a Bojniciach. Tvrdí, že to nie je správne, lebo budú preťažené.

"Určite by sme mali vytvoriť pre lekárov vhodné pracovné podmienky a poskytnúť im kvalitné vybavenie, aby neodchádzali. Treba im dať šancu a poskytnúť im aj príslušné vzdelanie. Vláda v tom musí byť parnetom," povedal Želinský.

Baška dodal, že lekárov nezískame zo dňa na deň a táto situácia podľa neho bola dlho zanedbávaná.

Oslovenie divákov

Baška hovorí, že Smer ponúka sociálne istoty, stabilitu a poriadok.

"Mali sme možnosť vidieť, ako fungovala táto vláda. Skúšala to dokonca dvakrát, no nezvládla riadenie tejto krajiny. My sme iní. Chceme túto krajinu posunúť ďalej," vyhlásil. Smer chce pomôcť s vysokými cenami potravín aj s bonifikáciou hypoték.

Želinský tvrdí, že nadišiel čas, aby Aliancia vyslovila svoje požiadavky. "Nadišiel čas, aby sme mali zastúpenie Maďarov a národnostných komunít v parlamente a takisto južného a východného Slovenska. Nechceme nič iné, len aby sme boli rovnocennými občanmi Slovenskej republiky a necítili sa byť diskriminovaní," zakončil.

Informácie o hosťoch

Jaroslav Baška (48) je bývalým ministrom obrany. Pracuje ako predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a zároveň je poslancom Národnej rady SR za stranu Smer-SSD. Na kandidátnej listine má číslo 8.

Jozef Želinský (37) pracuje ako zástupca primátora mesta Kráľovský Chlmec. Je členom strany Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny. Do volieb ide s číslom 8.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Jaroslav Baška (79 %) ako Jozef Želinský (21 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok