Predvolebné duely: Štát musí byť partnerom pre všetky rodiny, myslí si Petrík. Kaliňák chce do krajov investovať miliardu ročne

ta3/Samuel Drozda
11.9.2023 11:00 , Aktualizované: 11.9.2023 13:37

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Michal Kaliňák (Hlas-SD) a Simona Petrík (PS).

duel 11.9.
ta3

LGBTI+ komunita a samosprávy

„Som liberálka, srdcou aj dušou,“ povedala Simona Petrík, kandidátka Progresívneho Slovenska na poslankyňu NR SR. „V Progresívnom Slovensku sa cítim pohodlne, nie som nejako obmedzená v témach, ktoré sú mi blízke, a to je najmä rodinná politika a práva žien,“ ujasnila. Tému životných partnerstiev pre LGBTI+ ľudí považuje za veľmi dôležitú, pripomenula, že je aj medzi prvými desiatimi bodmi volebného programu. „Je to téma, na ktorej nám záleží,“ doplnila. Odsúdila aj vyjadrenia o “pliage“ predsedu KDH Milana Majerského na konto LGBTI+ komunity. „Pre nás sú neakceptovateľné a neprijateľné,“ dodala. Neodmietla však spoluprácu PS so stranou KDH.

Michal Kaliňák, člen predsedníctva strany Hlas-SD, považuje svoje členstvo v strane za prirodzené vyústenie, keďže už viac ako 20 rokov sa venuje samospráve. „V samospráve vidím to, čo Heger s Matovičom a celá tá partia jazdcov apokalypsi v samospráve urobila,“ uviedol. Podľa neho im na zlikvidovanie samospráv stačilo tri a pol roka. „Je to alarmujúce, ako môže fungovať stabilné a silné Slovensko bez stabilných a silných regiónov?“ spytoval sa. Tému LGBTI+ komunity nepovažuje za dôležitú. „Toto ani zďaleka nie je téma, ktorá by ľudí zaujímala,“ tvrdí Kaliňák.

Vodovody

„Stovky obcí na Slovensku nemajú vodovod,“ uviedla Petrík. Zdôraznila, že téma samospráv je dôležitá pre Progresívne Slovensko, tvrdí, že strana prišla aj s rôznymi riešeniami. Téma životných partnerstiev je podľa nej téma základných práv a slobôd ľudí. „Nepristupuje k ním (LGBTI+ ľuďom, pozn. red.) štát s rovnakým prístupom ako k majorite,“ doplnila.

„Peter Pellegrini ako premiér presadil národný program budovania verejných vodovodov a kanalizácií a dnes vidíme, že vláda tento plán zrušila a stopla,“ skonštatoval Kaliňák. Chce, aby sa z peňazí, ktoré boli určené na tento účeľ, dokončili všetky rozostavané vodovody a kanalizácie. Petrík s ním súhlasila. „Nevidím v tom žiadne rozpory,“ dodala Petrík.

Informácie o hosťoch

Michal Kaliňák (43) je odborník na samosprávu a kandiduje za poslanca Národnej rady SR za stranu Hlas-SD. Na kandidátnej listine má číslo 8.

Simona Petrík (40) je podpredsedníčkou Bratislavského samosprávneho kraja a členkou strany Progresívne Slovensko. Do volieb ide s číslom 8.

Problém s pediatrami

Progresívne Slovensko považuje za kľúčové, aby sa riešila situácia s pediatrami. „Sme v jednej línii s požiadavkami pediatrov, či už ide o skrátenie ordinačných hodín alebo zvýšenie poplatkov za prípadne zneužívanie,“ uviedla Petrík. Chce sa však zamerať na dlhodobejšie ciele, ktoré by pomohli zdravotníctvu na Slovensku.

„Musíme sa vrátiť k tomu, čo zaviedol Pellegrini, ktorý v roku 2018 vyčlenil dva milióny eur a dvesto nových medikov pristúpilo do škôl,“ povedal Kaliňák. „Druhá vec sú rezidenčné programy od Druckera, ktoré táto vláda tiež zrušila,“ pokračoval. Zdôraznil aj, že strana chce reformovať aj ambulantný sektor, po ktorej by podľa neho mala nasledovať reforma nemocníc.

Rodinná politika

„Štát si predstavujeme ako partnera, či už pre všetky typi rodín, ktorým štát momentálne partnerom nie je,“ povedala Petrík. Pokračovala, že štát dlhé roky ignoroval jednorodičov. „Slovenská legislatíva ani len nepozná výraz jednorodič, toto chceme zaviesť,“ dodala.

„Pre nás je dôležitá v každom prípade rovnosť príležitostí, nikto nemôže byť potrestaný za to, kde sa narodil,“ uviedol Kaliňák. Strana Hlas chce dať do Ústavy právo na “za rovnakú prácu, rovnakú plácu“. Zopakoval, že Slovensko potrebuje silné regióny na to, aby sa mohol štát postarať o rodiny. „Našou ambíciou je, aby sme dali do štátneho rozpočtu, do verejných investícií v regiónoch, miliardu eur,“ dodal.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Michal Kaliňák (51 %) ako Simona Petrík (49 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok