Mladič chce mať počas procesu v Haagu uniformu, súd označil za zaujatý

TASR
24.2.2012 06:56

Bývalý hlavný veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič počas vypočúvania pred začiatkom súdneho procesu pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vo štvrtok povedal, že súd so sídlom v Haagu je proti nemu zaujatý.

Mladič chce mať počas procesu v Haagu uniformu, súd označil za zaujatý
SITA

Posťažoval sa, že mu neumožnili mať na sebe jeho veliteľskú uniformu z vojnových čias, na ktorú je hrdý.
"Sľúbili ste, že ma budete súdiť čestne a spravodlivo. Pochybujem o tom," uviedol Mladič. Označil ICTY za nástroj Severoatlantickej aliancie, ktorá bombardovala vojakov bosnianskosrbskej armády na sklonku vojny v Bosne v rokoch 1992-95. Mladič sa sudcovi Alphonsovi Oriemu posťažoval, že jeho manželke zabránili, aby mu preniesla uniformu. "Na tú uniformu som hrdý," povedal bývalý hlavný veliteľ bosnianskych Srbov.

Mladiča zadržali vlani v máji v Srbsku, 16 rokov po vznesení prvej žaloby. Čelí 11 bodom žaloby, vrátane dvoch obvinení z genocídy v súvislosti so srebrenickou masakrou a triapolročným obliehaním Sarajeva, ktoré si vyžiadalo približne 10.000 mŕtvych. Mladič vznesené obvinenia odmieta. Mladič počas rokov na úniku pred justíciou prekonal najmenej jednu mŕtvicu a po zatknutí sa posťažoval na svoj zlý zdravotný stav. Sudcovia však odmietli žiadosti obhajoby na skrátenie pojednávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok