Brusel je v stave pohotovosti, evakuovali vlakovú stanicu

TA3 TASR
19.6.2016 16:54

Bruselskú centrálnu železničnú stanicu približne na hodinu evakuovali pre podozrivý kufor. V belgickom hlavnom meste vládnu teraz zvýšené obavy z bezpečnostnej situácie po tom, čo rozsiahla protiteroristická operácia viedla k obvineniu troch mužov z teroristických činov.

V súvislosti s kufrom sa ukázalo, že išlo o falošný poplach, ale potvrdil sa vysoký stav pohotovosti, aký vládne v Belgicku. V susednom Francúzsku totiž prebieha EURO 2016 a pred troma mesiacmi islamistickí bomboví útočníci zabili v Bruseli 32 ľudí na letisku a stanici metra. Vyšetrovatelia vyhlásili, že títo bruselskí útočníci boli napojení na militantov, ktorí podnikli útoky vlani v novembri v Paríži.

Belgická polícia z piatka na sobotu uskutočnila razie v 40 domoch a 152 garážach a zatkla 12 ľudí po správach o možných blížiacich sa útokoch na futbalových fanúšikov spoločne sledujúcich zápasy. Neskôr po vypočutí deviatich zadržaných polícia prepustila.

Traja belgickí muži, obvinení "z pokusu spáchať teroristické vraždy a z účasti na aktivitách teroristickej skupiny", boli prokuratúrou identifikovaní iba ako 27-ročný Samir C., 40-ročný Moustapha B. a 29-ročný Jawad B. Belgické médiá informovali, že títo muži boli napojení na páchateľov, ktorí podľa prokuratúry podnikli v marci v Bruseli dvojitý bombový útok - teda na bratov Ibrahima a Khalida El Bakraouiovcov a na Najima Laachraouiho. Dvaja zo zadržaných sú dokonca príbuznými páchateľov marcových samovražedných útokov z Bruselu. Jeden je priamym bratrancom Bakraouiovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok