Kiska počas samitu V4: Úlohou prezidentov je upokojovať situáciu okolo migrácie

TA3 TASR
9.10.2015 08:10

Z pohľadu domácich signálov v súvislosti s migráciou je úlohou prezidentov trochu situáciu upokojovať, pretože ľudia majú strach.

Varoval pred rozdelením Európy

Vyhlásil to v druhý deň samitu prezidentov Vyšehradskej štvorky v maďarskom Balatonfürede prezident Andrej Kiska. Rokovaní sa zúčastnila aj prezidentka Chorvátska Kolinda Grabarová-Kitarovičová. Podľa Kisku by hlavy štátov mali vo svojich krajinách upokojovať situáciu, ktorú mnohí politici zneužívajú, a tiež ukázať, že "sme zostali ľuďmi".

Signálom navonok by podľa slovenského prezidenta malo byť prejavenie solidarity s partnermi v rámci Európskej únie. Kiska varoval pred rozdelením Európy v prístupe k otázke migrácie.

Energetický mix

V súvislosti s ďalšou diskutovanou otázkou, ktorou boli klimatické zmeny, má podľa slovenského prezidenta EÚ spoločnú pozíciu; každá jej krajina má ale iné podmienky, preto má každá z nich právo na svoj "energetický mix". "Zelená - čistá energia nesmie spôsobiť to, že naše podniky sa stanú nekonkurencieschopnými," zdôraznilKiska, ktorý vyjadril ľútosť nad tým, že cena elektriny je na Slovensku najvyššia medzi krajinami EÚ a je dvojnásobná oproti cenám v USA.

K otázke projektu rozšírenia plynovodu Nord Stream, slúžiaceho na priamy import dodávok zemného plynu z Ruskej federácie po dne Baltského mora do Nemecka, prezident Kiska povedal:

"Je otázkou na všetkých lídrov a predstaviteľov EÚ, aby zvážili tento dopad a skutočne zobrali - tak ako rozprával pán prezident Andrzej Duda - do úvahy, že takýmto rozhodnutím by sme Rusku dali do rúk zbraň na energetické vydieranie Ukrajiny. Určite ide o dôležité politické rozhodnutie. Bol som rád, že v tomto je zhoda medzi prezidentmi, a tento signál a našu snahu budeme určite posúvať ďalej".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok