Predvolebné duely: Spoplatnenie pohotovosti pri neoprávnenej návšteve je cesta, myslí si Pčolinská. Ľudia tam chodia, aby ráno nechýbali v práci, dodáva Kolejáková

ta3
11.9.2023 08:00

Predvolebné duely na ta3 odštartovalo stretnutie Moniky Kolejákovej (KDH) a Adriany Pčolinskej (Sme rodina).

duel 11.9.
ta3

Problémy v zdravotníctve

Parlament koncom týždňa na štyri pokusy neotvoril mimoriadnu schôdzku k pediatrom, Pčolinská sa ale prezentovala. „Naše hnutie nemalo nikdy problém s tým, aby sa otvorila akákoľvek schôdza, alebo aby sme podporili zákon, ktorý bol v prospech ľudí. A to bez ohľadu, či to bolo z koaličnej alebo opozičnej dielne. Hnutie Sme rodina bolo pripravené otvoriť aj túto schôdzu, pretože sme presvedčení, že vzhľadom na aktuálny stav je toto riešenie je čiastkové, ale adekvátne situácii,“ vyslovila.

„Problémov v zdravotníctve je nesmierne veľa. Mali by sme si uvedomiť, že je akútny nedostatok lekárov a ich priemerný vek je vysoký. Ďalší problém je nedostatok finančných prostriedkov na podporu fungovania ambulantných pohotovostí a tiež, že ľudia často navštevujú urgent s problémami, ktoré si nevyžadujú urgentné riešenie,“ pokračovala.

V rámci témy reagovala aj Kolejáková: „Nielen, že pracujú starí lekári, ale tiež mladé ženy, ktoré majú malé deti a často musia prosiť o pomoc, aby sa im o ne postarali, cudzích ľudí. Je to nedôstojné. A neviem, či si poslanci uvedomujú o čo ide. Nerozumiem, prečo 12 rokov sa lekári domôžu, aby ich niekto počúval, iba štrajkom.“

A čo zvýšenie poplatku za pohotovosť aj urgent? „Rozumiem, prečo idú pacienti na urgent. Ľudia v strese nevedia, čo majú urobiť. V noci sa dieťa zobudí s kašlom a ona rozmýšľa, či ho ráno prepašuje do škôlky, koho osloví, aby znova nechýbala v práci, nevie na koho sa obrátiť. To, že ide na urgent, je len dôsledok, že Slovensko už roky dáva na osvetu a prevenciu nula eur,“ vyslovila Kolejáková.

„Riešením by bolo spoplatnenie v prípade, že človek, keď príde na pohotovosť a preukáže sa, že návšteva bola neopodstatnená, vtedy by platil poplatok,“ uviedla Pčolinská.

Informácie o hostkách

Monika Kolejáková (52) pracuje ako lekárka a je členkou predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia. Na kandidátnej listine má číslo 8.

Adriana Pčolinská (45) je členkou hnutia Sme rodina a poslankyňou Národnej rady SR. Do volieb ide s číslom 8.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčila viac divákov Monika Kolejáková (52 %) ako Adriana Pčolinská (48 %).

Nižšie nájdete celú časť relácie Predvolebné duely:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok