Kšeftárom z Národného onkologického ústavu hrozí až 10 rokov

TA3 TASR
16.12.2015 09:55

Do kšeftovania s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave v Bratislave zapojených šesť ľudí pracujúcich na úseku prípravy cytostatík. Polícia, na ktorú sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, ich obvinila z krádeže a navrhla väzobné stíhanie.

Okamžite prišli o prácu

So všetkými obvinenými ústav okamžite rozviazal pracovný pomer. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo. „Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal na brífingu.

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa koncom októbra zariadenia zamestnanci. Keď sa podozrenia ukázali pravdepodobné, začiatkom novembra ich oznámil kriminálnej polícii, priblížil Dolinský.

Obvinení sa priznali

Vo veci sa začalo trestné stíhanie, policajti vykonali štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Počas nich zaistili výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú finančnú hotovosť, informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó.

Obvineným, ktorí sa ku krádeži liekov priznali, hrozí šesť až desaťročné väzenie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovania polícia ani NOÚ k prípadu viac informácii v súčasnosti neposkytujú.

Deväť obvinených

Pre krádeže liekov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave obvinili podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka celkovo deväť osôb. Šiesti z nich boli zamestnancami nemocnice. "Prebieha vyšetrovanie, je to na začiatku," skonštatoval s tým, že ďalšie informácie by ho mohli zmariť.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok