Má Blaha ruský pas? Bellingcat tvrdí, že ide o falzifikát

ta3/ Katarína Žgrlíková/ Denis Dufala
5.9.2023 12:19 , Aktualizované: 6.9.2023 09:28

Kandidát strany SASKA Miroslav Žiak pred pár týždňami obdržal e-mail, ktorý obsahuje závažné obvinenia voči slovenskej opozícii. Hekerská skupina Anonymous mala kontaktovať Žiaka s tým, že "po ňom niekto ide". Správa obsahovala pas a dokument pre ruského veľvyslanca.

Bratislava (402290) (65).png

Žiak o celej kauzalite informoval vo videu na sociálnej sieti Facebook.

Podľa odborníkov je cestovný pas falzifikát. Na prípad sa pozrel aj šéf investigatívneho webu Bellingcat, Christo Grozev. "Spojil som s hlavným vyšetrovateľom projektu Bellingcat Productions Christom Grozevom, ktorý viedol vyšetrovanie identity jedného z podozrivých v prípade otravy Skripaľa," napísal na sociálnej sieti Victor Breiner. "Číslo pasu je síce platné, ale je vydaný na ruskú ženu narodenú v roku 1994," zistil Grozev.

Jeden z dokumentov je cestovný pas Ruskej federácie, na ktorej je vyobrazený podpredseda strany Smer-SSD Ľuboš Blaha. Jeho originalitu však zatiaľ nemožno potvrdiť ani vyvrátiť.

Okrem iného e-mail obsahoval aj list od tajomníka rezortu zahraničia Ruskej federácie Vladimira Titova, ktorý písal ruskému veľvyslancovi na Slovensku, Igorovi Bratčikovi.

Miroslav Žiak podľa vlastných slov pôjde so získanými informáciami na špeciálnu prokuratúru (pozn. red. odkiaľ ho poslali na generálnu prokuratúru) podať podnet za vlastizradu a vyzve aj "volebnú komisiu, aby konala". Blaha je podľa Žiaka kolaborant.


Snahy o dialóg Ruska so Smerom a SNS

List pre ruskú ambasádu na Slovensku obsahuje tvrdenia, že ruské veľvyslanectvo má za úlohu zintenzívniť kontakt s lojálnymi politikmi a obnoviť komunikáciu so slovenskými médiami.

Zo strany Ruska tiež mali byť vyhradené dotácie na podporu slovenských podnikateľov s väzbami na politickú opozíciu.

V liste boli zmienené aj politické subjekty Smer-SSD a SNS. "Žiadam zabezpečenie nepretržitého dialógu s predstaviteľmi politických strán Smer-SD a SNS," mal písať Titov.

Ruské ministerstvo sa podľa listu obáva rusofóbnych vyhlásení, ktoré sú priamou hrozbou obnovenia vplyvu Ruskej federácie vo východoeurópskom regióne.

Ľuboš Blaha už zverejnil svoje vyjadrenie na sociálnej sieti Telegram.

V príspevku napísal: "Reakcia na asi najabsurdnejší hoax, aký sa o mne kedy šíril. Žiak zo Sasky sa môže tešiť na trestné oznámenie. Vraj mám ruský pas a vraj som ruský občan. Im už dočista preskočilo."

Pas za odmenu?

Žiak sa vo videu domnieva, že Blaha získal pas po tom, čo v marci 2019 prednášal na ruskej univerzite MGIMO, kam ho pozval ruský oligarcha Alisher Usmanov. O tri mesiace na to podporil Blaha Ruskú federáciu na zasadnutí Rady Európy. Požadoval, aby členské štáty tejto veľmoci vrátili hlasovacie práva. Pas bol podľa videa vydaný 5.6.2019.

Na ruskom pase je vyobrazená fotografia Luboša Blahu. Cestovný doklad obsahuje aj informácie ako dátum vydania, meno (Milan Blaga) aj dátum narodenia (7.12.1979).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok