Hoaxy sa na mňa nelepia. Ministerstvo vnútra a polícia spúšťajú kampaň proti dezinformáciám

ta3/tasr
7.9.2023 13:36

Polícia a Ministerstvo vnútra SR spúšťajú preventívno-vzdelávaciu kampaň s názvom Hoaxy sa na mňa nelepia. Reagujú ňou na pôsobenie rôznych druhov dezinformácií, ktorých cieľom je vytváranie napätia a polarizácie v spoločnosti i narastanie nedôvery v štátne inštitúcie. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Hoaxy sa na mňa nelepia
Zdroj: Polícia SR

"Polícia sa pôsobením dezinformácií začala intenzívne zaoberať najmä po vypuknutí pandémie, keď nastal prvý významný nárast vplyvu nepravdivých správ. Zmanipulované informácie bezprostredne ohrozovali životy a zdravie všetkých občanov krajiny," doplnila hovorkyňa s tým, že v roku 2022 sa nosnou témou dezinformátorov stala vojna na Ukrajine a obhajovanie vojenskej agresie cudzej štátnej mocnosti.

Kampaň podporili aj známe tváre

Hlavná časť kampane „Hoaxy sa na mňa nelepia“ bude komunikovaná formou krátkych videí so známymi osobnosťami, ktoré sa zamerajú na špecifické hoaxy.

Kampaň polície sa rozhodli podporiť reper a komik Bekim Aziri, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, emeritný biskup Róbert Bezák, 96-ročný lekár Karol Mika a cestovateľ Martin Navrátil. 

Verejnosť sa do kampane bude môcť zapojiť prostredníctvom nálepiek a odznakov s logom a heslom kampane.

Ministerstvo vnútra rieši problematiku dezinformácií ako súčasť aktivít zameraných proti hybridným hrozbám a od roku 2022 zriadilo aj špecializované Centrum boja proti hybridným hrozbám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok