Most Apollo stále nie je úplne skolaudovaný, na daniach dlžia milióny

TASR
30.5.2016 12:17

Stavba Mosta Apollo v Bratislave nie je úplne skolaudovaná. Z celkového počtu viac ako 100 objektov neboli doteraz skolaudované dva. Hlavné mesto to vysvetľuje tým, že pre prebiehajúci súdny spor nebola podľa pôvodnej dokumentácie dobudovaná stavba v určitom úseku.

Most Apollo stále nie je úplne skolaudovaný, na daniach dlžia milióny
SITA/Ján Slovák

Problematická spoločnosť

Problémom je aj nezaplatená DPH, približne na úrovni sedem miliónov eur. Podľa bratislavskej samosprávy ju bude musieť uhradiť investor výstavby spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je však mesto väčšinovým akcionárom. "Súčasné vedenie mesta spoločne s vedením spoločnosti Metro túto situáciu, ktorá vznikla ešte v roku 2005, rieši," uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Mestský poslanec a predseda dopravnej komisie mestského zastupiteľstva Jozef Uhler už skôr uviedol, že zaplatenie DPH by muselo ísť z mestskej kasy. Firma Metro na to podľa neho nemá.

Na najbližšom stretnutí dopravnej komisie sa chcú jej členovia rozprávať s generálnym riaditeľom spoločnosti. Plánujú dospieť k záveru, či má podobná firma pre mesto opodstatnenie. Diskutovať budú aj o jej prípadnom zrušení.

Apollo nie je jediné

Uhler podotkol, že stavba Mosta Apollo nie je jedinou neskolaudovanou v Bratislave. Podobne na tom je podľa jeho slov aj diaľnica D2 v smere na Maďarsko. "Tá je v predčasnom užívaní tuším od roku 1998, ale to je problém Národnej diaľničnej spoločnosti," povedal.

Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalku a Ružinov, oslávil minulý rok desiate výročie slávnostného otvorenia. Jednou z dominánt hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47.000 vozidiel. V rannej dopravnej špičke je to asi 3000 vozidiel za jednu hodinu v jednom smere.

Most Apollo skvalitnil spojenie Petržalky s Ružinovom, bratislavským Starým i Novým Mestom a trasovanie MHD. Príprava stavby mosta sa začala v roku 1998.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok